Veszélyzóna
Veszélyzóna
Általános igazság, hogy az élelmiszer bizalmi termék. Mindennapi vásárlásaink alkalmával bizalmat szavazunk annak a termelőnek, gyártónak és forgalmazónak, akinek a termékét megvesszük. Noha Magyarország élelmiszerlánc-biztonsági rendszere magas szintű, kockázatok így is előfordulnak, amit a Nébih folyamatosan kommunikál.
Adatbázisunkban most a leggyakrabban előforduló „veszélyeket” gyűjtöttük össze, hogy az érdeklődők egy helyen, könnyen és mélyebb szinten utánanézhessenek azok hátterének.
A különböző „veszélyek” olyan főkategóriák szerint is szűrhetőek, hogy például a kémiai vagy a mikrobiológiai szennyezők közé tartoznak.
A listát az újonnan felmerülő kockázatokkal folyamatosan bővítjük, de a portal@nebih.gov.hu e-mail címen javaslatokat, kérdéseket is szívesen fogadunk.
Veszélyzóna
Név
|
Főkategória
|
Alkategória
|
Részletek
|
---|---|---|---|
Név | Főkategória | Alkategória | Részletek |
Zselés minicsészék | Fizikai | Fizikai | |
Hepatitis A vírus (HAV) | mikrobiológiai | vírus | |
THC | kémiai | természetes eredetű | |
E. coli (Shigatoxin-termelő, STEC) | mikrobiológiai | baktérium | |
etilén-oxid | kémiai | növényvédő szer hatóanyag | |
Cink | kémiai | fémek, elemek | |
Ftalátok | Kémiai | élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokból | |
Yersinia enterocolitica | mikrobiológia | baktérium | |
Yersiniosis, yersiniózis | mikrobiológia | élelmiszer eredetű megbetegedés | |
Varroa destruktor atka | parazita | ektoparazita | |
csecsemőkori botulizmus | mikrobiológiai | élelmiszer eredetű megbetegedés | |
Melamin | Kémiai | Kémiai | |
Erukasav | Kémiai | Természetes, növényi toxin | |
DAS (4,15-diacetoxiscirpenol) | Kémiai | Mikotoxin | |
Brómozott égésgátló anyagok | Kémiai | Szennyezőanyagok | |
Ásványolaj-szénhidrogének | Kémiai | Szennyezőanyagok | |
4,15-diacetoxiscirpenol (DAS) | kémiai | Mikotoxinok | |
jód | kémiai | elemek | |
zearalenon | kémiai | mikotoxinok/Fuzárium-toxinok | |
uretán (etil-karbamát) | kémiai | technológiai eredetű szennyezőanyagok | |
tropán alkaloidok | kémiai | alkaloidok | |
trichinellózis (Trichinella spp.) | zoonózis | parazitózis | |
Trichinella spp. (trichinellózis) | mikrobiológiai | parazita | |
tenuazonsav | kémiai | mikotoxinok/Alternaria toxinok | |
tentoxin | kémiai | mikotoxinok/Alternaria toxinok | |
T-2 toxin | kémiai | mikotoxinok/Fuzárium-toxinok | |
szolanin | kémiai | alkaloidok/glikoalkaloidok | |
szalmonellózis | mikrobiológiai | élelmiszer eredetű megbetegedés | |
Salmonella spp. | mikrobiológiai | baktérium | |
poliklórozott-bifenilek (PCB-k) | kémiai | poliklórozott bifenilek | |
pirrolizidin alkaloidok | kémiai | alkaloidok | |
PFOS (perfluoroktán-szulfonsav) | kémiai | perfluoralkil anyagok | |
PFOA (perflouroktánsav) | kémiai | perfluoralkil anyagok | |
perklorát | kémiai | perklorát | |
perflouroktánsav (PFOA) | kémiai | perfluoralkil anyagok | |
perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) | kémiai | perfluoralkil anyagok | |
PCB-k (poliklórozott bifenilek) | kémiai | poliklórozott bifenilek | |
patulin | kémiai | mikotoxin | |
policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) | kémiai | technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok | |
Primer aromás aminok (PAA) | kémiai | élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokból | |
ólom | kémiai | fémek | |
ochratoxin | kémiai | mikotoxinok | |
nikkel | kémiai | fémek | |
mikotoxinok | kémiai | mikotoxinok | |
metil-higany | kémiai | környezeti eredetű szennyezőanyagok | |
MCPD-k és észtereik, glicidil-zsírsavészterek | kémiai | technológiai eredetű szennyezőanyagok | |
máltai láz (brucellózis, Brucella spp.) | zoonózis | baktérium | |
mák alkaloidok | kémiai | alkaloidok | |
liszteriózis | mikrobiológiai | élelmiszer eredetű megbetegedés | |
Listeria monocytogenes | mikrobiológiai | baktérium | |
kumarin | kémiai | aromaanyagok | |
kullancsencephalitis | zoonózis | vírus | |
króm | kémiai | fémek | |
krizén (PAH) | kémiai | technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok | |
koffein | kémiai | alkaloidok | |
klórpirifosz | kémiai | növényvédő szer hatóanyag | |
klorát | kémiai | klorát | |
kampilobakteriózis | mikrobiológiai | élelmiszer eredetű megbetegedés | |
kadmium | kémiai | fémek | |
HT-2 toxin | kémiai | mikotoxinok/Fuzárium-toxinok | |
higany | kémiai | fémek | |
glikoalkaloidok | kémiai | alkaloidok | |
glifozát | kémiai | növényvédő szer hatóanyag | |
glicidol | kémiai | technológiai eredetű szennyezőanyagok | |
glicidil-zsírsavészterek | kémiai | technológiai eredetű szennyezőanyagok | |
Giardiosis | zoonózis | parazitózis | |
fuzárium-toxinok | kémiai | mikotoxinok | |
furánok | kémiai | technológia eredetű szennyezőanyagok | |
fumonizinek | kémiai | mikotoxinok/Fuzárium-toxinok | |
etil-karbamát (uretán) | kémiai | technológiai eredetű szennyezőanyagok | |
etilén-glikol | kémiai | etilén-glikol | |
ergot alkaliodok | kémiai | alkaloidok | |
dioxinok | kémiai | dioxinok | |
deoxinivalenol (DON) | kémiai | mikotoxinok/Fuzárium-toxinok | |
Clostridium botulinum | mikrobiológiai | baktérium | |
citrinin | kémiai | mikotoxinok | |
Campylobacter spp. | mikrobiológiai | baktérium | |
Brucellózis | zoonózis | baktérium | |
Brucella spp. | mikrobiológiai | baktérium | |
botulizmus | mikrobiológiai | élelmiszer eredetű megbetegedés | |
biszfenol A (BPA) | kémiai | élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokból | |
biogén aminok (hisztamin, tiramin) | kémiai - biológiai | biogén aminok | |
benzo(b)fluorantén (PAH) | kémiai | technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok | |
benzo(a)antracén (PAH) | kémiai | technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok | |
alternariol-monometiléter | kémiai | mikotoxinok/Alternaria toxinok | |
alternariol | kémiai | mikotoxinok/Alternaria toxinok | |
Benzo(a)pirén (PAH) | kémiai | technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok | |
Bélfertőzések (enterális fertőzések) | bélfertőzések | bélfertőzések | |
Bacillus cereus (Bacillus spp.) | mikrobiológiai | baktérium | |
atropin | kémiai | alkaloidok | |
arzén | kémiai | fémek, elemek | |
amigdalin | kémiai | természetes eredetű | |
alumínium | kémiai | fémek | |
alternária toxinok | kémiai | mikotoxinok | |
Alternaria alternata | mikrobiológiai | penészgombák | |
allergének | allergének | allergének | |
akrilamid | kémiai | technológiai eredetű szennyezőanyagok | |
aflatoxinok (Aspergillus spp.) | kémiai | mikotoxinok | |
adalékanyagok | élelmiszer adalékanyagok | élelmiszer adalékanyagok | |
4-metil-imidazol | kémiai | technológiai eredetű szennyezőanyagok | |
3-MCPD (MCPD-k és észtereik) | kémiai veszélyek/szennyezőanyagok | technológiai eredetű szennyezőanyagok |
Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.
Alapműködést biztosító és funkcionális sütik:
Ezek a sütik nélkülözhetetlenek a weboldalon történő navigáláshoz és különböző funkcióinak használatához.
Statisztikai célú sütik:
Ezekből a sütikből ismerjük meg, hogyan használod a weboldalt, így segítenek nekünk az oldal működésének javításában.
Hirdetési célú sütik:
Ezen sütiket hirdetőpartnereink helyezik el az oldalunkon keresztül. Ezeket a sütiket a vállalatok az Ön érdeklődési körének megfelelő profil felállítására és ahhoz illeszkedő hirdetések megjelenítésére használhatják más oldalakon.