növény

Veszélyzóna

Általános igazság, hogy az élelmiszer bizalmi termék. Mindennapi vásárlásaink alkalmával bizalmat szavazunk annak a termelőnek,  gyártónak és  forgalmazónak, akinek a termékét megvesszük. Noha Magyarország élelmiszerlánc-biztonsági rendszere magas szintű, kockázatok így is előfordulnak, amit a Nébih folyamatosan kommunikál.

Adatbázisunkban most a leggyakrabban előforduló „veszélyeket” gyűjtöttük össze, hogy az érdeklődők egy helyen, könnyen és mélyebb szinten utánanézhessenek azok hátterének.

A különböző „veszélyek” olyan főkategóriák szerint is szűrhetőek,  hogy például a kémiai vagy a mikrobiológiai szennyezők közé tartoznak.

A listát az újonnan felmerülő kockázatokkal folyamatosan bővítjük, de a portal@nebih.gov.hu e-mail címen javaslatokat, kérdéseket is szívesen fogadunk.

Veszélyzóna

Név
Főkategória
Alkategória
Részletek
Név Főkategória Alkategória Részletek
Zselés minicsészék Fizikai Fizikai
Hepatitis A vírus (HAV) mikrobiológiai vírus
THC kémiai természetes eredetű
E. coli (Shigatoxin-termelő, STEC) mikrobiológiai baktérium
etilén-oxid kémiai növényvédő szer hatóanyag
Cink kémiai fémek, elemek
Ftalátok Kémiai élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokból
Yersinia enterocolitica mikrobiológia baktérium
Yersiniosis, yersiniózis mikrobiológia élelmiszer eredetű megbetegedés
Varroa destruktor atka parazita ektoparazita
csecsemőkori botulizmus mikrobiológiai élelmiszer eredetű megbetegedés
Melamin Kémiai Kémiai
Erukasav Kémiai Természetes, növényi toxin
DAS (4,15-diacetoxiscirpenol) Kémiai Mikotoxin
Brómozott égésgátló anyagok Kémiai Szennyezőanyagok
Ásványolaj-szénhidrogének Kémiai Szennyezőanyagok
4,15-diacetoxiscirpenol (DAS) kémiai Mikotoxinok
jód kémiai elemek
zearalenon kémiai mikotoxinok/Fuzárium-toxinok
uretán (etil-karbamát) kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
tropán alkaloidok kémiai alkaloidok
trichinellózis (Trichinella spp.) zoonózis parazitózis
Trichinella spp. (trichinellózis) mikrobiológiai parazita
tenuazonsav kémiai mikotoxinok/Alternaria toxinok
tentoxin kémiai mikotoxinok/Alternaria toxinok
T-2 toxin kémiai mikotoxinok/Fuzárium-toxinok
szolanin kémiai alkaloidok/glikoalkaloidok
szalmonellózis mikrobiológiai élelmiszer eredetű megbetegedés
Salmonella spp. mikrobiológiai baktérium
poliklórozott-bifenilek (PCB-k) kémiai poliklórozott bifenilek
pirrolizidin alkaloidok kémiai alkaloidok
PFOS (perfluoroktán-szulfonsav) kémiai perfluoralkil anyagok
PFOA (perflouroktánsav) kémiai perfluoralkil anyagok
perklorát kémiai perklorát
perflouroktánsav (PFOA) kémiai perfluoralkil anyagok
perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) kémiai perfluoralkil anyagok
PCB-k (poliklórozott bifenilek) kémiai poliklórozott bifenilek
patulin kémiai mikotoxin
policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) kémiai technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok
Primer aromás aminok (PAA) kémiai élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokból
ólom kémiai fémek
ochratoxin kémiai mikotoxinok
nikkel kémiai fémek
mikotoxinok kémiai mikotoxinok
metil-higany kémiai környezeti eredetű szennyezőanyagok
MCPD-k és észtereik, glicidil-zsírsavészterek kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
máltai láz (brucellózis, Brucella spp.) zoonózis baktérium
mák alkaloidok kémiai alkaloidok
liszteriózis mikrobiológiai élelmiszer eredetű megbetegedés
Listeria monocytogenes mikrobiológiai baktérium
kumarin kémiai aromaanyagok
kullancsencephalitis zoonózis vírus
króm kémiai fémek
krizén (PAH) kémiai technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok
koffein kémiai alkaloidok
klórpirifosz kémiai növényvédő szer hatóanyag
klorát kémiai klorát
kampilobakteriózis mikrobiológiai élelmiszer eredetű megbetegedés
kadmium kémiai fémek
HT-2 toxin kémiai mikotoxinok/Fuzárium-toxinok
higany kémiai fémek
glikoalkaloidok kémiai alkaloidok
glifozát kémiai növényvédő szer hatóanyag
glicidol kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
glicidil-zsírsavészterek kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
Giardiosis zoonózis parazitózis
fuzárium-toxinok kémiai mikotoxinok
furánok kémiai technológia eredetű szennyezőanyagok
fumonizinek kémiai mikotoxinok/Fuzárium-toxinok
etil-karbamát (uretán) kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
etilén-glikol kémiai etilén-glikol
ergot alkaliodok kémiai alkaloidok
dioxinok kémiai dioxinok
deoxinivalenol (DON) kémiai mikotoxinok/Fuzárium-toxinok
Clostridium botulinum mikrobiológiai baktérium
citrinin kémiai mikotoxinok
Campylobacter spp. mikrobiológiai baktérium
Brucellózis zoonózis baktérium
Brucella spp. mikrobiológiai baktérium
botulizmus mikrobiológiai élelmiszer eredetű megbetegedés
biszfenol A (BPA) kémiai élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokból
biogén aminok (hisztamin, tiramin) kémiai - biológiai biogén aminok
benzo(b)fluorantén (PAH) kémiai technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok
benzo(a)antracén (PAH) kémiai technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok
alternariol-monometiléter kémiai mikotoxinok/Alternaria toxinok
alternariol kémiai mikotoxinok/Alternaria toxinok
Benzo(a)pirén (PAH) kémiai technológiai és környezeti eredetű szennyezőanyagok
Bélfertőzések (enterális fertőzések) bélfertőzések bélfertőzések
Bacillus cereus (Bacillus spp.) mikrobiológiai baktérium
atropin kémiai alkaloidok
arzén kémiai fémek, elemek
amigdalin kémiai természetes eredetű
alumínium kémiai fémek
alternária toxinok kémiai mikotoxinok
Alternaria alternata mikrobiológiai penészgombák
allergének allergének allergének
akrilamid kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
aflatoxinok (Aspergillus spp.) kémiai mikotoxinok
adalékanyagok élelmiszer adalékanyagok élelmiszer adalékanyagok
4-metil-imidazol kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
3-MCPD (MCPD-k és észtereik) kémiai veszélyek/szennyezőanyagok technológiai eredetű szennyezőanyagok