Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

króm
kémiai
fémek

A króm (Cr) környezetünkben gyakorlatilag mindenhol (vízben, talajban, biológiai rendszerekben) előforduló, életműködésünkhöz nélkülözhetetlen elem.  Acélszürke, kemény fém, amely korrózióálló tulajdonsága miatt pl. rozsdamentes acélok gyártásánál is használatos. A króm három vegyértékű formája [Cr(III)] számos élelmiszerünk alkotója és fontos szerepe van az emberi táplálkozásban, mivel közreműködik a szénhidrát anyagcserében és a vér zsír- és koleszterinszintjének szabályozásában. Élelmiszereinkben elsősorban a diófélék, magvak, csokoládék, fűszerek, gyógynövények, kagylók krómtartalma magas, de krómban gazdag élelmiszerek a húsok és húskészítmények, olajok és zsírok, kenyerek és zsemlék, halak, hüvelyesek is. Bizonyos Cr(III) vegyületek különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekhez hozzáadhatók, illetve étrend-kiegészítők gyártásához felhasználhatók.

A hat vegyértékű króm [Cr(VI)] viszont ipari eredetű, mérgező és rákkeltő hatású anyag, amely ivóvízben szennyezőanyagként előfordulhat. Az élelmiszerek krómtartalmának megengedhető mértékére nincs hazai és EU határérték előírás. Határérték csak az ivóvízre van, mely az Unióban is, és hazánkban is 50 µg/l.

További információk: