Állategészségügyi diagnosztika

Az állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumok fő feladata a fertőző és egyéb okból kialakult betegségek okainak tisztázása, az állat-egészségügyi igazgatás segítése, az igazgatási döntések szakmai előkészítése. Emellett segítséget nyújtanak a magángyakorlatban dolgozó állatorvosok diagnosztikai munkájában, a betegségek elleni védekezésben is.

Nyomtatványok, útmutatók

LABOR rendszerrel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

 • Meghatalmazással kapcsolatos kérdések

  • Ki adhat meghatalmazást kinek?

   Bármely állatorvos adhat meghatalmazást egy magánszemélynek. A meghatalmazottnak szerepelnie kell a Nébih partner adatbázisában és rendelkeznie kell KAÜ-s (ügyfélkapus) azonosítással.

  • Mire szól a meghatalmazás?

   A vizsgálati megrendelő beküldésére, hitelesítésére. A meghatalmazott általi beküldés egyenértékű azzal, mintha maga az eljáró állatorvos írta volna alá a megrendelőt. 
   A meghatalmazó részéről nincs szükség további jóváhagyásra.

  • Hol és hogyan igényelhető a meghatalmazás?

   A LABOR megrendelői felületen a bejelentkezett állatorvos készítheti el a maghatalmazást. A partnerkereső segítségével, néhány adat megadásával kiválasztja a meghatalmazni kívánt magánszemélyt az adatbázisból és maga a meghatalmazás is néhány másodperc alatt elkészül.

  • Hogyan vonható vissza a meghatalmazás?

   A LABOR megrendelői felületen a meghatalmazás bármikor visszavonható, a visszavonás néhány másodpercet vesz igénybe.

  • Hogyan lehet regisztrálni a Nébih partner adatbázisába?

   A leendő meghatalmazottak a Nébih ÜPR felületen tudnak regisztrálni, a https://upr.nebih.gov.hu címen.
   A regisztrációhoz KAÜ-s (ügyfélkapus) azonosításra is szükség van.

  • Elakadtam, mit tegyek?

   Mindenekelőtt érdemes átolvasni a tematikus felhasználói útmutatókat, amelyekben lépésről lépésre bemutatjuk az egyes funkciókat. A képes útmutatók

 • Online megrendeléssel kapcsolatos kérdések

  • Hol érhető el a szolgáltatás?

   A https://labor.nebih.gov.hu/ oldalon, vagy a Nébih ÜPR-en keresztül, az ügykatalógusból: https://upr.nebih.gov.hu/ng/ugyintezes/ugykatalogus

  • Hogyan érhető el a szolgáltatás?

   A rendszer KAÜ-s (ügyfélkapus) azonosítással használható, ami önmagában hitelesíti a felhasználót. Ennek köszönhetően az eljárás során nincs szükség további aláírásra, jóváhagyásra.

  • Ki küldhet be online vizsgálati megrendelőt?

   Állatorvosok, valamint az állatorvosok meghatalmazottjai. Meghatalmazás online elkészíthető és visszavonható néhány kattintással.

  • Hogyan írja alá az állatorvos a vizsgálati megrendelőt?

   A megrendelő kinyomtatására és aláírására nincs szükség. A KAÜ-s bejelentkezés hitelesíti az állatorvost. Meghatalmazott eljárása esetén sem szükséges egyéb aláírás, jóváhagyás.

  • Hogyan írja alá az állattartó/költségviselő a megrendelőt?

   A költségviselőnek nem kell aláírnia a vizsgálati megrendelőt.

  • A hagyományos módon, papír alapon továbbra is be lehet küldeni a vizsgálati megrendelőt?

   Igen, egy ideig. Az online beküldött vizsgálati megrendelők adminisztrációs díja azonban jóval alacsonyabb, mint a papír alapon beküldött megrendelőké.

  • Mit csináljak, ha nem elérhető a Központi Azonosítási Ügynök?

   Ritkán, de mint minden online rendszernél, így a KAÜ-nél is előfordulhatnak frissítések, leállások. Hiba esetén érdemes némi idő elteltével újra megpróbálni a belépést. 
   A Nébih rendszereit érintő előre tervezett üzemszünetekről előzetesen tájékoztatjuk a rendszer felhasználóit.

  • Mik lesznek a legfontosabb változások és azok mikor lesznek elérhetőek?

   2021. július 1-től megnyílik a lehetőség a LABOR megrendelői felületen a meghatalmazások elkészítésére. Ugyanettől az időponttól kezdve az ASP eredményközlőket a megyék, járások számára csak a LABOR megrendelői felületére publikáljuk, egyéb csatornákon nem küldünk eredményközlőt. 
   2021. július 15-től az ASP vaddisznó vizsgálati megrendelőket már csak állatorvosok és azok meghatalmazottjai küldhetik be az online felületen. 
   2021. augusztus 1-től online küldhetők be az ellenőrző vizsgálatok vizsgálati megrendelői, ezen vizsgálatoknál bevezetjük az elektronikus eredményközlést. 
   2021. október 1-től bevezetjük az export vizsgálatok elektronikus eredményközlését – próbaüzem jelleggel. 
   2021. november 1-től online küldhetők be az export vizsgálatok vizsgálati megrendelői, ezen vizsgálatoknál bevezetjük az elektronikus eredményközlést.  
   2022. január 1-től online küldhetők be bakteriológiai, kórbonctani vizsgálatok vizsgálati megrendelői, ezen vizsgálatoknál bevezetjük az elektronikus eredményközlést.

  • Van költségvonzata az online rendszer használatának?

   Nincs, a rendszer használata díjtalan. Sőt, a papír alapú vizsgálati megrendelésekhez képest az online megrendelés adminisztrációs díja számottevően alacsonyabb.

  • Milyen előnye lesz az online megrendelésnek?

   Többek között megszűnik a „papírozás”, a mintára elengedő lesz az azonosítót ráírni. Az állatorvos a meghatalmazás funkció révén másokat is bevonhat az adminisztrációba. Gyorsabbá válik az eredmények kiadása is és az állatorvos közvetlenül, akár e-mail-ben is értesül majd az eredményről.

  • Milyen változások várhatók?

   2021. augusztus 1-jétől szakaszosan, az online megrendelési lehetősége megnyitásával együtt, megváltoznak a papír alapú vizsgálati megrendelők formanyomtatványai. Az új, „egy aláírós” nyomtatványokat a https://portal.nebih.gov.hu/allategeszsegugyi-diagnosztika oldalon érik majd el az érintettek.

   Az új rendszernek köszönhetően gyorsabbá válik a szakmai munka, hisz az állatorvos akár a tulajdonos távollétében, szóbeli konzultáció alapján is haladéktalanul megrendelheti a szükséges vizsgálatot.

  • Mik a minimális technikai követelmények a rendszer használatához?

   A LABOR rendszer notebookon vagy tableten is kényelmesen használható, melyhez csupán internetelérésre van szükség. A javasolt böngészők: Chrome, Edge, Firefox

  • Elakadtam, hova fordulhatok segítségért?

   Mindenekelőtt érdemes átolvasni a tematikus felhasználói útmutatókat, amelyekben lépésről lépésre bemutatjuk az egyes funkciókat. A képes útmutatók

 • Online eredményközléssel kapcsolatos kérdések

  • Mit jelent az elektronikus eredményközlő?

   Az elektronikus eredményközlő elektronikus aláírással ellátott pdf fájl.

  • Ki kap eredményközlőt?

   Az eljáró állatorvos minden esetben, meghatalmazott általi beküldés esetén a meghatalmazott is megkapja az eredményközlőt. 
   Térítéses vizsgálatot tartalmazó megrendeléseknél a költségviselő is megkapja az eredményközlőt. 
   Fontos azonban, hogy az eredményközlőt csak a számla kiegyenlítése után kapják meg a címzettek.

  • Az eljáró állatorvos hogyan kapja meg az eredményközlőt?

   Az eredményközlők a LABOR megrendelői felületén lesznek elérhetők az eljáró állatorvos számára. Az eredményközlőt e-mailben is lehet kérni – erről a megrendelői felületen, vagy az adategyeztető nyomtatvány (https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1715359/allatorvos_adategyezteto_nyomtatvany.pdf) segítségével rendelkezhet az eljáró állatorvos. 
   Az eljáró állatorvos meghatalmazottja szintén a LABOR megrendelői felületen fér hozzá az eredményközlőkhöz és ugyancsak kérheti e-mailben is az eredményközlőket.

  • A költségviselő hogyan kapja meg az eredményközlőt?

   • A költségviselők egy rövid nyilatkozat kitöltésével rendelkezhetnek az eredményközlő átvételi módjáról (elektronikus/postai/személyes) és a fizetési módról (átutalás, utánvét, helyszíni fizetés). A nyilatkozat az online felületről (https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1602443/Adatfelveteli_urlap_allateu_vizsgalat_megrendeleshez.pdf) letölthető, aláírva e-mailben is visszaküldhető. 
   • Elektronikus átvételi mód esetében az eredményközlő e-mail-ben érkezik a költségviselő számára, magánszemélyek a LABOR megrendelői felületén is elérik az eredményközlőket – cégek esetében ez a szolgáltatás egyelőre még nem elérhető.
   • Postai és személyes átvétel esetében is megküldjük az eredményközlőt az elektronikus csatornákon.
  • Papír alapú eredményközlő továbbra is elérhető?

   Postai, illetve személyes eredményközlő átvétel esetében a megrendelő az elektronikus eredményközlő papír alapú hiteles másolatát kapja kézhez. 
   Eredeti, papír alapú eredményközlő a jövőben nem készül.

  • Gyorsabb lesz az online eredményközlés, mint amit eddig megszokhattam?

   Igen, az online eredményközlés lényegesen gyorsabb lehet, mint a postai, vagy személyes átvétel.

  • Ugyanolyan hiteles az online közölt eredmény, mint a papír alapú?

   Igen. Sőt, az eredeti, papír alapú eredményközlő a jövőben fokozatosan meg is szűnik. A postai, illetve személyes eredményközlő átvétel esetében is az elektronikus eredményközlő papír alapú hiteles másolatát kapja majd kézhez a megrendelő.

  • Helyhez vagy adott eszközhöz kötött lesz az adatok lekérdezése?

   A rendszer használata alapvetően sem helyhez, sem eszközhöz nem kötött. Notebookon vagy tableten is kényelmesen használható, melyhez csupán internetelérésre van szükség. A javasolt böngészők: Chrome, Edge, Firefox.

 • Számlázással kapcsolatos kérdések

  • Hogyan kapja meg a költségviselő a számlát?

   A számlát a beküldő állatorvos által megjelölt költségviselő nevére és címére állítja ki a Nébih. A költségviselő egy elektronikusan elérhető nyilatkozat segítségével (https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1602443/Adatfelveteli_urlap_allateu_vizsgalat_megrendeleshez.pdf) nyilatkozik a számla átvételi módjáról. 
   Elektronikus számla átvétel esetében a számlát e-mailben küldjük pdf formátumban, a Munkalappal (a számlát alátámasztó dokumentummal) együtt. Az eredeti, papír alapú számlát is eljuttatjuk a költségviselő számára. Nyilatkozat hiányában 100 000 Ft számla értékig utánvétes számla készül, a számla és az eredményközlő egy borítékban érkezik. 100 000 felett átutalásos számlát állítunk ki, a számlát megegyezés alapján elektronikusan vagy postai úton küldjük a költségviselőnek.

  • Online fizetés lehetséges?

   Az online bankkártyás fizetési lehetőség megvalósítása jövőbeni terveink között szerepel, azonban jelenleg még nem elérhető.

Hírek, tájékoztatók

Új funkciókkal bővül a LABOR rendszer
2021. július 30., péntek

Új funkciókkal bővül a LABOR rendszer

2021. augusztus 1-től további funkciókkal bővíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló digitális LABOR rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően számos állatfaj esetében elérhetővé válik az ellenőrző vizsgálatok online megrendelése, valamint az elektronikus eredményközlés.

Meghatalmazás-kezeléssel és teljeskörű online ASP ügyintézéssel indult a Nébih LABOR rendszere
2021. július 2., péntek

Meghatalmazás-kezeléssel és teljeskörű online ASP ügyintézéssel indult a Nébih LABOR rendszere

2021. július 1-jétől a Nébih LABOR rendszerében elérhetővé vált az állatorvosok számára a meghatalmazás-kezelés, valamint elindult az afrikai sertéspestis (ASP) vizsgálatok eredményeinek elektronikus kiadása. A fejlesztések az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer digitalizációjának első jelentős állomását képviselik. A hivatal az év hátralévő részében fokozatosan nyitja meg az online vizsgálatmegrendelés és eredményközlés lehetőségét a különböző vizsgálattípusoknál.

A vadgazdálkodók számára is előnyös a LABOR rendszer fejlesztése
2021. június 30., szerda

A vadgazdálkodók számára is előnyös a LABOR rendszer fejlesztése

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer
2021. június 17., csütörtök

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer

Tájékoztatás a nem állami laboratóriumok engedélyezéséről, nyilvántartásba vételéről és ellenőrzéséről
2021. március 18., csütörtök

Tájékoztatás a nem állami laboratóriumok engedélyezéséről, nyilvántartásba vételéről és ellenőrzéséről

Változnak az állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok számlázási feltételei
2020. december 17., csütörtök

Változnak az állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok számlázási feltételei

Tájékoztató a kedvtelésből tartott állatok utaztatásához előírt veszettség ellenanyagtiter-meghatározás (FAVN) vizsgálatokról
2020. május 21., csütörtök

Tájékoztató a kedvtelésből tartott állatok utaztatásához előírt veszettség ellenanyagtiter-meghatározás (FAVN) vizsgálatokról

Bevizsgálandó minták fogadásának rendje
2014. szeptember 24., szerda

Bevizsgálandó minták fogadásának rendje