null A „148-as rendelettel” kapcsolatos tudnivalók

A „148-as rendelettel” kapcsolatos tudnivalók

2023. január 17, kedd

A „148-as rendelet”* célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. Az igényléshez – az elmúlt évekhez hasonlóan – a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (beleértve az adószámmal rendelkező őstermelőket is) jóváhagyási kérelmet kell benyújtaniuk a területileg illetékes járási hivatalhoz.

A 148/2007 (XII.8.) FVM rendelet alapján az 1. számú mellékletében felsorolt betegségek, zoonózisok megelőzésére, felderítésére és leküzdésére irányuló állatorvosi vizsgálatokra, immunizálásra, gyógykezelésre, mintavételezésre és diagnosztikai vizsgálatokra kérhető támogatás. 
Technikai tudnivalók a jóváhagyási kérelem benyújtásáról ugyanazon állományra és betegségekre:

  • benyújtó: állattartó vagy meghatalmazottja 
  • gyakoriság: évente egy alkalommal 
  • kapcsolódó dokumentum: a Nébih honlapján közzétett, a Rendelet 2. számú melléklete szerinti adattartalmú nyomtatvány 
  • benyújtás helye: területileg illetékes járási hivatal 
  • kiemelten fontos részletszabály: állatfajonként külön nyomtatvány szükséges 

Fontos tudni, hogy - az elektronikus ügyintézési törvény értelmében - a vállalkozók, vállalkozások kizárólag elektronikus formában nyújthatják be kérelmeiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.
A támogatott állat-egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultságról a járási hivatal hoz döntést. Támogatás csak a jogosultságról szóló döntés keltét követően elvégzett állat-egészségügyi szolgáltatás után igényelhető!

*Kapcsolódó jogszabály
Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet: https://njt.hu/jogszabaly/2007-148-20-82


A témával kapcsolatos egyéb fontos információk:

  • Az ÜPR Ügyfélkapun történő regisztráció és belépés után érhető el. A használatával kapcsolatos kérdéseket az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu  elérhetőségen várjuk.
  • A jóváhagyási kérelem benyújtásához készült kézikönyv
  • A kérelmek jóváhagyásának feltételeiről a járási hivatalok ügyfélszolgálatán tájékozódhatnak az érintettek. A járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályainak elérhetőségei  megtalálhatók a https://www.kormanyhivatalok.hu oldalon. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szervként élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalok illetékességi területe a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 3. mellékletében szerepel, az alábbi linken elérhető:https://njt.hu/jogszabaly/2016-383-20-22.
Kapcsolódó tartalmak:                                                                                                                   
Gyakran ismételt kérdések a „148-as rendelettel” kapcsolatban                                                       
Támogatás igényelhető a rezisztenciavizsgálatok elvégzésére

Friss hírek

2023. október 24, kedd

Kérdezz-felelek a kéknyelv betegségről (Bluetongue)

A kéknyelv–betegség (bluetongue) fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők) támadja meg. Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz.

Tovább >

2023. április 3, hétfő

Engedélyköteles akvakultúrás létesítmények

Az engedélyköteles, ill. nyilvántartásba vétel köteles akvakultúrás létesítmények körét és az engedélyezés, valamint nyilvántartás feltételeit Európai Uniós jogszabályok határozzák meg:

Tovább >