null A „148-as rendelettel” kapcsolatos tudnivalók

A „148-as rendelettel” kapcsolatos tudnivalók

2023. január 17, kedd

A „148-as rendelet”* célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. Az igényléshez – az elmúlt évekhez hasonlóan – a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (beleértve az adószámmal rendelkező őstermelőket is) jóváhagyási kérelmet kell benyújtaniuk a területileg illetékes járási hivatalhoz.

A 148/2007 (XII.8.) FVM rendelet alapján az 1. számú mellékletében felsorolt betegségek, zoonózisok megelőzésére, felderítésére és leküzdésére irányuló állatorvosi vizsgálatokra, immunizálásra, gyógykezelésre, mintavételezésre és diagnosztikai vizsgálatokra kérhető támogatás. 
Technikai tudnivalók a jóváhagyási kérelem benyújtásáról ugyanazon állományra és betegségekre:

  • benyújtó: állattartó vagy meghatalmazottja 
  • gyakoriság: évente egy alkalommal 
  • kapcsolódó dokumentum: a Nébih honlapján közzétett, a Rendelet 2. számú melléklete szerinti adattartalmú nyomtatvány 
  • benyújtás helye: területileg illetékes járási hivatal 
  • kiemelten fontos részletszabály: állatfajonként külön nyomtatvány szükséges 

Igazolás a minták átvételéről
Az állatorvosoknak a mintavételről készült számla mellé a Nébih által kiállított, a minták átvételéről szóló igazolást is mellékelniük kell. Az igazolás kötelező adattartalma: az engedélyes és a kedvezményezett neve, az engedélyes és a kedvezményezett ügyfél-azonosító száma vagy adószáma, a megrendelt vizsgálat vagy laboratóriumi szolgáltatás megnevezése, az állatfaj, a minta darabszáma és a tenyészetkód.
Az előírt átvételi igazolásnak a Nébih ÁDI által az ügyfeleknek megküldött eredményközlő minősül, tekintettel arra, hogy az minden, a rendelet által előírt adatot tartalmaz.
Abban az esetben, ha a mintavételről szóló számla benyújtásakor még nem készült eredményközlő bizonylat, a Nébih ÁDI ügyfélszolgálata egy „Munkalap” dokumentumot küld az állatorvosnak. Ez szintén minden szükséges adatot tartalmaz, így szintén elfogadható a mintavétel és a beküldés igazolására.
Az állatorvosok tehát teljesítési igazolásként az eredményközlő használatával a rendelet előírásainak megfelelnek, további teendőjük nincs!

Fontos tudni, hogy - az elektronikus ügyintézési törvény értelmében - a vállalkozók, vállalkozások kizárólag elektronikus formában nyújthatják be kérelmeiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.
A támogatott állat-egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultságról a járási hivatal hoz döntést. Támogatás csak a jogosultságról szóló döntés keltét követően elvégzett állat-egészségügyi szolgáltatás után igényelhető!

*Kapcsolódó jogszabály
Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet: https://njt.hu/jogszabaly/2007-148-20-82


A témával kapcsolatos egyéb fontos információk:


Friss hírek

2023. január 19, csütörtök

Gümőkórt mutattak ki két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Tovább >

2023. január 12, csütörtök

Baromfifélék és keltetőtojásaik mozgatása az Unión belül

Az állatbetegségek terjedésének megelőzése érdekében a baromfi és a keltetőtojás tartásának és mozgatásának számos szempontját a fertőző állatbetegségekről szóló (EU) 2016/429 európai parlamenti és tanácsi rendelet (Állategészségügyi törvény, AHL) határozza meg.

Tovább >