Szakmai tartalmak

Oktatási anyagok

Kampány kiadványok

 • Ételt csak okosan

  Magyarországon minden 3. ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70%-a a háztartásokban történik, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során. Az ilyen jellegű megbetegedések évente több milliárd forint kiesést okoznak az államnak. Ennek súlyosságát és társadalmi jelentőségét felismerve a Nébih 2013 februárjában felvilágosító programot indított Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek címmel, amelynek célja a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása a tudatos vásárlástól kezdve a megfelelő konyhatechnikai módszereken át a biztonságos ételkészítésig.
  Mivel a szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért a program szárnyai alatt önálló elemként - Ételt csak okosan Gyerekeknek! címmel - a kisebbeknek szóló információkat tartalmazó részt indítottunk. A gyerekek játékokon, érdekes cikkeken és recepteken keresztül ismerhetik meg a legfontosabb alapszabályokat. 2018 március óta pedig óvodákban is tartanak tematikus foglalkozásokat a Nébih szakemberei.

 • Szabad a gazdi

  A 2013 decemberében indított Szabad a gazdi program célja a felelős állattartás szabályainak megismertetése a kutyát vásárló vagy örökbe fogadó emberekkel. A praktikus tanácsok, érdekes cikkek mellett a program 2015-ben bővült a Látótárs projekttel, amely a vakvezető kutyák kiképzésének folyamatát mutatta be egy vakvezető kutya életének a születésétől a kiképzés végéig történő követésével. További információ a http://szabadagazdi.hu/ oldalon.

  • Kutyakötelesség - Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz (2., javított kiadás)

   Célunk a kiadvánnyal – mely a társállatok közül elsősorban a kutyákra koncentrál –, hogy olyan tudásbázist hozzunk létre, mely mind az állatvédő szervezeteknek, mind az önkormányzatok, a rendőrség és a szakhatóságok állatvédelemmel foglalkozó munkatársainak segítséget nyújt felelős munkájuk végzésében.

   Felelős kiadó: Nébih

   Felelős kiadó címe: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.

   Nyomtatott változat: ISBN 978-963-89968-9-3
   PDF változat: ISBN 978-615-5747-00-7
   A Kutyakötelesség kiadvány ingyenesen letölthető innen

  • Harmóniában együtt - Kutyákról gyermekeknek: sok minden, amit a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes

   Az oktatófüzet célja, hogy a szülőkön, pedagógusokon keresztül minél több kisgyermekhez eljussanak az alapvető kutyatartási és gyakorlati tudnivalók, amelyek a harmonikus ember-állat kapcsolat alapjai.

   Felelős kiadó: Nébih

   Felelős kiadó címe: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.

   A Harmóniában együtt - Kutyákról gyermekeknek kiadvány ingyenesen letölthető innen

  • Szabad a gazdi - szórólap

  • Felelős állattartás - Jogi szabályozás

  • Fogadj örökbe! - Útmutató kutyák örökbefogadásához

   Fogadj örökbe! hasznos, gyakorlati tanácsokat nyújt azoknak a gazdiknak, akik úgy döntenek, otthont és szeretetet biztosítanak egy árva állatnak. Az útmutatóban szó esik többek között a kutya örökbefogadásának jogi feltételeiről, a tartási költségekről, de gyakorlati tanácsokat is ad az összeszokás megkönnyítésére.
   Felelős kiadó: Nébih
   ISBN 978-615-5747-23-6
   Felelős kiadó címe: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.
   A Fogadj örökbe! - Útmutató kutyák örökbefogadásához kiadvány ingyenesen letölthető innen

 • Szupermenta

  A Nébih felvállalta, hogy egy új szemléletű, független, hiteles fogyasztói kommunikáció részeként rendszeresen bevizsgál különböző, nagyobb társadalmi réteget érintő termékcsoportokat, segítve ezzel a vásárlók döntését. Az eredményeket egy saját online felületen, a http://szupermenta.hu/ weboldalon ismerteti rendszeresen. A terméktesztek különlegessége, hogy olyan komplex vizsgálat áll mögöttük, amelyek a termékek a Nébih nemzeti referencia laboratóriumaiban végzett vizsgálatait is tartalmazza.

 • Maradék nélkül

  Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, aminek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 68 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Bár ez a mennyiség elmarad néhány szélsőségesen pazarló országtól – mint amilyen az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország –, a hazai vásárlók kosarának mégis meghatározó részét teszi ki.
  Az élelmiszerhulladékok esetében azonban olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség. A Nébih Maradék nélkül programjának feladata, hogy tudatosítsa a vásárlókban, hogyan tehetnek többet a környezetükért, a tudatos és biztonságos élelmiszervásárlás, tárolás és kezelés segítségével. További információ a http://maradeknelkul.hu/ oldalon.

 • Veszettség-mentesítés

  A kampány célkitűzése, hogy a lakosság felismerje a betegségre utaló tüneteket és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé, ugyanakkor a városokban is egyre gyakrabban megjelenő, egészséges rókák ne okozzanak felesleges riadalmat.

  A kampány fő üzenete: „Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, esetleg róka, vagy más vadállat tetemét találja meg, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a Nébih zöldszámát, a +36 80 263 244 telefonszámot!”

  További információ a http://veszettsegmentesites.hu/ oldalon.

 • Firelife - Erdőtűz-megelőzési projekt

  A Firelife Erdőtűz-megelőzési projek a magyarországi erdőtüzek megelőzéséről, a tűzgyújtási szabályokról és a tűzgyújtási tilalmakról ad információt. További információ a http://erdotuz.hu/kezdolap/ oldalon.