ENAR - Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer

Üdvözöljük a formailag megújult, szakmailag frissített ENAR weboldalon.
 

Az egyes mezőgazdasági haszonállat fajok több éves, szarvasmarha esetében több mint két évtizedes, múltra visszatekintő Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerei a támogatási célokon túl a tenyésztési, az állat-egészségügyi és az agrárrendtartási igények kielégítését is szolgálják.

Az Európai Bizottság honlapján érhetők el az egyes haszonállat fajok jelölésével, nyilvántartásával, valamint az ezekkel kapcsolatos eszközökről szóló közösségi jogszabályok, és az egyes országok e téren egymással történő kommunikációjának dokumentumai. A honlapon az állatfajok angol neveire (bovine, porcine, ovine and caprine stb.) kattintással lehet eljutni az adott fajhoz kapcsolódó információkhoz.

Az egyes állatfajokra az eltérő sajátosságoknak megfelelően történt meg a rendszerek kiépítése. A szarvasmarha, a sertés, a juh és a kecske fajok esetében a számítógépes rendszer üzemeltetését mind a tenyészetek, mind az egyedek és az állat mozgások tekintetében a Nébih végzi. A rendszerek működésére vonatkozó információkhoz a lenyíló menüsorban, az adott fajta nevére történő kattintással juthat.

Juh, szarvasmarha és kecske ENAR adategyeztetés – 2024 március

Állatfajok és TIR