Csökken az antibiotikumok felhasználása az állatokban
2021. július 15., csütörtök

Csökken az antibiotikumok felhasználása az állatokban

Az antibiotikumok alkalmazása csökkent, és jelenleg az élelmiszertermelő állatok esetében alacsonyabb, mint az embereknél - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb közleményében. A három uniós ügynökség által közösen készített jelentés bemutatja az antibiotikum-fogyasztás és az antibiotikum-rezisztencia (AMR) alakulását Európában 2016 és 2018 között.

A déligyümölcsök héjának veszélyei
2021. július 7., szerda

A déligyümölcsök héjának veszélyei

A globális kereskedelemnek köszönhetően szinte mindig lehet kapni mindent, évszaktól függetlenül zöldséget és gyümölcsöt is. Nem jelent különösebb nehézséget az úgynevezett déligyümölcsök, azaz a távoli trópusi vagy szubtrópusi területeken termesztett gyümölcsfélék beszerzése sem. Annak azonban, hogy a termék átutazza a fél világot, ára van. Nem a pénzben értendő árra kell gondolni, hanem arra, hogy biztosítani kell a termék frissességét a betakarítás és a fogyasztás között eltelő, néha igen hosszú időn keresztül. Természetesen ez nem kizárólag a déligyümölcsökre igaz, hiszen az almát is lehet hosszú ideig tárolni, azonban a déligyümölcsök eltarthatósága nem egyezik meg az almáéval.

Megújul az EFSA Igazgatótanácsa
2021. július 2., péntek

Megújul az EFSA Igazgatótanácsa

Július 1-től változik az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettség
2021. június 30., szerda

Július 1-től változik az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettség

Antibiotikum rezisztencia és az élelmiszer-előállítási környezet: források és ellenőrzési, szabályozási lehetőségek
2021. június 25., péntek

Antibiotikum rezisztencia és az élelmiszer-előállítási környezet: források és ellenőrzési, szabályozási lehetőségek

ONE Konferencia 2022
2021. június 8., kedd

ONE Konferencia 2022

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap
2021. június 7., hétfő

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap

Megújult együttműködési megállapodás a Fukushimai Egyetemmel
2021. június 3., csütörtök

Megújult együttműködési megállapodás a Fukushimai Egyetemmel

EFSA értékelés: nem biztonságos a titán-dioxid (E 171) élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása
2021. május 10., hétfő

EFSA értékelés: nem biztonságos a titán-dioxid (E 171) élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása

A nem állami laboratóriumok bejelentési kötelezettségének teljesítéséről
2021. április 27., kedd

A nem állami laboratóriumok bejelentési kötelezettségének teljesítéséről

Megjelent az EFSA növényvédőszer-maradék jelentése
2021. április 26., hétfő

Megjelent az EFSA növényvédőszer-maradék jelentése

Élelmiszerbiztonsági ajánlások vendéglátó létesítmények újranyitásához (2021. tavasz)
2021. április 21., szerda

Élelmiszerbiztonsági ajánlások vendéglátó létesítmények újranyitásához (2021. tavasz)

Átláthatóság a kockázatértékelésben: új korszak kezdődik
2021. április 7., szerda

Átláthatóság a kockázatértékelésben: új korszak kezdődik

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára
2021. március 26., péntek

Afrikai sertéspestis: „kivezető stratégia” kidolgozása az érintett országok számára

Tájékoztatás a nem állami laboratóriumok engedélyezéséről, nyilvántartásba vételéről és ellenőrzéséről
2021. március 18., csütörtök

Tájékoztatás a nem állami laboratóriumok engedélyezéséről, nyilvántartásba vételéről és ellenőrzéséről

Bambusz és műanyag együtt? Határozottan NEM!
2021. március 3., szerda

Bambusz és műanyag együtt? Határozottan NEM!

Xylella fastidiosa konferencia
2021. február 23., kedd

Xylella fastidiosa konferencia

ONE – Health, Environment, Society – Konferencia 2022
2021. február 23., kedd

ONE – Health, Environment, Society – Konferencia 2022

Átfogó vizsgálat indul az alternatív fehérjeforrások területén
2021. február 9., kedd

Átfogó vizsgálat indul az alternatív fehérjeforrások területén

Származás, minőség, biztonság
2020. december 9., szerda

Származás, minőség, biztonság