noni gyümölcs

Új élelmiszerek

Az Európai Unióban 1997 óta jogszabály írja elő az új élelmiszerek forgalomba hozatalát. Ebből adódóan új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unió területén, és azok fogyasztása az élelmiszer újszerűségéből adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatokat vethet fel.

A jelenleg hatályban lévő jogszabály (2015/2283 EU rendelet) több olyan élelmiszer-kategóriát ír le, amelynek ha nem igazolt az 1997 előtti fogyasztási hagyománya, akkor azok természetéből, szerkezetéből, felhasználási módjából vagy az alkalmazott előállítási technológiájából adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthetnek a fogyasztók számára. Emiatt az új élelmiszerek forgalomba hozatalát szigorú biztonsági értékelés előzi meg.

A jogszabályban meghatározott élelmiszer-kategóriák a következők lehetnek:

 1. Új vagy szándékosan módosított molekulaszerkezetű élelmiszerek.
 2. Mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló, azokból izolált vagy előállított élelmiszerek. Például, Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba sejtfalából izolált béta-glükán, amely koleszterinszint csökkentő hatással bír.
 3. Ásványi eredetű anyagokból álló, azokból izolált vagy előállított élelmiszerek.
 4. Növényekből vagy azok részeiből álló, azokból izolált vagy előállított élelmiszerek. Például noni (Morinda citrifolia) gyümölcslé, -gyümölcspüré és nonilevél (tea készítéséhez) vagy a vér koleszterin szintjének szabályozását segítő fitoszterol/fitosztanol-észterek.
 5. Állatokból vagy részeikből álló, azokból izolált vagy azokból előállított élelmiszerek. Például, étkezési célra szánt rovarok.
 6. Állatokból, növényekből, mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból származó sejt- vagy szövetkultúrákból álló, azokból izolált vagy előállított élelmiszerek.
 7. Új élelmiszer-feldolgozási eljárásokkal előállított élelmiszerek.  Például, UV-fénnyel kezelt kenyér, gomba, pékélesztő és tej a D-vitamin tartalom növelése érdekében.
 8. Mesterséges nanoanyagokból álló élelmiszerek.
 9. Vitaminok, ásványi anyagok és egyéb anyagok.
 10. 1997. május 15. előtt kizárólag étrend-kiegészítőkben használt összetevők, amelyeket az étrend-kiegészítőktől eltérő élelmiszerekben használnak fel.

Az új élelmiszerek engedélyezését az Európai Bizottság végzi az EU tagállamok közreműködésével.

A Bizottság csak akkor engedélyezhet egy új élelmiszert, ha az megfelel a következő feltételeknek:

 • nem veszélyezteti az emberi egészséget.
 • tervezett felhasználása nem vezeti félre a fogyasztót (különösen, amikor az élelmiszer egy másik élelmiszert hivatott felváltani, és a tápérték jelentős mértékben változik).
 • nem tér el olyan mértékben azoktól az élelmiszerektől vagy élelmiszer-összetevőktől, amelyek helyettesítésére szolgál, hogy szokásos fogyasztása táplálkozási szempontból kedvezőtlen hatást gyakorolna a fogyasztókra.

 

Harmadik országban hagyományos, engedélyezett új élelmiszerek az Európai Unióban

Új élelmiszernek minősülnek azok a harmadik országból származó élelmiszerek, amiket 1997 előtt nem fogyasztottak jelentős mértékben az EU területén, függetlenül attól, hogy egyes harmadik országokban fogyasztási hagyományuk van.  A harmadik országban hagyományos élelmiszerek csak biztonságos fogyasztásuk igazolását követően hozhatók az EU piacán forgalomba.  Az ilyen élelmiszereknek legalább egy harmadik ország népességének jelentős részében legalább 25 éve a szokásos étrend részét kell képezniük. A nem élelmiszerként történő vagy a szokásos étrendhez nem kapcsolódó felhasználások nem képezik az élelmiszerként történő biztonságos felhasználás hagyományának részét, valamint csak akkor minősülnek harmadik országokból származó hagyományos élelmiszereknek, ha a 178/2002/EK rendeletben meghatározott elsődleges termelésből származnak, függetlenül attól, hogy azok feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszerek-e. 

 • Kávélevél tea

  A kávélevélből készült forrázatot (tea) hagyományos italként fogyasztják Etiópiában, Dél-Szudánban, Libériában, Indonéziában és Jamaicában. Az Európai Bizottság (EU) 2020/917 számú végrehajtási rendeletével engedélyezésre került forgalmazása az Európai Unió területén egy dán vállalkozás által benyújtott bejelentés alapján, így frissült az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzéke. A forrázatot a Coffea arabica L. és/vagy a Coffea canephora (syn. Coffea robusta) kávéfajok leveléből készítik, melyek pörkölt kávébabjaiból készített kávét régóta fogyasztjuk az EU területén is. Az ital a szárított levél vízben történő áztatásával készül, melyet ezután pasztörizálásnak vetnek alá. Az így elkészített kávélevél tea kerülhet a végső fogyasztóhoz, mely kávé vagy tea helyettesítésére szolgál.  A terméknek meg kell felelnie az uniós jegyzékben meghatározott specifikációnak, melyben a mikrobiológiai paraméterek és nehézfém tartalom mellett a klorogénsav, koffein és epigallokatekin-gallát mennyiségére maximális értékeket határoztak meg. 

 • Kakaó gyümölcshús, rostos gyümölcslé, gyümölcslé-koncentrátum, kakaópépből nyert cukor

  A kakaó növényből származó gyümölcshúst és annak rostos levét, koncentrátumát Brazíliában hagyományosan fogyasztják. Az Európai Bizottság (EU) 2020/206  számú végrehajtási rendeletével engedélyezésre került ezeknek a forgalmazása az Európai Unióban egy belga vállalkozás által benyújtott bejelentés alapján, így frissült az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzéke. A gyümölcshús a kakaóbabot körülvevő vizenyős, savanykás pép. Ennek kinyeréséhez a termést felnyitják, a héjat és a kakaóbabot eltávolítják, így megkapják a gyümölcshúst, amit hőkezelnek, majd fagyasztanak. Ebből az alapanyagból további feldolgozás során gyümölcslét és koncentrátumot állítanak elő. 

  Nem tekinthető harmadik országban hagyományos élelmiszernek a kakaópépből nyert cukor, melyet a gyümölcslé koncentrátumból állítanak elő, hiszen ilyen formában nem került korábban felhasználásra. Az Európai Bizottság (EU) 2020/1634 számú végrehajtási rendeletével uniós forgalomba hozatali engedélyt kapott. Ezek glükóz és fruktóz tartalmú cukrok, melyek bármely élelmiszer kategóriában felhasználhatóak, ha megfelelnek az uniós jegyzékben feltüntetett specifikációnak.

 • Fehér fonió

  A Digitaria exilis (Kippist) Stapf, fehér fonió, hántolt magvai Nyugat-Afrikában hagyományosan fogyasztott gabona. A Digitaria exilis (Kippist) Stapf a Poaceae családhoz tartozó egynyári lágyszárú növény. Az Európai Bizottság (EU) 2018/2016 számú végrehajtási rendeletével engedélyezésre került forgalmazása az Európai Unió területén egy olasz vállalkozás által benyújtott bejelentés alapján, így frissült az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzéke. A termést kézzel szüretelik, szárítják, csépelik, majd kézzel vagy mechanikusan hántolják. Felhasználástól függően a magokat őrlik.  A fehér fonió hántolt magvainak jellemző tápanyag-összetételét az uniós jegyzékben feltüntetett specifikáció írja le. 

 • Cirokszirup

  A Sorghum bicolor (L.) Moench (cirok) növényből előállított szirupot az USA-ban már több mint 25 éve használják édesítőszerként. Az Európai Bizottság (EU) 2018/2017 számú végrehajtási rendeletével engedélyezésre került forgalmazása az Európai Unió területén egy magyar vállalkozás által benyújtott bejelentés alapján, így frissült az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzéke. A szirupot az S. bicolor szárából nyerik oly módon, hogy zúzás, extrahálás, hőkezelést is magában foglaló elpárologtatás és egyéb gyártási folyamatok útján szirupot állítanak elő. A szirup főként glükóz, fruktóz és szacharóz cukrokat tartalmaz. A cirok szirup jellemző összetételét az uniós jegyzékben feltüntetett specifikáció írja le. 

 • Haskap bogyó

  A Lonicera caerulea L. (haskap) bogyótermését már több mint 25 éve fogyasztják Japánban. Az Európai Bizottság (EU) 2018/1991 számú végrehajtási rendeletével engedélyezésre került forgalmazása az Európai Unió területén egy angol vállalkozás által benyújtott bejelentés alapján, így frissült az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzéke. A hagyományos élelmiszer a Lonicera caerulea var. edulis friss és fagyasztott bogyótermése. A Lonicera caerulea L. egy, a Caprifoliaceae családba tartozó lombhullató cserje. A friss haskapbogyó jellemző összetételét az uniós jegyzékben feltüntetett specifikáció írja le.