Új élelmiszerek

Az Európai Unióban 1997 óta jogszabály írja elő az új élelmiszerek forgalomba hozatalát. Ebből adódóan új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unió területén, és azok fogyasztása az élelmiszer újszerűségéből adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatokat vethet fel.

A jelenleg hatályban lévő jogszabály (2015/2283 EU rendelet) több olyan élelmiszer-kategóriát ír le, amelynek ha nem igazolt az 1997 előtti fogyasztási hagyománya, akkor azok természetéből, szerkezetéből, felhasználási módjából vagy az alkalmazott előállítási technológiájából adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthetnek a fogyasztók számára. Emiatt az új élelmiszerek forgalomba hozatalát szigorú biztonsági értékelés előzi meg.

A jogszabályban meghatározott élelmiszer-kategóriák a következők lehetnek:

 1. Új vagy szándékosan módosított molekulaszerkezetű élelmiszerek.
 2. Mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló, azokból izolált vagy előállított élelmiszerek. Például, Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba sejtfalából izolált béta-glükán, amely koleszterinszint csökkentő hatással bír.
 3. Ásványi eredetű anyagokból álló, azokból izolált vagy előállított élelmiszerek.
 4. Növényekből vagy azok részeiből álló, azokból izolált vagy előállított élelmiszerek. Például noni (Morinda citrifolia) gyümölcslé, -gyümölcspüré és nonilevél (tea készítéséhez) vagy a vér koleszterin szintjének szabályozását segítő fitoszterol/fitosztanol-észterek.
 5. Állatokból vagy részeikből álló, azokból izolált vagy azokból előállított élelmiszerek. Például, étkezési célra szánt rovarok.
 6. Állatokból, növényekből, mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból származó sejt- vagy szövetkultúrákból álló, azokból izolált vagy előállított élelmiszerek.
 7. Új élelmiszer-feldolgozási eljárásokkal előállított élelmiszerek.  Például, UV-fénnyel kezelt kenyér, gomba, pékélesztő és tej a D-vitamin tartalom növelése érdekében.
 8. Mesterséges nanoanyagokból álló élelmiszerek.
 9. Vitaminok, ásványi anyagok és egyéb anyagok.
 10. 1997. május 15. előtt kizárólag étrend-kiegészítőkben használt összetevők, amelyeket az étrend-kiegészítőktől eltérő élelmiszerekben használnak fel.

Új élelmiszernek minősülnek azok a harmadik országból származó élelmiszerek is, amiket 1997 előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az EU területén, függetlenül attól, hogy egyes harmadik országokban fogyasztási hagyományuk van és biztonságosságuk igazolt. Az új élelmiszerek engedélyezését az Európai Bizottság végzi az EU tagállamok közreműködésével.

A Bizottság csak akkor engedélyezhet egy új élelmiszert, ha az megfelel a következő feltételeknek:

 • nem veszélyezteti az emberi egészséget.
 • tervezett felhasználása nem vezeti félre a fogyasztót (különösen, amikor az élelmiszer egy másik élelmiszert hivatott felváltani, és a tápérték jelentős mértékben változik).
 • nem tér el olyan mértékben azoktól az élelmiszerektől vagy élelmiszer-összetevőktől, amelyek helyettesítésére szolgál, hogy szokásos fogyasztása táplálkozási szempontból kedvezőtlen hatást gyakorolna a fogyasztókra.