A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény alapján a mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának adatait (a továbbiakban: őstermelői nyilvántartás) az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben, azaz a FELIR-ben kell nyilvántartani. A nyilvántartás a tv. 13. § (1) bekezdésének 7-17. pontjában meghatározott adatok tekintetében közhitelesnek minősül.
A mezőgazdasági őstermelő kizárólag olyan terméket értékesíthet, amit az őstermelői nyilvántartásba bejelentett. Az őstermelői termék értékesítésének helyszínén pedig a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, valamint a FELIR és a tevékenységének azonosítóját fel kell tüntetni.

Aktív őstermelő és nem szerepel a rendszerben? Kérjük, jelezze!
Az, aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezett (vagy közös igazolványon tagként szerepelt), illetve családi gazdaság tagja volt, „automatikusan” mezőgazdasági őstermelőnek, őstermelő családi gazdaság tagjának minősül, és átkerült az új őstermelői családi nyilvántartásba (ŐCSI). Felhívjuk figyelmüket, hogy az adatok automatizált átforgatása miatt előfordulhat eltérés és adathiány! Ha december 31-én rendelkezett hatályos őstermelői igazolvánnyal, és nem találja magát az új ŐCSI keresőben, kérjük, forduljon a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához (ostermelo@nebih.gov.hu).

Őstermelő keresése


Az őstermelő kereső már a Nébih Navigátorból is elérhető androidos és ios telefonokra is. A letöltési linkek a képre kattintva érhetők el:  Google Play logo    Appstore logo