faerezet

EUTR kereső

A faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet végzők – a tevékenység megkezdése előtt – kötelesek a jogszabályban meghatározott adataikat nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (regisztrálni). A bejelentés eredményeként az érintett láncszereplők két betűből és hét számból álló azonosító számot kapnak (EUTR technikai azonosító szám).

A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik azon erdőgazdálkodókra, akik kizárólag csak az erdőgazdálkodási tevékenységük keretében előállított erdei faválasztékok értékesítését végzik Magyarország területén. Ebben az esetben az erdőgazdálkodói kód minősül az erdőgazdálkodó EUTR technikai azonosító számának.

A Nébih az EUTR technikai azonosító számot és a faanyag kereskedelmi lánccal kapcsolatos tevékenységeket a FELIR rendszerben kezeli. Az EUTR technikai azonosító szám meglétét, érvényességét az alábbi keresővel tudja lekérdezni.

A keresőben az erdőgazdálkodók név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az erdőgazdálkodók FELIR azonosítója nem minősül EUTR technikai azonosító számnak.

A faanyag kereskedelmi lánc szereplők konkrét jogsértéseivel kapcsolatos részletes információk a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek oldalon érhetők el.

Csak a keresőben szereplő, tevékenység-felfüggesztés vagy -tiltás alatt nem álló láncszereplők végezhetnek a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet, azaz faterméket csak tőlük lehet jogszerűen vásárolni vagy részükre értékesíteni! Természetesen – az energiatermelő és -értékesítő végfelhasználók kivételével – fogyasztók esetében nem kell megkövetelni az EUTR technikai azonosító szám meglétét.

EUTR információ

Az EUTR regisztrációt a fent található „EUTR ÜGYINTÉZÉS” gombra kattintva tudja elindítani. Részletes leírás az Útmutató az EUTR nyilvántartásba történő bejelentkezéshez című dokumentumban található hozzá. A keresővel kapcsolatos kérdéseit, az esetlegesen előforduló hibákat az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen tudja jelezni.

EUTR adatok keresése

Természetes személy adatai alapján







Külföldi jogi személy adatai alapján





EUTR gyakori kérdések