Vissza

Általános tájékoztató a kender alapú élelmiszerek forgalomba hozataláról és azok szabályozásáról

Általános tájékoztató a kender alapú élelmiszerek forgalomba hozataláról és azok szabályozásáról

Általános tájékoztató a kender alapú élelmiszerek forgalomba hozataláról és azok szabályozásáról
2019. február 6.

A kender (Cannabis sativa L.) különböző ipari célokra sokoldalúan felhasznált növény. Élelmiszercélú felhasználásra hagyományosan a kender magját használják, amelyből főként olajat állítanak elő. A magtól eltérő részek élelmiszercélú felhasználási hagyománya jelenleg tisztázatlan, ezek felhasználásának feltételei jelenleg konzultáció alatt vannak az EU Bizottság munkacsoportjaiban.

A kender (Cannabis sativa L.) növény az emberi szervezet működésére ható, bioaktív vegyületeket, ún. kannabinoidokat tartalmaz, ezért a kenderből készült élelmiszerek előállítása során ezeket figyelembe kell venni. Ilyen kannabinoidok például a pszichoaktív hatású THC (Δ9 tetrahidrokannabinol) és a nem pszichoaktív, de farmakológiai hatású CBD (kannabidiol) vegyületek.

THC tartalom

A kender (mint növény) termesztésére, forgalmazására és felhasználására vonatkozó szabályokat a 162/2003. (X. 16.) Korm. Rendelet tartalmazza. Ennek megfelelően élelmiszer kizárólag olyan kenderfajtából állítható elő, amelynek THC tartalma a növény légszáraz állapotú, gyökérzettől és száraktól mentes homogenizált részében nem éri el a 0,2%-ot. Az ilyen legálisan termeszthető, élelmiszer célú kenderfajták magja a növény egyéb részeitől eltérően nem tartalmaz THC-t.

Élelmiszerek maximális megengedhető THC tartalmára (THC határértékre) jelenleg nincs harmonizált EU szabályozás. A kendermagból készült termékben ha THC mutatható ki, az más növényi részből (elsősorban a kender növény lomb- és murvalevelének epidermiszét borító mirigyszőrökből) történő szennyeződést jelez, vagy azt, hogy élelmiszer előállítás céljára nem termeszthető kenderből származik. Ezért ilyen termékek Magyarországon nem forgalmazhatók.

CBD tartalom

A THC mellett a másik fő kannabinoid a nem pszichoaktív, de farmakológiai hatású CBD. Ez a vegyület a legtöbb EU tagállamban gyógyszerhatóanyagnak minősül, ezért a gyógyszerszabályozás alá tartozik vagy élelmiszercélú felhasználás esetén pedig új élelmiszernek minősül és azokat az új élelmiszerekről szóló 2015/2283/EU rendelet szerint engedélyeztetni kell.

Kender részei, mint új élelmiszerek

Új élelmiszereknek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottunk jelentős mértékben az EU területén és azok fogyasztása az élelmiszer újszerűségéből adódóan élelmiszerbiztonsági kockázatot vethet fel. Az új élelmiszerekről szóló 2015/2283/EU rendelet több olyan élelmiszer kategóriát sorol fel, amelynek ha nem igazolt az 1997 előtti fogyasztási hagyománya, akkor azok természetéből, szerkezetéből, felhasználási módjából vagy az alkalmazott előállítási technológiából adódóan kockázatot jelenthet a fogyasztó számára. Emiatt az új élelmiszerek forgalomba hozatalát szigorú élelmiszerbiztonsági értékelés előzi meg az engedélyezés során. A kender növény bizonyos részeiből előállított élelmiszer-összetevők - amelyek 1997 előtti fogyasztási hagyománya az EU területén nem igazolt - a rendelet hatálya alá tartozhatnak azok összetételétől, előállítási és felhasználási módjuktól függően.

Az EU Bizottság honlapján elérhető új élelmiszer katalógusban tájékoztató jellegű információk találhatóak élelmiszer összetevők új élelmiszer státuszára vonatkozóan, azok fogyasztási hagyományai alapján.  

A kenderhez (Cannabis sativa L.) tartozó jelenlegi leírás szerint az ebből a növényből készített legtöbb élelmiszer vagy élelmiszer összetevő nem tartozik az új élelmiszeres rendelet hatálya alá, mivel azok 1997 előtti fogyasztási hagyománya igazolt. Ilyen például a kender magja, a magból készült olaj, a magból készült liszt és annak zsírtalanított formája. A katalógus azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az EU tagállamok nemzeti szabályozása korlátozhatja ezeknek a termékeknek, mint élelmiszereknek vagy élelmiszer-összetevőknek a forgalomba helyezését. Magyarországon ilyen nemzeti korlátozás az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények” listája alapján van érvényben. Ennek jelenleg érvényes változata alapján a kendernek csak a magja és a magolaj használható élelmiszerben és étrend-kiegészítőben, ha a THC tartalmak maximális értéke a kendermag olajban 10 mg/kg, a kendermagban pedig a 0,2 mg/kg.

A kender növényben előforduló kannabinoid vegyületek élelmiszerek összetevőjeként - a katalógus alapján - új élelmiszernek minősülnek, mivel azok 1997 előtti biztonságos fogyasztási hagyománya az EU területén nem igazolt. Ez vonatkozik mind a kender növényből készült extraktumokra, és minden olyan termékre, amelyekhez kannabinoid tartalmú extraktumot összetevőként adnak hozzá (pl. CBD-vel dúsított kendermag olaj), illetve vonatkozik bármely más növényből készült extraktumra is, amely kannabinoidokat tartalmaz. Új élelmiszernek minősülnek a szintetikusan előállított kannabinoidok is.  

Kendermag olaj/kenderolaj és CBD olaj

A kendermag olaj vagy kenderolaj a kender magjából sajtolással előállított olaj, nem minősül új élelmiszernek.

A CBD olaj olyan olajat jelent, amely CBD-t tartalmaz. Gyakran ezt is a kender magjából állítják elő, azonban CBD- vel dúsítják, ezért az ilyen termékek új élelmiszernek minősülnek és ezeket forgalomba hozataluk előtt engedélyeztetni kell a 2283/2015/EU rendelet értelmében.  

Amennyiben viszont a kendermag olajat/kenderolajat a sajtolástól eltérően olyan új technológiával állítják elő, amely besorolható az új élelmiszerekről szóló 2283/2015/EU rendelet 3. cikkének (2) pontjának vii. kategóriájába­*, abban az esetben az is új élelmiszernek minősül.

*az Unión belül élelmiszer előállítására 1997. május 15. előtt nem használt előállítási eljárás során létrejött élelmiszerek, amely eljárás az élelmiszerek összetételében vagy szerkezetében olyan számottevő változásokat idéz elő, amelyek hatással vannak azok tápértékére, az anyagcserére vagy a bennük található nemkívánatos anyagok mennyiségére”

Egészségre vonatkozó állítások

A kender alapú termékeken - ugyanúgy, mint bármely más élelmiszeren - tilos az egészségre vonatkozó állítások alkalmazása, kivéve, ha azokat az EU Bizottság a 1924/2006/EK rendeletnek megfelelően engedélyezte és szerepelnek az engedélyezett állítások listáján vagy még az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) általi értékelésük folyamatban van.

A Bizottság által engedélyezett és elutasított egészségre vonatkozó állítások listája az alábbi  linken érhető el angol nyelven:
http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home
Az értékelés alatt álló állítások listája az alábbi linken kereshető angol nyelven:
http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/ListOfQuestionsNoLogin?0&panel=NDA&questiontype=2

Az OGYÉI 2018.08.22-én állásfoglalást adott ki a kannabidiollal (CBD) való tevékenységre vonatkozóan. Ebben az állásfoglalásban a megállapítások a CBD-re mint humán gyógyszer hatóanyagra és mint étrend-kiegészítőre vonatkoznak.

A kender fentiektől eltérő felhasználási feltételeinek tárgyalásai jelenleg napirendi ponton vannak az EU Bizottságban. Ezekkel kapcsolatos új információk esetén tájékoztatónkat frissítjük.

Friss hírek