Általános tájékoztató a kender alapú élelmiszerek forgalomba hozataláról és azok szabályozásáról
A kender (Cannabis sativa L.) különböző ipari célokra sokoldalúan felhasznált növény. Élelmiszercélú felhasználásra hagyományosan a kender magját használják, amelyből főként olajat állítanak elő.
A kender (Cannabis sativa L.) növény az emberi szervezet működésére ható, bioaktív vegyületeket, ún. kannabinoidokat tartalmaz, ezért a kenderből készült élelmiszerek előállítása során ezeket figyelembe kell venni. Ilyen kannabinoidok például a pszichoaktív hatású THC (Δ9- tetrahidrokannabinol) és a nem pszichoaktív, de farmakológiai hatású CBD (kannabidiol) vegyületek.
THC tartalom
A kender (mint növény) termesztésére, forgalmazására és felhasználására vonatkozó szabályokat a 162/2003. (X. 16.) Korm. Rendelet artalmazza. Ennek megfelelően élelmiszer kizárólag olyan kenderfajtából állítható elő, amelynek THC tartalma a növény légszáraz állapotú, gyökérzettől és száraktól mentes homogenizált részében nem éri el a 0,2%-ot. Az ilyen legálisan termeszthető, élelmiszer célú kenderfajták magja a növény egyéb részeitől eltérően nem tartalmaz THC-t.A kendermagból készült termékben ha THC mutatható ki, az más növényi részből (elsősorban a kender növény lomb- és murvalevelének epidermiszét borító mirigyszőrökből) történő szennyeződést jelez, vagy azt, hogy élelmiszer előállítás céljára nem termeszthető kenderből származik.
Élelmiszerek maximális megengedhető THC tartalmára (THC határértékre) vonatkozó szabályokat a Bizottság (EU) 2023/915 rendelete tartalmazza. Ennek megfelelően a kendermagban, a részben zsírtalanított kendermagban és egyéb kendermagból készített termékben legfeljebb 3 mg/kg, a kendermagolajban legfeljebb 7,5 mg/kg lehet a THC és THC-ekvivalensek mennyisége.
CBD tartalom
A THC mellett a másik fő kannabinoid a nem pszichoaktív, de farmakológiai hatású CBD. Ez a vegyület a legtöbb EU tagállamban gyógyszerhatóanyagnak minősül, ezért a gyógyszerszabályozás alá tartozik vagy élelmiszercélú felhasználás esetén pedig új élelmiszernek minősül és azokat az új élelmiszerekről szóló 2015/2283/EU rendelet szerint engedélyeztetni kell.
Kender részei, mint új élelmiszerek
Új élelmiszereknek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997. előtt nem fogyasztottunk jelentős mértékben az EU területén és azok fogyasztása az élelmiszer újszerűségéből adódóan élelmiszerbiztonsági kockázatot vethet fel. Az új élelmiszerekről szóló 2015/2283/EU rendelet több olyan élelmiszer kategóriát sorol fel, amelynek, ha nem igazolt az 1997. előtti fogyasztási hagyománya, akkor azok természetéből, szerkezetéből, felhasználási módjából vagy az alkalmazott előállítási technológiából adódóan kockázatot jelenthet a fogyasztó számára. Emiatt az új élelmiszerek forgalomba hozatalát szigorú élelmiszerbiztonsági értékelés előzi meg az engedélyezés során. A kender növény bizonyos részeiből előállított élelmiszer-összetevők - amelyek 1997. előtti fogyasztási hagyománya az EU területén nem igazolt - a rendelet hatálya alá tartozhatnak azok összetételétől, előállítási és felhasználási módjuktól függően.
Az EU Bizottság honlapján elérhető új élelmiszer katalógusban tájékoztató jellegű információk találhatóak élelmiszer összetevők új élelmiszer státuszára vonatkozóan, azok fogyasztási hagyományai alapján.
A kenderhez (Cannabis sativa L.) tartozó jelenlegi leírás szerint az ebből a növényből készített számos élelmiszer vagy élelmiszer összetevő nem tartozik az új élelmiszeres rendelet hatálya alá, mivel azok 1997. előtti fogyasztási hagyománya igazolt. Ilyen például a kender magja, a magból hagyományos eljárással (pl. sajtolással) készült olaj, a magból készült liszt és annak zsírtalanított formája. Szintén nem minősül új élelmiszernek a kender levél vizes forrázata önmagában és gyógynövényforrázatokban történő felhasználása. A katalógus hangsúlyozza, hogy kizárólag azok a kenderlevelek használhatók fel forrázat készítéséhez, melyek nem a termő ágvégződésen helyezkednek el. A katalógus azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az EU tagállamok nemzeti szabályozása korlátozhatja ezeknek a termékeknek, mint élelmiszereknek vagy élelmiszer-összetevőknek a forgalomba helyezését. Magyarországon ilyen nemzeti korlátozás a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK, jogelőd: OGYÉI) „élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények” listája alapján van érvényben. Ennek jelenleg érvényes változata alapján a magolaj CBD tartalma (feldolgozás során történő szennyeződés) nem haladja meg a 25 mg/kg mennyiséget.
A kender növényben előforduló kannabinoid vegyületek (pl. kannabidiol, kannabidiolsav, kannabigerol, kannabinol, kannabikromén) élelmiszerek összetevőjeként - a katalógus alapján - új élelmiszernek minősülnek, mivel azok 1997. előtti biztonságos fogyasztási hagyománya az EU területén nem igazolt. Ez vonatkozik mind a kender növényből készült extraktumokra, és minden olyan termékre, amelyekhez kannabinoid tartalmú extraktumot összetevőként adnak hozzá (pl. CBD-vel dúsított kendermag olaj), illetve vonatkozik bármely más növényből készült extraktumra is, amely kannabinoidokat tartalmaz. Új élelmiszernek minősülnek a szintetikusan előállított kannabinoidok is. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) állásfoglalást adott ki a folyamatban lévő CBD összetevők új élelmiszerként történő kockázatértékeléséről, mely szerint a CBD biztonságossága a meglévő tudományos információk alapján egyelőre nem állapítható meg.
Kendermag olaj/kenderolaj és CBD olaj
A kendermag olaj vagy kenderolaj a kender magjából sajtolással előállított olaj, nem minősül új élelmiszernek.
A CBD olaj olyan olajat jelent, amely CBD-t tartalmaz. Gyakran ezt is a kender magjából állítják elő, azonban CBD-vel dúsítják, ezért az ilyen termékek új élelmiszernek minősülnek és ezeket forgalomba hozataluk előtt engedélyeztetni kell a 2283/2015/EU rendelet értelmében.
Amennyiben viszont a kendermag olajat/kenderolajat a sajtolástól eltérően olyan új technológiával állítják elő, amely besorolható az új élelmiszerekről szóló 2283/2015/EU rendelet 3. cikk (2) bekezdés vii. kategóriájába*, abban az esetben az is új élelmiszernek minősül.
* “az Unión belül élelmiszer előállítására 1997. május 15. előtt nem használt előállítási eljárás során létrejött élelmiszerek, amely eljárás az élelmiszerek összetételében vagy szerkezetében olyan számottevő változásokat idéz elő, amelyek hatással vannak azok tápértékére, az anyagcserére vagy a bennük található nemkívánatos anyagok mennyiségére”.
Egészségre vonatkozó állítások
A kender alapú termékeken - ugyanúgy, mint bármely más élelmiszeren - tilos az egészségre vonatkozó állítások alkalmazása, kivéve, ha azokat az EU Bizottság az 1924/2006/EK rendeletnek megfelelően engedélyezte és szerepelnek az engedélyezett állítások listáján vagy még az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) általi értékelésük folyamatban van.
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register
Az értékelés alatt álló állítások listája az alábbi linken kereshető angol nyelven:
http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/article13.
Az OGYÉI állásfoglalást adott ki a kannabidiollal (CBD) való tevékenységre vonatkozóan. Ebben az állásfoglalásban a megállapítások a CBD-re mint humán gyógyszer hatóanyagra és mint étrend-kiegészítőre vonatkoznak. A kender fentiektől eltérő felhasználási feltételeinek tárgyalásai jelenleg napirendi ponton vannak az EU Bizottságban. Ezekkel kapcsolatos új információk esetén tájékoztatónkat frissítjük.