A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.
A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rosttartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia” magnak lehetnek kedvezőtlen egészségi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat (haspuffadást, görcsös hasi fájdalmat, hasmenést) okozhat. Nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakciót jelentettek a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.
Engedélyeztetés
Az aztékzsályamag az Európai Unióban ún. „új élelmiszer”-nek minősül. Az új élelmiszerek forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, amelyhez az elsődleges értékelést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi.
Az engedélyezett új élelmiszerek listáját és forgalmazásuk speciális feltételeit az új élelmiszerek uniós jegyzéke (2017/2470/EU végrehajtási rendelet) tartalmazza. Az uniós jegyzék létrehozásával egyidejűleg 2018. január 1-től megszűnt az új élelmiszerek lényegi egyenértékűségen alapuló „notifikációja”. Ez alapján az aztékzsályamag kizárólag a jegyzék 1. táblázatában meghatározott élelmiszerkategóriákban, a meghatározott felhasználási feltételeknek (pl. felhasználható mennyiségek) és jelölési előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az aztékzsályamagnak és az abból származó/azt tartalmazó élelmiszer termékeknek a jegyzék 2. táblázatában szereplő specifikációknak is meg kell felelniük. Az uniós jegyzékben szereplő speciális feltételeken túl az új élelmiszereknek természetesen eleget kell tenniük az élelmiszerekre és forgalmazásukra vonatkozó egyéb jogszabályi követelményeknek is, így például a vállalkozásoknak rendelkezniük kell az aztékzsályamag származását bizonyító dokumentációval (nyomon követhetőség). Az első új élelmiszerként történő forgalomba hozatali engedély kiadása óta elfogadásra került a felhasználás kiterjesztésére irányuló kérelem, amellyel egyidejűleg törlésre került a maximális napi bevitelre vonatkozó címkézési követelmény, valamint új termékként engedélyezve lett a részben zsírtalanított aztékzsályamagpor.
Az engedélyezési folyamat mellett a „chia mag” forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsályamag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható! A termékeken az „Aztékzsályamag (Salvia hispanica)” megnevezésnek kell szerepelnie. Tekintettel azonban arra, hogy a fogyasztók körében az aztékzsályamag „chia mag”- ként vált ismertté, így ezt a nevet kiegészítésként fel lehet tüntetni a terméken, viszont mind az összetevők, mind a termék megnevezésénél az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” elnevezésnek szerepelnie kell.
Az új élelmiszerek uniós jegyzékében szereplő termékkategóriákat az aztékzsályamag esetében és az azokhoz tartozó követelményeket az alábbi táblázat tartalmazza:
Engedélyezett új élelmiszer |
Az új élelmiszer felhasználásának feltételei |
További különös jelölési követelmények |
||
Adott élelmiszer-kategória |
Maximális mennyiségek |
|||
Aztékzsályamag (Salvia hispanica) |
Kenyér és zsemlefélék |
5 % (egész vagy őrölt aztékzsályamag) |
Az új élelmiszer megnevezése az azt tartalmazó élelmiszerek jelölésén: „Aztékzsályamag (Salvia hispanica)”
|
|
Sütött sütőipari termékek (a kenyér és zsemlefélék kivételével) |
10 % egész aztékzsályamag |
|||
Reggeli gabonapelyhek |
10 % egész aztékzsályamag |
|||
Gabonamag-, álgabonamag- és/vagy hüvelyesalapú, sterilizált, fogyasztásra kész ételek |
5 % egész aztékzsályamag |
|||
Gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékek |
|
|||
Előrecsomagolt aztékzsályamag önmagában |
|
|||
Édességek (beleértve a csokoládét és a csokoládétermékeket is), a rágógumi kivételével |
|
|||
Tejtermékek (beleértve a joghurtot is) és hasonlók |
|
|||
Étkezési jég |
|
|||
Gyümölcs- és zöldségtermékek (beleértve a kenhető gyümölcskészítményeket, a gabonával/gabona nélkül készített kompótokat, a tejtermékek alá rétegezett vagy azokkal keverhető gyümölcskészítményeket, a gyümölcsdesszerteket, a kevert gyümölcsöket kókusztejjel, ikerpoharakban) |
|
|||
Alkoholmentes italok (beleértve a gyümölcsleveket és gyümölcs-/zöldség-italkeverékeket) |
|
|
||
Gyártásuk, feldolgozásuk vagy elkészítésük során 120 °C-on vagy azt meghaladó hőmérsékleten hőkezelést nem igénylő pudingok |
|
|
||
Salvia hispanica (aztékzsálya) magjából származó olaj |
Zsírok és olajok |
10 % |
Az új élelmiszer megnevezése az azt tartalmazó élelmiszerek jelölésén: „Salvia hispanica (aztékzsálya) magjából származó olaj” |
|
Tiszta aztékzsályaolaj |
2 g/nap |
|||
A 2002/46/EK irányelvben meghatározott étrend-kiegészítők |
2 g/nap |
|||
Részben zsírtalanított aztékzsályamagporok (Salvia hispanica-porok) |
Magas fehérjetartalmú por |
Az új élelmiszer megnevezése az azt tartalmazó élelmiszerek jelölésén: „Részben zsírtalanított aztékzsályamagpor (Salvia hispanica-por)”
|
||
Ízesítés nélküli savanyú tejtermékek, ideértve a természetes, ízesítés nélküli írót (kivéve a sterilizált írót), savanyítás utáni hőkezelés nélkül |
0,7 % |
|||
Ízesítés nélküli savanyú tejtermékek, savanyítás utáni hőkezeléssel |
0,7 % |
|||
Ízesített savanyú tejtermékek, beleértve a hőkezelt termékeket is |
0,7 % |
|||
Édesipari termékek |
10 % |
|||
A 2001/112/EGK irányelvben meghatározott gyümölcslevek és zöldséglevek |
2,5 % |
|||
A 2001/112/EGK irányelvben meghatározott gyümölcsnektárok, zöldségnektárok és hasonló termékek |
2,5 % |
|||
Ízesített italok |
3 % |
|||
A 2002/46/EK irányelvben meghatározott étrend-kiegészítők, kivéve a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült étrend-kiegészítőket |
7,5 g/nap |
|||
Magas rosttartalmú por |
||||
Édesipari termékek |
4 % |
|||
2001/112/EGK irányelvben meghatározott gyümölcslevek és zöldséglevek |
2,5 % |
|||
A 2001/112/EGK irányelvben meghatározott gyümölcsnektárok, zöldségnektárok és hasonló termékek |
4 % |
|||
Ízesített italok |
4 % |
|||
A 2002/46/EK irányelvben meghatározott étrend-kiegészítők, kivéve a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült étrend-kiegészítőket |
12 g/nap |
|||
Az aztékzsályamag, az ebből származó olaj és részben zsírtalanított aztékzsályamagpor az új élelmiszerek uniós jegyzékében (2. táblázat) szereplő specifikációit az alábbi táblázat tartalmazza:
Aztékzsályamag (Salvia hispanica) |
Leírás/meghatározás: Az azték zsálya (Salvia hispanica L.) az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, nyári évelő lágyszárú növény. Betakarítás után a magok mechanikai tisztításon esnek át. A virágokat, leveleket és a növény egyéb részeit eltávolítják. Szárazanyag: 90–97 % Fehérje: 15–26 % Zsír: 18–39 % Szénhidrát (*): 18–43 % Nyersrost (**): 18–43 % Hamu: 3–7 %
Előállítási folyamat: Az aztékzsálya-magot tartalmazó gyümölcslevek és gyümölcslékeverékek előállítási folyamata előduzzasztási és pasztőrözési lépéseket is tartalmaz. Az előállítás során mikrobiológiai ellenőrzéseket végeznek és felügyeleti rendszereket alkalmaznak. |
||||||||||||||||||||||||
Salvia hispanica (aztékzsálya) magjából származó olaj |
Leírás/meghatározás: Az aztékzsályaolajat (99,9 %-os tisztaságú) aztékzsályamagokból (Salvia hispanica L.) nyerik hidegsajtolással. Az eljárás oldószer hozzáadása nélkül történik, a sajtolást követően az olajat derítőmedencében tárolják, ahol kiszűrik belőle a szennyeződéseket. Előállítható szuperkritikus CO2-vel történő extrakcióval is. Előállítási folyamat: Az olajat hidegsajtolással nyerik. Az eljárás oldószer hozzáadása nélkül történik, a sajtolást követően az olajat derítőmedencében tárolják, ahol kiszűrik belőle a szennyeződéseket. Savasság (olajsavban kifejezve): ≤ 2,0 % Peroxidszám (PV): ≤ 10 meq/kg Oldhatatlan szennyeződések: ≤ 0,05 % Alfa-linolénsav: ≥ 60 % Linolsav: 15–20 % |
||||||||||||||||||||||||
Részben zsírtalanított aztékzsályamagporok (Salvia hispanica-porok) |
Leírás/meghatározás: Új élelmiszerek az aztékzsálya (Salvia hispanica L.) egészben lévő magjainak préselésével és őrlésével nyert, részben zsírtalanított aztékzsályamagporok (Salvia hispanica-porok). Fizikai-érzékszervi tulajdonságok: Idegen anyag: 0.1 %
Mikrobiológiai kritériumok: Összcsíraszám: ≤ 10 000 CFU/g Élesztők: ≤ 500 CFU/g Penészgombák: ≤ 500 CFU/g Staphylococcus aureus: ≤ 10 CFU/g Kóliformok: < 100 MPN/g Enterobacteriaceae: ≤ 100 CFU/g Bacillus cereus: ≤ 50 CFU/g Escherichia coli: < 10 MPN/g Listeria monocytogenes: nincs/g Salmonella spp.: 25 g-os mintában nincs jelen Szennyező anyagok: Arzén: ≤ 0,1 ppm Kadmium: ≤ 0,1 ppm Ólom: ≤ 0,1 ppm Higany: ≤ 0,1 ppm Összes aflatoxin: ≤ 4 ppb Ochratoxin-A: ≤ 1 ppb |
Az engedélyezés során a felhasználás feltételeinek meghatározása az engedélykérelemben benyújtott adatok alapján történik. A kérelmezőnek igazolnia kell, hogy az általa forgalmazni kívánt új élelmiszer a javasolt felhasználási szintek és beviteli mennyiségek mellett nem jelent kockázatot az emberi egészségre. A kérelmező által benyújtott információkat az EFSA értékeli.
Kapcsolódó anyagok:
Az EU Bizottsághoz benyújtott érvényes új élelmiszeres kérelmek összefoglalója nyilvánosan elérhető a Bizottság honlapján.
A hivatkozott jogszabályok aktuális változatai elérhetőek a Nébih jogszabály gyűjteményében.