null A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2018. október 9, kedd

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rosttartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia” magnak lehetnek kedvezőtlen egészségi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat (haspuffadást, görcsös hasi fájdalmat, hasmenést) okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem ajánlatos többet fogyasztani. Nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakciót jelentettek a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

Engedélyeztetés

Az aztékzsályamag az Európai Unióban ún. „új élelmiszer”-nek minősül. Az új élelmiszerek forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, amelyhez az elsődleges értékelést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi.

Az engedélyezett új élelmiszerek listáját és forgalmazásuk speciális feltételeit az új élelmiszerek uniós jegyzéke (a 2017/2470/EU végrehajtási rendelet rendszeresen aktualizált egységes szerkesztett változata) tartalmazza. Az uniós jegyzék létrehozásával egyidejűleg 2018. január 1-től megszűnt az új élelmiszerek lényegi egyenértékűségen alapuló „notifikációja”. Ez alapján az aztékzsályamag kizárólag a jegyzékben meghatározott élelmiszerkategóriákban, a meghatározott felhasználási feltételeknek (pl. felhasználható mennyiségek) és jelölési előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az aztékzsályamagnak a jegyzék 2. táblázatában szereplő specifikációknak is meg kell felelniük. Az uniós jegyzékben szereplő speciális feltételeken túl az új élelmiszereknek természetesen meg kell felelniük az élelmiszerekre és forgalmazásukra vonatkozó egyéb jogszabályi követelményeknek is, így például a vállalkozásoknak rendelkezniük kell az aztékzsályamag származását bizonyító dokumentációval (nyomon követhetőség).

Az uniós jegyzék szerint jelenleg a következő kategóriákban használható fel az aztékzsályamag: kenyér és zsemlefélékben; sütött sütőipari termékekben; reggeli gabonapelyhekben; gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekben; gyümölcslevek és gyümölcs-/zöldség italkeverékekben; kenhető gyümölcskészítményekben; joghurtban; gabona-, álgabonamag- és/vagy hüvelyes alapú, sterilizált, fogyasztásra kész ételekben. Az aztékzsályamag önmagában előrecsomagolt formában is forgalmazható. Ezeken kívül forgalmazható az aztékzsályamagjából nyert tiszta olaj is, étrend-kiegészítők és zsírok, olajok összetevőjeként.

Az engedélyezési folyamat mellett a „chia mag” forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsályamag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható! Az előrecsomagolt aztékzsályamag jelölésén fel kell tüntetni azt, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken az „Aztékzsályamag (Salvia hispanica)” megnevezésnek kell szerepelnie. Tekintettel azonban arra, hogy a fogyasztók körében az aztékzsályamag „chia mag”- ként vált ismertté, így ezt a nevet kiegészítésként fel lehet tüntetni a terméken, viszont mind az összetevők, mind a termék megnevezésénél az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” elnevezésnek szerepelnie kell.

Az új élelmiszerek uniós jegyzékében szereplő termékkategóriákat az aztékzsályamag esetében és az azokhoz tartozó követelményeket az alábbi táblázat tartalmazza:

Engedélyezett új élelmiszer

Az új élelmiszer felhasználásának feltételei

További különös jelölési követelmények

Adott élelmiszer-kategória

Maximális mennyiségek

Aztékzsályamag (Salvia hispanica)

Kenyér és zsemlefélék

5 % (egész vagy őrölt aztékzsályamag)

1. Az új élelmiszer megnevezése az azt tartalmazó élelmiszerek jelölésén: „Aztékzsályamag (Salvia hispanica)”

2. Az előrecsomagolt aztékzsályamag (Salvia hispanica) jelölésén további tájékoztatást kell feltüntetni a fogyasztók számára arról, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 g lehet.

Sütött sütőipari termékek (a kenyér és zsemlefélék kivételével)

10 % egész aztékzsályamag

Reggeli gabonapelyhek

10 % egész aztékzsályamag

Gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékek

10 % egész aztékzsályamag

Gyümölcslevek és gyümölcs-/zöldség- italkeverékek

Egész, tört vagy őrölt aztékzsályamagok hozzáadása esetén 15 g/nap

Előrecsomagolt aztékzsályamag önmagában

15 g/nap egész aztékzsályamag esetében

Kenhető gyümölcskészítmények

1 % egész aztékzsályamagok esetében

Joghurt

100 g joghurtban 1,3 g egész aztékzsályamag vagy 330 g joghurtban (egy adag) 4,3 g egész aztékzsályamag

Gabonamag-, álgabonamag- és/vagy hüvelyesalapú, sterilizált, fogyasztásra kész ételek

5 % egész aztékzsályamag

Salvia hispanica (aztékzsálya) magjából származó olaj

Zsírok és olajok

10 %

Az új élelmiszer megnevezése az azt tartalmazó élelmiszerek jelölésén: „Salvia hispanica (aztékzsálya) magjából származó olaj”

Tiszta aztékzsályaolaj

2 g/nap

A 2002/46/EK irányelvben meghatározott étrend-kiegészítők

2 g/nap

Az aztékzsályamag az új élelmiszerek uniós jegyzékében (2. táblázat) szereplő specifikációit az alábbi táblázat tartalmazza:

Salvia hispanica (aztékzsálya) magjából származó olaj

Leírás/meghatározás:

Az aztékzsályaolajat (99,9 %-os tisztaságú) aztékzsályamagokból (Salvia hispanica L.) nyerik hidegsajtolással. Az eljárás oldószer hozzáadása nélkül történik, a sajtolást követően az olajat derítőmedencében tárolják, ahol kiszűrik belőle a szennyeződéseket. Előállítható szuperkritikus CO2-vel történő extrakcióval is.

Előállítási folyamat:

Az olajat hidegsajtolással nyerik. Az eljárás oldószer hozzáadása nélkül történik, a sajtolást követően az olajat derítőmedencében tárolják, ahol kiszűrik belőle a szennyeződéseket.

Savasság (olajsavban kifejezve): ≤ 2,0 %

Peroxidszám (PV): ≤ 10 meq/kg

Oldhatatlan szennyeződések: ≤ 0,05 %

Alfa-linolénsav: ≥ 60 %

Linolsav: 15–20 %

Aztékzsályamag (Salvia hispanica)

Leírás/meghatározás:

Az azték zsálya (Salvia hispanica L.) az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, nyári évelő lágyszárú növény. Betakarítás után a magok mechanikai tisztításon esnek át. A virágokat, leveleket és a növény egyéb részeit eltávolítják.

Szárazanyag: 90–97 %

Fehérje: 15–26 %

Zsír: 18–39 %

Szénhidrát (*): 18–43 %

Nyersrost (**): 18–43 %

Hamu: 3–7 %

(*)

A szénhidrátok a rostértéket is magukban foglalják

 

(**)

A nyersrost a rost azon része, amely főként emészthetetlen cellulózból, pentozánokból és ligninből áll.

Előállítási folyamat:

Az aztékzsálya-magot tartalmazó gyümölcslevek és gyümölcslékeverékek előállítási folyamata előduzzasztási és pasztőrözési lépéseket is tartalmaz. Az előállítás során mikrobiológiai ellenőrzéseket végeznek és felügyeleti rendszereket alkalmaznak.

A megengedett maximális mennyiségek háttere:

Az engedélyezés során a felhasználás feltételeinek meghatározása az engedélykérelemben benyújtott adatok alapján történik. A kérelmezőnek igazolnia kell, hogy az általa forgalmazni kívánt új élelmiszer a javasolt felhasználási szintek és beviteli mennyiségek mellett nem jelent kockázatot az emberi egészségre. A kérelmező által benyújtott információkat jelenleg az EFSA, korábban az EU tagállamok és az EFSA értékelték.

A biztonsági értékelés főbb szempontja, hogy az aztékzsályamag olyan mezőgazdasági termék, amely kis mértékben, véletlenszerűen mikrobiológiailag szennyezett lehet, így a felhasználásával készült egyes termékek (pl. gyümölcslé, gyümölcsital-keverék) fogyasztása élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet. Különösen fontosak ezért a speciális mikrobiológiai feltételek: pl. bizonyos termékek esetében a pasztörizálás, valamint a külön hangsúlyozott mikrobiológiai ellenőrzések és felügyeleti rendszer.

Ugyanakkor olyan aztékzsályamagot tartalmazó termékekben, amelyek az engedélyezett felhasználási módok esetében nem támogatják a mikroorganizmusok elszaporodását, nem szükséges speciális mikrobiológiai követelmények (pl. pasztörizálás) előírása és elegendő annak bizonyítása, hogy a forgalmazni, ill. felhasználni kívánt aztékzsályamag nem tartalmaz jelentős mennyiségben patogén vagy romlást okozó mikroorganizmusokat, valamint ennek szavatolására megfelelő minőségbiztosítási intézkedések állnak rendelkezésre. Ilyen például az aztékzsályamag önmagában előrecsomagolt formában, vagy a magot tartalmazó - mikroorganizmusok szaporodását nem támogató, száraz - reggeli gabonapehely, amelyet elkészítés után azonnal el kell fogyasztani. Az ezek felhasználásával otthon készített ételeket vagy azonnal el kell fogyasztani, vagy megfelelő hőkezeléssel kell készíteni.

Új élelmiszer státusz megállapítása

Az új jogi szabályozás külön hangsúlyozza, hogy az élelmiszer-vállalkozás felelőssége az új élelmiszer státuszának tisztázása is, és ehhez új eljárást rendelt (2018/456/EU végrehajtási rendelet). Amennyiben a vállalkozó bizonytalan abban, hogy terméke új élelmiszernek minősül-e, a tervezett első forgalomba hozatali hely szerinti tagállam illetékes hatóságával kell hogy konzultáljon. Ezt az un. „új élelmiszer státusz meghatározására irányuló eljárás”-t Magyarországon a NÉBIH végzi. Az új élelmiszer státusz meghatározását az uniós jogszabályokban előírt információkat tartalmazó, ügyfélkapun keresztül elektronikusan beadott kérelemmel lehet kérni. Státusz meghatározási kérelemmel az is tisztázható, hogy az adott termék megfelel-e az uniós jegyzékben rögzített feltételeknek.

Részletes információk az új élelmiszerek engedélyezéséről az alábbi linken találhatók.

Kapcsolódó anyagok:
Az EU Bizottsághoz benyújtott érvényes új élelmiszeres kérelmek összefoglalója nyilvánosan elérhető a Bizottság honlapján.
A hivatkozott jogszabályok aktuális változatai elérhetőek a Nébih jogszabály gyűjteményében.


Friss hírek

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára
2020. május 27, szerda

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben
2020. május 26, kedd

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Tovább >