null A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

2020. július 3, péntek

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rosttartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia” magnak lehetnek kedvezőtlen egészségi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat (haspuffadást, görcsös hasi fájdalmat, hasmenést) okozhat. Nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakciót jelentettek a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

Engedélyeztetés

Az aztékzsályamag az Európai Unióban ún. „új élelmiszer”-nek minősül. Az új élelmiszerek forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, amelyhez az elsődleges értékelést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi.

Az engedélyezett új élelmiszerek listáját és forgalmazásuk speciális feltételeit az új élelmiszerek uniós jegyzéke (2017/2470/EU végrehajtási rendelet) tartalmazza. Az uniós jegyzék létrehozásával egyidejűleg 2018. január 1-től megszűnt az új élelmiszerek lényegi egyenértékűségen alapuló „notifikációja”. Ez alapján az aztékzsályamag kizárólag a jegyzék 1. táblázatában meghatározott élelmiszerkategóriákban, a meghatározott felhasználási feltételeknek (pl. felhasználható mennyiségek) és jelölési előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az aztékzsályamagnak és az abból származó/azt tartalmazó élelmiszer termékeknek a jegyzék 2. táblázatában szereplő specifikációknak is meg kell felelniük. Az uniós jegyzékben szereplő speciális feltételeken túl az új élelmiszereknek természetesen eleget kell tenniük az élelmiszerekre és forgalmazásukra vonatkozó egyéb jogszabályi követelményeknek is, így például a vállalkozásoknak rendelkezniük kell az aztékzsályamag származását bizonyító dokumentációval (nyomon követhetőség). Az első új élelmiszerként történő forgalomba hozatali engedély kiadása óta elfogadásra került a felhasználás kiterjesztésére irányuló kérelem, amellyel egyidejűleg törlésre került a maximális napi bevitelre vonatkozó címkézési követelmény, valamint új termékként engedélyezve lett a részben zsírtalanított aztékzsályamagpor.

Az engedélyezési folyamat mellett a „chia mag” forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsályamag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható! A termékeken az „Aztékzsályamag (Salvia hispanica)” megnevezésnek kell szerepelnie. Tekintettel azonban arra, hogy a fogyasztók körében az aztékzsályamag „chia mag”- ként vált ismertté, így ezt a nevet kiegészítésként fel lehet tüntetni a terméken, viszont mind az összetevők, mind a termék megnevezésénél az aztékzsályamag (Salvia hispanica)” elnevezésnek szerepelnie kell.

Az új élelmiszerek uniós jegyzékében  szereplő termékkategóriákat az aztékzsályamag esetében és az azokhoz tartozó követelményeket az alábbi táblázat tartalmazza:

Engedélyezett új élelmiszer

Az új élelmiszer felhasználásának feltételei

További különös jelölési követelmények

Adott élelmiszer-kategória

Maximális mennyiségek

Aztékzsályamag (Salvia hispanica)

Kenyér és zsemlefélék

5 % (egész vagy őrölt aztékzsályamag)

Az új élelmiszer megnevezése az azt tartalmazó élelmiszerek jelölésén: „Aztékzsályamag (Salvia hispanica)”

Sütött sütőipari termékek (a kenyér és zsemlefélék kivételével)

10 % egész aztékzsályamag

Reggeli gabonapelyhek

10 % egész aztékzsályamag

Gabonamag-, álgabonamag- és/vagy hüvelyesalapú, sterilizált, fogyasztásra kész ételek

5 % egész aztékzsályamag

Gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékek

Előrecsomagolt aztékzsályamag önmagában

Édességek (beleértve a csokoládét és a csokoládétermékeket is), a rágógumi kivételével

Tejtermékek (beleértve a joghurtot is) és hasonlók

Étkezési jég

Gyümölcs- és zöldségtermékek (beleértve a kenhető gyümölcskészítményeket, a gabonával/gabona nélkül készített kompótokat, a tejtermékek alá rétegezett vagy azokkal keverhető gyümölcskészítményeket, a gyümölcsdesszerteket, a kevert gyümölcsöket kókusztejjel, ikerpoharakban)

Alkoholmentes italok (beleértve a gyümölcsleveket és gyümölcs-/zöldség-italkeverékeket)

Gyártásuk, feldolgozásuk vagy elkészítésük során 120 °C-on vagy azt meghaladó hőmérsékleten hőkezelést nem igénylő pudingok

Salvia hispanica (aztékzsálya) magjából származó olaj

Zsírok és olajok

10 %

Az új élelmiszer megnevezése az azt tartalmazó élelmiszerek jelölésén: „Salvia hispanica 

(aztékzsálya) magjából származó olaj”

Tiszta aztékzsályaolaj

2 g/nap

A 2002/46/EK irányelvben meghatározott étrend-kiegészítők

2 g/nap

Részben zsírtalanított aztékzsályamagporok (Salvia hispanica-porok)

Magas fehérjetartalmú por

Az új élelmiszer megnevezése az azt tartal­mazó élelmiszerek jelölésén: „Részben zsír­talanított aztékzsályamagpor (Salvia hispanica-por)”

Ízesítés nélküli savanyú tejtermékek, ideértve a természetes, ízesítés nélküli írót (kivéve a sterilizált írót), savanyítás utáni hőkezelés nélkül

0,7 %

Ízesítés nélküli savanyú tejtermékek, savanyítás utáni hőkezeléssel

0,7 %

Ízesített savanyú tejtermékek, beleértve a hőkezelt termékeket is

0,7 %

Édesipari termékek

10 %

A 2001/112/EGK irányelvben meghatározott gyümölcslevek és zöldséglevek

2,5 %

A 2001/112/EGK irányelvben meghatározott gyümölcsnektárok, zöldségnektárok és hasonló termékek

2,5 %

Ízesített italok

3 %

A 2002/46/EK irányelvben meghatározott étrend-kiegészítők, kivéve a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült étrend-kiegészítőket

7,5 g/nap

Magas rosttartalmú por

Édesipari termékek

4 %

2001/112/EGK irányelvben meghatározott gyümölcslevek és zöldséglevek

2,5 %

A 2001/112/EGK irányelvben meghatározott gyümölcsnektárok, zöldségnektárok és hasonló termékek

4 %

Ízesített italok

4 %

A 2002/46/EK irányelvben meghatározott étrend-kiegészítők, kivéve a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült étrend-kiegészítőket

12 g/nap

         

Az aztékzsályamag, az ebből származó olaj és részben zsírtalanított aztékzsályamagpor az új élelmiszerek uniós jegyzékében (2. táblázat) szereplő specifikációit az alábbi táblázat tartalmazza:

Aztékzsályamag (Salvia hispanica)

Leírás/meghatározás:

Az azték zsálya (Salvia hispanica L.) az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, nyári évelő lágyszárú növény. Betakarítás után a magok mechanikai tisztításon esnek át. A virágokat, leveleket és a növény egyéb részeit eltávolítják.

Szárazanyag: 90–97 %

Fehérje: 15–26 %

Zsír: 18–39 %

Szénhidrát (*): 18–43 %

Nyersrost (**): 18–43 %

Hamu: 3–7 %

(*)

A szénhidrátok rostértéket is magukban foglalják

 

(**)

A nyersrost a rost azon része, amely főként emészthetetlen cellulózból, pentozánokból és ligninből áll.

Előállítási folyamat:

Az aztékzsálya-magot tartalmazó gyümölcslevek és gyümölcslékeverékek előállítási folyamata előduzzasztási és pasztőrözési lépéseket is tartalmaz. Az előállítás során mikrobiológiai ellenőrzéseket végeznek és felügyeleti rendszereket alkalmaznak.

Salvia hispanica (aztékzsálya) magjából származó olaj

Leírás/meghatározás:

Az aztékzsályaolajat (99,9 %-os tisztaságú) aztékzsályamagokból (Salvia hispanica L.) nyerik hidegsajtolással. Az eljárás oldószer hozzáadása nélkül történik, a sajtolást követően az olajat derítőmedencében tárolják, ahol kiszűrik belőle a szennyeződéseket. Előállítható szuperkritikus CO2-vel történő extrakcióval is.

Előállítási folyamat:

Az olajat hidegsajtolással nyerik. Az eljárás oldószer hozzáadása nélkül történik, a sajtolást követően az olajat derítőmedencében tárolják, ahol kiszűrik belőle a szennyeződéseket.

Savasság (olajsavban kifejezve): ≤ 2,0 %

Peroxidszám (PV): ≤ 10 meq/kg

Oldhatatlan szennyeződések: ≤ 0,05 %

Alfa-linolénsav: ≥ 60 %

Linolsav: 15–20 %

Részben zsírtalanított aztékzsályamagporok (Salvia hispanica-porok)

Leírás/meghatározás:

Új élelmiszerek az aztékzsálya (Salvia hispanica L.) egészben lévő magjainak préselésével és őrlésével nyert, részben zsírtalanított aztékzsályamagporok (Salvia hispanica-porok).

Fizikai-érzékszervi tulajdonságok:

Idegen anyag: 0.1 %

Magas fehérjetartalmú por

Magas rosttartalmú por

Részecskeméret

               

≤ 130 μm

               

≤ 400 μm

Kémiai összetétel:

Magas fehérjetartalmú Salvia hispanica-por

Magas rosttartalmú Salvia hispanica-por

Nedvesség:

≤ 9,0 %

≤ 9,0 %

Fehérje:

≥ 40,0 %

≥ 24,0 %

Zsír:

≤ 17 %


≤ 12 %

Rost:


≤ 30 %


≥ 50 %

Mikrobiológiai kritériumok:

Összcsíraszám: ≤ 10 000 CFU/g

Élesztők: ≤ 500 CFU/g

Penészgombák: ≤ 500 CFU/g

Staphylococcus aureus: ≤ 10 CFU/g

Kóliformok: < 100 MPN/g

Enterobacteriaceae: ≤ 100 CFU/g

Bacillus cereus: ≤ 50 CFU/g

Escherichia coli: < 10 MPN/g

Listeria monocytogenes: nincs/g

Salmonella spp.: 25 g-os mintában nincs jelen

Szennyező anyagok:

Arzén: ≤ 0,1 ppm

Kadmium: ≤ 0,1 ppm

Ólom: ≤ 0,1 ppm

Higany: ≤ 0,1 ppm

Összes aflatoxin: ≤ 4 ppb

Ochratoxin-A: ≤ 1 ppb

 

Az engedélyezés során a felhasználás feltételeinek meghatározása az engedélykérelemben benyújtott adatok alapján történik. A kérelmezőnek igazolnia kell, hogy az általa forgalmazni kívánt új élelmiszer a javasolt felhasználási szintek és beviteli mennyiségek mellett nem jelent kockázatot az emberi egészségre. A kérelmező által benyújtott információkat az EFSA értékeli.

Kapcsolódó anyagok:
Az EU Bizottsághoz benyújtott érvényes új élelmiszeres kérelmek összefoglalója nyilvánosan elérhető a Bizottság honlapján.
A hivatkozott jogszabályok aktuális változatai elérhetőek a Nébih jogszabály gyűjteményében.


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >