null Elektronikusan vezetett önellenőrzési terv követelményei

Elektronikusan vezetett önellenőrzési terv követelményei

2023. november 23, csütörtök

Az alábbi feltételeknek kell megfelelniük az önellenőrzési terv elektronikus vezetését biztosító informatikai rendszereknek:

A rendszer legyen képes tárolni az önellenőrzési terveket elektronikus formában. Ezen kívül biztosítsa az élelmiszer-vállalkozók által rögzített és naplózott ellenőrzési adatok bemutathatóságát is.

A Nébih nem írja elő konkrét program, szoftver, vagy applikáció alkalmazását a távoli ellenőrzéshez, ahogy formatáblázatot és -nyomtatványt sem ad ki. Az önellenőrzési terv és annak tartalmát az élelmiszer-vállalkozás határozza meg, a hazai és az uniós jogszabályok mellett az általa végzett tevékenység jellegét, méretét és sajátosságait is figyelembe véve. 

Az elektronikus távoli elérést a hatóság részére a hatóság egyedi megkeresése esetén kell biztosítani, a szükséges technikai paraméterek egyeztetése mellett.

Az ellenőrzés távoli kivitelezése, az alkalmazandó módszer kiválasztása, minden esetben az ügyféllel történő egyedi megbeszélésen alapul. A technikai paraméterek kiválasztása alkalmazkodik a hatósági ellenőrzés céljához, az iparág adottságaihoz, az ügyfélnél fellelhető technikai megoldásokhoz és az ügyfél által alkalmazott/működtetett önellenőrzési, élelmiszer-biztonsági vagy minőségirányítási rendszerhez.


Friss hírek

2023. július 13, csütörtök

Gombamérgezési események kivizsgálása

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság gombamérgezés gyanúja esetén 24 órás ügyeleti szolgálatban látja el a vizsgálati tevékenységet. A vizsgálat megrendeléséhez szükséges tudnivalókat a letölthető tájékoztató tartalmazza.

Tovább >

2023. június 30, péntek

EFSA Focal Point

Az Európai Unió 2002-ben hozta létre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), mely független kockázatbecsléssel és kockázatkommunikációval foglalkozik.

Tovább >