null Csökken az antibiotikumok felhasználása az állatokban

Csökken az antibiotikumok felhasználása az állatokban

Csökken az antibiotikumok felhasználása az állatokban
2021. július 15, csütörtök

Az antibiotikumok alkalmazása csökkent, és jelenleg az élelmiszertermelő állatok esetében alacsonyabb, mint az embereknél - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb közleményében. A három uniós ügynökség által közösen készített jelentés bemutatja az antibiotikum-fogyasztás és az antibiotikum-rezisztencia (AMR) alakulását Európában 2016 és 2018 között.

Az élelmiszertermelő állatokban az antibiotikumok használatának jelentős csökkenése azt sugallja, hogy a felhasználás csökkentése érdekében a nemzeti szinten hozott intézkedések hatékonyak. A kolisztint is magában foglaló polimixinek nevű antibiotikum-csoport használata majdnem a felére csökkent 2016 és 2018 között. Ez pozitív fejlemény, mivel a polimixineket a kórházakban is alkalmazzák a multirezisztens baktériumokkal fertőzött betegek kezelésére. 
Az EU-ban változatos a kép - a helyzet országonként és antibiotikum-csoportonként jelentősen eltér. Például az amino-penicillinek, a 3. és 4. generációs cefalosporinok és a kinolonok (fluorokinolonok és más kinolonok) használata a humán gyógyászatban gyakoribb, mint az állatoknál, míg a polimixineket (kolisztin) és a tetraciklineket inkább az élelmiszer-előállítási céllal tartott állatok esetében alkalmazzák, embernél kevésbé.

Az antibiotikumok alkalmazása és a baktériumok rezisztenciája közötti kapcsolat

A jelentés szerint összefüggés van a karbapenemek, a 3. és 4. generációs cefalosporinok és a kinolonok humán alkalmazása és az E. coli baktérium – a felsorolt antibiotikumokkal szembeni - rezisztenciája között a baktérium okozta fertőzések esetén. Hasonló összefüggéseket találtak az élelmiszertermelő állatoknál is. 
A jelentés az állatok kezelésére használt antibiotikumok és az élelmiszertermelő állatokból izolált baktériumokban előforduló antibiotikum rezisztencia között is meghatároz összefüggéseket, ami viszont összefügg a humán baktériumokban található rezisztenciával. Példa erre a Campylobacter spp. baktériumok, amelyek az élelmiszertermelő állatokban megtalálhatók, és táplálék útján fertőzéseket okoznak az emberekben. A szakértők összefüggést találtak az állatokban lévő baktériumok rezisztenciája és az embereknél ugyanazon baktériumok rezisztenciája között. 

Együttműködéssel az AMR ellen

Az AMR jelentős globális közegészségügyi probléma, amely komoly gazdasági terhet jelent. Az EFSA, az EMA és az ECDC együttműködésével megvalósított One Health megközelítés és az ebben a jelentésben bemutatott eredmények további erőfeszítéseket tesznek szükségessé az egészségügyi ágazatokban az AMR elleni küzdelem érdekében nemzeti, uniós és globális szinten.

A tudományos jelentés a következő linken érhető el: Third joint inter-agency report on integrated analysis of consumption of antimicrobial agents and occurrence of antimicrobial resistance in bacteria from humans and food-producing animals in the EU/EEA - JIACRA III 2016-2018

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/news/use-antibiotics-animals-decreasing


Friss hírek

A kannabidiol új élelmiszerként történő értékelése új adatokra vár
2022. június 15, szerda

A kannabidiol új élelmiszerként történő értékelése új adatokra vár

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői a jelenlegi adatok alapján nem tudják megállapítani a kannabidiol (CBD) biztonságosságát, egyrészt a hiányos adatok okán, másrészt a CBD fogyasztásával kapcsolatos potenciális veszélyek miatt.

Tovább >

#EUChooseSafeFood második felvonás – Az EU tagállamok és az EFSA közös kampányának második éve
2022. május 26, csütörtök

#EUChooseSafeFood második felvonás – Az EU tagállamok és az EFSA közös kampányának második éve

Mi a különbség a „Felhasználható:” és a „Minőségét megőrzi:” kifejezések között, amelyek az élelmiszerek címékéjén szerepelnek? Milyen élelmiszerhigiéniai szabályokat alkalmazzak otthon a családom biztonsága érdekében? Aggódjak-e az adalékanyagok miatt? Néhány kérdés a sok közül, melyeket európai fogyasztók tettek fel, és az #EUChooseSafeFood kampány pedig megválaszolta azokat. A sikeres első évre építkezve, a kampány a második évben egy sor új témával foglalkozik.

Tovább >