null Antibiotikum reszisztencia: Milyen kockázat van az állatok szállításában?

Antibiotikum reszisztencia: Milyen kockázat van az állatok szállításában?

Antibiotikum reszisztencia: Milyen kockázat van az állatok szállításában?
2021. november 30, kedd

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) új értékelésen dolgozik, mely az antibiotikum rezisztens (AMR) baktériumok terjedésének kockázatát vizsgálja az állatok szállítása során.

Az értékelés fókuszában a rezisztens zoonotikus baktériumok terjedésének kockázata áll, amely a baromfik, a sertések és a szarvasmarhák más gazdaságokba vagy vágóhidakra történő szállítása során jelentkezhet.

Ha az AMR előfordul zoonotikus baktériumokban, melyek állatról emberre is átterjedhetnek, veszélyeztethetik az emberek fertőző betegségeinek hatékony kezelését. Az EFSA továbbá felülvizsgálja a megelőző intézkedéseket és az ellenőrzési lehetőségeket, illetve azonosítja, hogy milyen adatok szükségesek a további elemzéshez. A végleges vélemény várhatóan 2022 szeptemberében készül el.


Friss hírek

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben
2022. január 20, csütörtök

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Tovább >

Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?
2022. január 18, kedd

Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy az úgynevezett „földesáruk” megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel. A Nébih felhívja a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak „szemre” vásároljanak, a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg!

Tovább >