null Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

2022. január 18, kedd

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy az úgynevezett „földesáruk” megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel. A Nébih felhívja a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak „szemre” vásároljanak, a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg!

Az ún. „földesáruk” (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, pl. sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller stb.) megmosva történő értékesítése egyre népszerűbb és nagyobb fogyasztói elvárás. Ennek oka egyrészt, mert így nem kell őket sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt szemre is tetszetősebb a tisztára mosott áru.

A klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe. (Ezen kívül műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba, majd onnan a növényekbe juthatnak.) A koronavírus-járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése. 

A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Mindezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben. 

Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése. A megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztántartása. Vásárláskor kiemelten fontos a tudatosság, azaz ne csak „szemre” vásároljunk! Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó – a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyük meg! 

Megnyugtatásul jelezzük a vásárlók felé, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket, és határérték feletti klorát-/perkloráttartalom esetén a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős bírsággal is járhat.


Friss hírek

2025. december 15, hétfő

Nem javult a benyújtott jelentések aránya a haszonállatoknál alkalmazott antibiotikum-tartalmú készítmények esetében

A 2024-ben forgalmazott mennyiségek nagyjából felét jelentették – az előző évekhez hasonlóan – felhasznált antimikrobiális készítményként a főbb, élelmiszer-termelő állatok esetében. Legjobban a sertés- és nyúlágazat teljesített: a telepek mintegy 80%-áról érkezett antibiotikum-felhasználási jelentés a tavalyi évből. A baromfiágazatban mindössze 50% körüli az arány, míg a szarvasmarha és a kiskérődzők esetében ennél is alacsonyabb a jelentési hajlandóság. A Nébih kéri az érintetteket, a rendszeres adatszolgáltatásra mivel Magyarország érdeke, hogy az EMA felé teljes körű és megbízható adatszolgáltatás történjen.

Tovább >

2025. december 15, hétfő

Megjelent a második ESUAvet jelentés: már elérhetőek a 2024-es adatok az EU-ban értékesített és felhasznált állatgyógyászati antimikrobiális szerekről

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közzétette a 2024-es évben forgalmazott és felhasznált állatgyógyászati célú antimikrobiális szerekről szóló jelentését. A második ESUAvet (European Sales and Use of Antimicrobials for veterinary medicine) riport szerint 2024-ben az antimikrobiális állatgyógyászati készítmények teljes értékesítésének 98%-át élelmiszer-termelő állatok számára értékesítették az EU-ban, ami 2023-hoz képest 5%-os növekedést jelent.

Tovább >