null Megjelent az Unió One Health jelentése: 2020-ban csökkent a jelentett zoonotikus megbetegedések és az élelmiszer-eredetű járványok száma

Megjelent az Unió One Health jelentése: 2020-ban csökkent a jelentett zoonotikus megbetegedések és az élelmiszer-eredetű járványok száma

2022. január 5, szerda

2020-ban az Európai unióban a kampilobakteriózis volt a leggyakrabban jelentett zoonózis, 120 946 esettel, 2019-ben több mint 220 000 esetet jelentettek az országok. Ezt követte a szalmonellózis, amely 52 702 embert érintett, 2019-ben 88 000 estet jelentettek. A bejelentett élelmiszer-eredetű megbetegedések száma 47%-kal csökkent. A jelentést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közösen állította össze.

A COVID-19 okozta világjárvány jelentősen csökkentette a jelentett humán zoonotikus megbetegedések és az élelmiszer eredetű járványok számát Európában, betegségektől függően 7-53% között.

A jelentett esetek számának csökkenését előidéző lehetséges tényezők a pandémia alatt bevezetett intézkedések: utazási korlátozások, a rendezvények korlátozása, éttermek bezárása, karantén, maszkhasználat, fizikai távolságtartás és kézfertőtlenítés.

A következő, leggyakrabban jelentett betegség a yersiniózis, 5 668 esettel, és a Shigatoxin-termelő E. coli fertőzések voltak, utóbbi 4 446 esettel. 1 876 listeriózis esetet jelentettek, amely főleg a 64 év felettieket érintette.

A listeriózis és a Nyugat-nílusi vírus okozta fertőzések voltak a betegségek közül a legtöbb kórházi ellátást igénylők, illetve a legtöbb halálesetet okozók. A legtöbb helyi humán Nyugat-nílusi vírusfertőzést Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban jelentették.

A jelentés az élelmiszer-eredetű járványokat is figyelemmel kíséri az Unióban. Ezek azok az esetek, amikor legalább két ember ugyanattól a szennyezett élelmiszertől betegedett meg. 2020-ban összesen 3 086 élelmiszer-eredetű járványt jelentettek az országok. A Salmonella okozta a járványok 23 %-át. A szalmonella járványok leggyakoribb forrásai a tojások, tojásalapú termékek és a sertéshús volt.

A jelentés értékeli a Mycobacterium bovis/caprae, Brucella,Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, veszettség, Q-láz és tularémia adatokat is.

Az EFSA két interaktív kommunikációs eszközt is publikált az élelmiszer-eredetű járványokról, amelyek általános információkkal szolgálnak a járványokról, azok okozóiról és a közvetítő élelmiszerekről: 
•    story map 
•    dashboard.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >