null Kérdezz-felelek a növényvédőszermaradékok egészségügyi kockázatáról

Kérdezz-felelek a növényvédőszermaradékok egészségügyi kockázatáról

2014. szeptember 30, kedd

A növényvédőszer-maradékok a növényvédő szerek vagy más néven peszticidek, illetve bomlástermékeik kis mennyiségei, melyek a terményekben vagy azok felületén a betakarítást, szüretelést, illetve tárolást követően is megmaradhatnak. Az elvárt hatás kifejtéséhez a növényvédő szerek bizonyos mennyiségének esetenként a kezelt terményeken is jelen kell lennie. Nem minden élelmiszer tartalmaz szermaradékot. Azokban az élelmiszerekben is, melyekben kimutathatóak, általában csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen, így nem jelenthetnek kockázatot a fogyasztó egészségére nézve.

Milyen anyagok a növényvédő szerek?

A növényvédő szerek kémiai vagy biológiai anyagok, melyek segítségével a kártevők (pl. rágcsálók, rovarok, gombák és gyomnövények) elpusztíthatók. Az inszekticidekkel a rovar-, a fungicidekkel a mikrosz kópikus gomba-, míg a herbicidekkel a gyomnövény-fertőzöttséget lehet csökkenteni.

Mennyire veszélyesek a növényvédő szerek?

A növényvédő szerek egy része erősen mérgező anyag. Vannak köztük olyanok, amelyek a helytelenül végzett növényvédelmi munkák, belélegzés, szándékos vagy véletlen lenyelés esetén – mennyiségtől függően – azonnali mérgezést okozhatnak. Ezért mind az engedélyezés, mind a felhasználás és az ellenőrzés rendkívüli gondossággal történik. Ha a növényvédő szereket előírás szerint alkalmazzák, akkor azok használata, és az így kezelt termények fogyasztása biztonságos.

Miért van szükség növényvédő szerekre?

Növényvédelmi munkák nélkül a termés egy része tönkremenne, s ezzel súlyos gazdasági károkat okozna. Megváltozott világban élünk, ahol a növekvő számú világnépesség a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségű élelmiszert igényel, mely jó minőségben már nem állítható elő növényvédő szerek alkalmazása nélkül.

Ki ellenőrzi a zöldségek, gyümölcsök szermaradék-tartalmát?

A forgalmazott termékek vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságainak munkatársai az éves ellenőrzési tervnek megfelelően végzik.

Mennyi szermaradék van a hazai forgalomban kapható zöldségeken, gyümölcsökön?

A forgalomban levő termékekben a maximálisan megengedhető növényvédőszer-maradék mennyiségét (angol megnevezéssel Maximum Residue Limit, MRL) jog szabályok rögzítik. Minél érzékenyebb műszerrel vizsgálják a termékeket, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nyomokban fellelik az alkalmazott szerek maradékait. A termesztésük során növényvédőszerrel kezelt termékek 40-60%-ánál egyáltalán nem tudtak szermaradékot kimutatni, és csak a minták 1-2 %-a haladja meg kis mértékben a határértéket.

A bio élelmiszerek teljesen mentesek a növényvédőszer-maradékoktól?

A bio (ökológiai) élelmiszerek termesztésének különleges szabályai vannak, az alkalmazható növényvédő szerek köre korlátozott. Időnként a bio élelmiszerekben is találnak növényvédőszer-maradékot az ellenőrzések során.

Megbetegszem, ha szermaradékot tartalmazó élelmiszert fogyasztottam?

Ez attól függ, hogy az elfogyasztott termék milyen és mennyi növényvédőszer-maradékot tartalmazott, mennyit fogyasztott belőle és ki (életkor, testsúly, fejlettség stb.) fogyasztotta. Minden egyes engedélyezett szerre megadják azt a mennyiséget, amelyet az életünk során – akár naponta– elfogyasztva sem betegednénk meg (megengedhető napi bevitel), valamint azt az értéket, amely egyszeri alkalommal történő, nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs fogyasztás esetén sem okozhat egészségkárosodásra utaló tüneteket (ún. akut referencia dózis). Ezeket az értékeket sokszoros, általában százszoros biztonsági faktor beépítésével állapítják meg. Növényvédő szerek esetén a határérték (MRL) nem azonos az egészségügyi korláttal. Tehát ha esetenként a határértéket kismértékben meghaladó szermaradékot tartalmazó terméket fogyasztunk, az még nem veszélyezteti az egészséget.

Mire ügyeljek vásárláskor?

A zöldséget, gyümölcsöt mindig megbízható helyről (üzletben, piacon) szerezzük be! Ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Gyanakodjunk, ha egy árut az utcán, aluljáróban illegális árusok kínálnak. A növényvédőszeres kezelést követően szigorúan be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, amely a permetezés és fogyasztás időpontja között időtartamot jelöli. Sajnos előfordul, hogy olyan terméseket lopnak, majd értékesítenek az utcán, melyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje még nem járt le. A növény védőszer címkéjén feltüntetett dózisra és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertünkben megtermelt zöldség, gyümölcs permetezését követően is ügyeljünk!

Mosással, hámozással eltávolíthatók a szermaradékok?

Bizonyos szermaradékok mosással, hámozással teljesen eltávolíthatók, más szereknek a mennyisége csökkenthető ily módon. Egyes szerek maradéka azonban nem a zöldség, gyümölcs felületén, hanem annak belsejében van, vagyis a mosás, hámozás nem távolítja el azokat. Az alapos mosás – és nem csak a felületiöblítés – azonban mindig ajánlott! Javasolt két percig tiszta vízben áztatni úgy, hogy az egyes darabok egymástól történő elkülönítésével a teljes felületükről eltávolítható legyen minden szennyezés, s ezt követően még egyszer tiszta vízben átmosni. A növényvédőszerek körültekintő alkalmazás mellett egészségünkre nem jelentenek veszélyt!

 

Letölthető anyag
Kérdezz-felelek a növényvédőszermaradékok egészségügyi kockázatáról


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >