Kérdezz-felelek a növényvédőszermaradékok egészségügyi kockázatáról
A növényvédőszer-maradékok a növényvédő szerek vagy más néven peszticidek, illetve bomlástermékeik kis mennyiségei, melyek a terményekben vagy azok felületén a betakarítást, szüretelést, illetve tárolást követően is megmaradhatnak. Nem minden élelmiszer tartalmaz szermaradékot. Azokban az élelmiszerekben is, melyekben kimutathatóak, általában csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen, így nem jelenthetnek kockázatot a fogyasztó egészségére nézve.
Frissítve: 2025.12.16.
Milyen anyagok a növényvédő szerek?
A növényvédő szerek kémiai vagy biológiai anyagok, melyeket a mezőgazdaságban a kártevők (pl. rágcsálók, rovarok, gombák és gyomnövények) elpusztítására, távoltartására, illetve a terméshozam növelésére használnak. Az inszekticidekkel a rovar-, a fungicidekkel a mikroszkópikus gomba-, míg a herbicidekkel a gyomnövény-fertőzöttséget lehet csökkenteni.
Mennyire veszélyesek a növényvédő szerek?
A növényvédő szerek forgalmazása és használata szabályozott az Európai Unióban. A hatóanyagokat európai uniós szinten, a készítményeket nemzeti szinten értékelik és engedélyezik, illetve az engedélyeket meghatározott időközönként felülvizsgálják. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) a kockázatértékelések alapján határértéket állapít meg az élelmiszerekben maximálisan megengedett növényvédőszer-maradványokra, melyekre előírja a tagállamok ellenőrzési kötelezettségét is.
Miért van szükség növényvédő szerekre?
Növényvédelmi munkák nélkül a termés egy része tönkremenne, s ezzel súlyos gazdasági károkat okozna. Megváltozott világban élünk, ahol a növekvő számú világnépesség a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségű élelmiszert igényel, mely jó minőségben már nem állítható elő növényvédő szerek alkalmazása nélkül.
Ki ellenőrzi a zöldségek, gyümölcsök szermaradék-tartalmát?
A forgalmazott termékek ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih), a Kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakemberei, illetve a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) munkatársai az éves ellenőrzési tervnek megfelelően végzik.
Mennyi szermaradék van a hazai forgalomban kapható zöldségeken, gyümölcsökön?
A forgalomban levő termékekben a maximálisan megengedhető növényvédőszer-maradék mennyiségét (angol megnevezéssel Maximum Residue Limit, MRL) jogszabályok rögzítik. Minél érzékenyebb műszerrel vizsgálják a termékeket, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nyomokban fellelik az alkalmazott szerek maradékait. A vizsgálati eredmények alapján a termékek 40-60%-ban egyáltalán nem mutatható ki szermaradék, és csak a minták 1-2 %-a haladja meg kis mértékben a határértéket.
A bio élelmiszerek teljesen mentesek a növényvédőszer-maradékoktól?
A bio (ökológiai) élelmiszerek termesztésének különleges szabályai vannak, az alkalmazható növényvédő szerek köre korlátozott.
Megbetegszem, ha szermaradékot tartalmazó élelmiszert fogyasztok?
Az ellenőrzött és szabályozott feltételekhez kötött növényvédő szer felhasználás az élelmiszer-biztonsági célkitűzések és a biztonságos piaci értékesítés megvalósításának alapvető feltétele. A termények szermaradék tartalmának ellenőrzésével lehet és kell igazolni, hogy a forgalomba kerülő termékek megfelelnek a vonatkozó határérték előírásoknak és biztonsággal fogyaszthatók. Az engedélyezett szermaradék határérték nem egészségügyi korlát, hanem azt a célt szolgálja, hogy a növényvédő szerekből csak a termés védelméhez szükséges mennyiség kerüljön felhasználásra. Ennek megfelelően a határérték a jó mezőgazdasági gyakorlat ellenőrzésének egy objektív eszköze. A határértéket meghaladó szermaradékot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása nem okoz automatikusan egészségkárosodást. A szermaradék egészségügyi kockázata, a növényvédőszer-hatóanyag toxicitásának, koncentrációjának és az elfogyasztott élelmiszer mennyiségének a függvénye.
Mire ügyeljek vásárláskor?
A zöldséget, gyümölcsöt mindig megbízható helyről (üzletben, piacon) szerezzük be! Ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Gyanakodjunk, ha egy árut az utcán, aluljáróban illegális árusok kínálnak. A növényvédőszeres kezelést követően szigorúan be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, amely a permetezés és fogyasztás időpontja között időtartamot jelöli. Sajnos előfordul, hogy olyan terméseket lopnak, majd értékesítenek az utcán, melyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje még nem járt le. A növényvédő szer címkéjén feltüntetett dózisra és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertünkben megtermelt zöldség, gyümölcs permetezését követően is ügyeljünk!
Mosással, hámozással eltávolíthatók a szermaradékok?
Bizonyos szermaradékok mosással, hámozással teljesen eltávolíthatók, más szereknek a mennyisége csökkenthető ily módon. Egyes szerek maradéka azonban nem a zöldség, gyümölcs felületén, hanem annak belsejében van, vagyis a mosás, hámozás nem távolítja el azokat. Az alapos mosás – és nem csak a felületi öblítés – azonban mindig ajánlott! Javasolt két percig tiszta vízben áztatni úgy, hogy az egyes darabok egymástól történő elkülönítésével a teljes felületükről eltávolítható legyen minden szennyezés, s ezt követően még egyszer tiszta vízben átmosni. A növényvédő szerek körültekintő alkalmazás mellett egészségünkre nem jelentenek veszélyt!