null EFSA nyilvános konzultáció a réz elfogadható beviteli szintjével kapcsolatban

EFSA nyilvános konzultáció a réz elfogadható beviteli szintjével kapcsolatban

EFSA nyilvános konzultáció a réz elfogadható beviteli szintjével kapcsolatban
2022. május 24, kedd

Az EFSA frissített tudományos értékelésében az élelmiszerekből származó réz elfogadható napi beviteli szintjét (ADI) 0,15 mg/testtömegkg-ról 0,07 mg/testtömegkg-ra csökkenti, amellyel kapcsolatban az EFSA nyilvános konzultáció keretében 2022. augusztus 1-ig várja az online hozzászólásokat.

A réz minden élőlény számára egy esszenciális mikrotápanyag, azonban, ha túl kevés vagy túl nagy mennyiségben van jelen az étrendben, egészségügyi problémákhoz vezethet. Természetes módon sok élelmiszerben megtalálható, továbbá az élelmiszerláncba organikus és hagyományos növényvédőszerek, takarmányok és adalékanyagok, valamint dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők révén is bekerülhet. Az EFSA Tudományos Bizottságát felkérték, hogy vizsgálja felül az EFSA munkája során a különböző ágazatokban használt, rézre vonatkozó ADI értéket, összhangban a 2021-es, egészség alapú irányértékek (HBGVs) megközelítéssel azon anyagok esetében, amelyek tápanyagok és szabályozott termékek is egyben. Az új ADI értéket a felnőttek májának réz visszatartásából származtatják. 

Az elfogadható beviteli érték áttekintése mellett az EFSA szakértői első alkalommal értékelték a fogyasztói kitettséget az összes étrendi forrásból származó rézzel szemben. Az általános populációban az expozíció nem haladja meg a megállapított ADI értéket, de néhány bizonytalanság miatt ez az érték alulbecsült lehet a magasabb réztartalmú élelmiszereket rendszeresen fogyasztók egyes alcsoportjai esetében.

A fiatalabb korcsoportok rézbevitele meghaladja az új ADI-t, de a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ez nem jelent életre szóló kockázatot, ezért nem tekinthető egészségügyi aggálynak. A kisgyermekeknek több rézre van szükségük a fejlődéshez, ezért a réz kisebb valószínűséggel marad vissza a gyermek májában.

A tervezet véglegesítése után az új ADI-t a növényvédőszerekkel, takarmány- és élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatban is alkalmazni fogják, és az EFSA által a rézre, mint mikrotápanyagra vonatkozó tolerálható felső beviteli szint is frissítésre kerül.

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/news/updated-advice-acceptable-intake-copper-consultation-open


Friss hírek

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban
2022. június 23, csütörtök

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tovább >

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon
2022. június 22, szerda

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Tovább >