null EFSA nyilvános konzultáció a réz elfogadható beviteli szintjével kapcsolatban

EFSA nyilvános konzultáció a réz elfogadható beviteli szintjével kapcsolatban

EFSA nyilvános konzultáció a réz elfogadható beviteli szintjével kapcsolatban
2022. május 24, kedd

Az EFSA frissített tudományos értékelésében az élelmiszerekből származó réz elfogadható napi beviteli szintjét (ADI) 0,15 mg/testtömegkg-ról 0,07 mg/testtömegkg-ra csökkenti, amellyel kapcsolatban az EFSA nyilvános konzultáció keretében 2022. augusztus 1-ig várja az online hozzászólásokat.

A réz minden élőlény számára egy esszenciális mikrotápanyag, azonban, ha túl kevés vagy túl nagy mennyiségben van jelen az étrendben, egészségügyi problémákhoz vezethet. Természetes módon sok élelmiszerben megtalálható, továbbá az élelmiszerláncba organikus és hagyományos növényvédőszerek, takarmányok és adalékanyagok, valamint dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők révén is bekerülhet. Az EFSA Tudományos Bizottságát felkérték, hogy vizsgálja felül az EFSA munkája során a különböző ágazatokban használt, rézre vonatkozó ADI értéket, összhangban a 2021-es, egészség alapú irányértékek (HBGVs) megközelítéssel azon anyagok esetében, amelyek tápanyagok és szabályozott termékek is egyben. Az új ADI értéket a felnőttek májának réz visszatartásából származtatják. 

Az elfogadható beviteli érték áttekintése mellett az EFSA szakértői első alkalommal értékelték a fogyasztói kitettséget az összes étrendi forrásból származó rézzel szemben. Az általános populációban az expozíció nem haladja meg a megállapított ADI értéket, de néhány bizonytalanság miatt ez az érték alulbecsült lehet a magasabb réztartalmú élelmiszereket rendszeresen fogyasztók egyes alcsoportjai esetében.

A fiatalabb korcsoportok rézbevitele meghaladja az új ADI-t, de a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ez nem jelent életre szóló kockázatot, ezért nem tekinthető egészségügyi aggálynak. A kisgyermekeknek több rézre van szükségük a fejlődéshez, ezért a réz kisebb valószínűséggel marad vissza a gyermek májában.

A tervezet véglegesítése után az új ADI-t a növényvédőszerekkel, takarmány- és élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatban is alkalmazni fogják, és az EFSA által a rézre, mint mikrotápanyagra vonatkozó tolerálható felső beviteli szint is frissítésre kerül.

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/news/updated-advice-acceptable-intake-copper-consultation-open


Friss hírek

Az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
2022. szeptember 27, kedd

Az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az eddig lehullott, valamint az elkövetkező napokban várható csapadékmennyiséget figyelembe véve a hatóság 2022. szeptember 28-tól feloldja a tűzgyújtási tilalmat a még korlátozással érintett Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében. Ezzel az intézkedéssel Magyarország teljes területén megszűnik a tűzgyújtási tilalom.

Tovább >

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih
2022. szeptember 26, hétfő

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Immár harmadik alkalommal szervezett továbbképzést a Nébih a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség seibersdorfi laboratóriumával közösen. . A 26 ország részvételével szeptember 12-23 között Pécsett zajló esemény a NAÜ regionális projektje* részeként valósult meg. Célja a környezeti radioaktivitás ellenőrzésének és az eredmények értékelésének fejlesztése, valamint a helyszíni mérések lehetőségeinek bemutatása volt.

Tovább >