Így szüntethetők meg a farokrágás okai

- Gyakorlati tanácsok sertéstartóknak -

Ha állattartóként Ön eddig csak a farokkurtítással tudta elejét venni annak, hogy sertésállományában az állatok lerágják egymás farkát, kérjük, hogy szánjon pár percet útmutatónk elolvasására! Konkrét tanácsokkal látjuk el az Európai Unió által kidolgozott ajánlás alapján, amelynek alkalmazásával csökkentheti a farokrágásból adódó gazdasági kárt, és állatainak egészségi állapotát is javítani fogja. A probléma megoldásával mérsékelheti az antibiotikum-felhasználást, és javíthatja a termelékenységet.

A farokkurtítás alkalmazása mindazonáltal rossz fényt vet magára a sertéstartásra is, ezért a felelős gazdáknak célszerű mindent megtenni az állatjólét növelése érdekében.

                 
Ha megszüntetjük az okokat, nem lesz szükség farokkurtításra

Vajon miért jelentkezik a farokrágás a sertésgazdaságokban? Mit tehet a sertéstartó annak érdekében, hogy ne legyen szükség farokkurtításra? A következőkben az okokról és a megoldási lehetőségekről tájékoztatjuk a sertéstartókat.


A farokrágás többtényezős probléma

Mégis, hol kezdjük el?
Vizsgáljuk meg gazdaságunkat az alábbiakban részletezett hat kulcsfaktor szempontjából! Figyeljük meg alaposan a sertések viselkedését! Ezzel a módszerrel időben észrevehetjük a problémákat, még mielőtt az állatok között elterjedne a farokrágás. 
Kockázati jelentés elkészítéséhez az angol nyelvű WebHAT online oldalt javasoljuk.
Átfogóbb hatásvizsgálat készítéséhez pedig a német SchwlP modellt ajánljuk (német és angol nyelven is elérhető).

Mit tegyünk, ha észrevettük a farokrágás jeleit? Járjunk el haladéktalanul az alábbi lépések szerint!
1. Távolítsuk el a rágást kezdő állatot az állományból!
2. Kezeljük a sérült egyedeket!
3. Adjunk friss és új környezetgazdagító anyagokat, mint pl. kötél, friss fa, ágak, szalma (mindig legyen készleten a vészhelyzetekre)!
4. Ellenőrizzük a kulcsfaktorokat! 
5. Vezessünk be javító intézkedéseket!


Nagyon fontos, hogy azonnal, már a kezdeti fázisban reagáljunk! 
A farokrágás első jelei lehetnek például a szőrtelen vagy lógó farkak, a farokcsóválás, illetve a nyugtalanság és a harapásnyomok.

A 6 kulcsfaktor

A farokrágás a stressz jele, melyet leggyakrabban a nem megfelelő környezet és a nem megfelelő állattartási gyakorlat okoz. A gazdának – szükség esetén állatorvosi segítséget is igénybe véve – az alábbi hat kulcstényezőt kell megvizsgálnia abból a szempontból, hogy a sertéstelepére mennyire jellemzőek ezek az adottságok, eszközök vagy állapotok.