Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

botulizmus
mikrobiológiai
élelmiszer eredetű megbetegedés

A botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyag-cseretermék, az ún. botulotoxin, élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz. A botulotoxint számos élelmiszerből kimutatták, például kukoricakonzerv, bors, zöldbab, leve­sek, cékla, spárga, gomba, érett olíva, spenót, tonhal, csirke, csirkemáj és májpástétom, löncs­hús, sonka, kolbász, töltött tojás, gyümölcs, homár, füstölt és sózott hal. Magyarországon a megbetegedések döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt sonka, kolbász és disznósajt okozza. Napjainkban – a szigorú élelmiszer-ellenőrzéseknek köszönhetően – csak szórványosan fordul elő. A botulizmus klasszikus tünetei 18-36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra és tíz nap is. A tünetek a betegség bevezető szakaszában lehetnek: levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort érzés. A kezdeti panaszokat napok múlva követik specifikusabb, idegrendszeri tünetek, amelyek lehetnek távolságbecslési zavarok, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, vagy akár gégebénulás. Az esetek egy részében a betegséget székrekedés, émelygés, hányás, hasmenés, hasi görcsök kísérik, láz nélkül, emiatt a beteget a baj valódi okának felismerése nélkül kezelik. A baktérium által termelt toxin rendkívül mérgező, idegbénító, ezért súlyos esetekben petyhüdt bénulás állhat be. A betegség végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával halált okoz. A botulizmus másik megjelenési formája az úgynevezett csecsemőkori botulizmus (intestinalis botulizmus), melyet a csecsemő bélrendszerébe került spóra okoz, amely vegetatív (élő) alakká alakul át, kolonizálódik és toxint termel a bélben. Gyakori forrása a szennyezett méz. Ez a súlyos megbetegedés az esetek többségében a csecsemő halálával végződik. Felnőttek bélrendszerében a kórokozó nem képes szaporodni és toxint termelni.

További információk: