Vissza

Kérdezz-felelek a botulizmusról

Kérdezz-felelek a botulizmusról

Kérdezz-felelek a botulizmusról
2014. június 24.

A botulizmus a legsúlyosabb ételmérgezés. Tünetei a kezdeti általános rossz közérzetet (levertség, izzadás, izomfájdalom, émelygés, hasi fájdalmak) követően idegrendszeri, bénulásos jellegűek (kettős-látás, szédülés, olvasási nehézség, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás), és a mérgezés kezeletlenül sok esetben halálhoz vezet. A tünetek az élelmiszer elfogyasztása után néhány órával már jelentkezhetnek, de akár tíz nap is eltelhet tünetmentesen.

Mi okozza?

A botulizmust egy baktérium (Clostridium botulinum) által termelt méreganyag (toxin) okozza. Maga a baktérium a környezetünkben gyakran előfordul, jellemzően földes szennyeződésekben. A természetben spórás alakban találjuk, ami a baktérium olyan állapota, melyben környezeti hatásoknak nagyon ellenálló, így nehezen pusztítható el. A konzervgyártás alapvető feltétele, hogy a spórák elpusztításához szükséges hőmérsékletet (121 oC 3 perc ) biztosítsák. Ha a spórák bekerülnek, illetve életben maradtak az élelmiszerben, ott kedvező körülmények közé kerülve átalakulnak szaporodóképes alakká, és szaporodás közben termelik a botulotoxin nevű méreganyagot. Maga a méreganyag viszonylag hőérzékeny, legalább tíz percig tartó forralás, alapos átsütés után már nem okoz megbetegedést.

A szaporodás/méreganyag termelés feltétele az oxigéntől elzárt (anaerob), kedvező, nem túl savanyú (pH 4,6 feletti), nem túl hideg (3 oC feletti) tápanyagdús környezet, és megfelelően hosszú időtartam (több nap). A szaporodást, így a méreganyag termelődést a nitrites pác-só is gátolja, amelyet húsipari termékekhez adalékanyagként adagolhatnak.

Milyen élelmiszerekben fordulhat elő?

A botulizmust magyarul kolbászmérgezésnek is hívják, mert disznóvágásokból származó, nyersen fogyasztott termékek (jellemzően rosszul pácolt sonka, kolbász) is okozhatnak megbetegedést. Azonban ugyanilyen gyakran fordul elő, hogy növényekből készült élelmiszerekben, főleg rosszul konzervált termékekben termelődik méreganyag. Áttekintve a nemzetközileg ismert, RASFF-on bejelentett botulizmus megbetegedéseket, napjaiban, az esetek jelentős részében a megbetegedés növényi készítményekhez fogyasztásához kötődik.

El lehet-e kapni a botulizmust más betegtől?

Mivel a megbetegedést nem a baktérium, hanem az élelmiszerben jelen levő méreganyag okozza, a betegektől nem lehet megfertőződni, kizárólag az betegedhet meg, aki evett az érintett ételből.

Miért nem betegszik meg mindenki, aki a kifogásolt ételt fogyasztotta?

Az élelmiszerbe bekerült baktérium-spórák nem egyenletesen vannak jelen, és így a méreganyag (toxin) is egyenetlenül oszlik el a tételben, valamint az egyes termékekben is. Lehet, hogy csak egy-két üvegbe került spóra, így nem minden termék lesz érintett. Az is lehet, hogy a kifogásolt termék egy részében több a toxin, mint a többi részben, így akár az ugyanabból az üvegből fogyasztók között is lehet súlyos beteg vagy olyan, aki egyáltalán nem betegszik meg.

Lehet-e a terméken érezni, hogy romlott?

Egyes esetekben érzékelni lehet gázképződést, elszíneződést, a konzerv felpúposodását, szivárgását, a termék jellegének megváltozását. Van azonban olyan típusa is a baktériumnak, amely nem okoz érzékelhető elváltozást.

Hogyan igazolható a megbetegedések eredete?

Annak igazolása, hogy a megbetegedéseket milyen élelmiszer okozta, laboratórium vagy járványügyi felderítésen alapul. Szerencsés esetben megtalálható az élelmiszer, amelyből fogyasztottak, és a vizsgálat kimutatja a toxint, ez azonban nagyon ritka. Amennyiben a gyanúsnak ítélt élelmiszerből nem sikerül a toxint kimutatni, még nem jelenti azt, hogy az adott termék ártalmatlan. Lehetséges, hogy ugyanannak a tételnek egy másik üvegében, vagy másik, éppen nem vizsgált részében volt a méreganyag. A járványtani vizsgálat éppen olyan bizonyító erejű, tehát ha a betegek között nem volt más közös étel, ez megalapozott gyanút jelent.

Hogyan előzhető meg a megbetegedés?

A megbetegedések megelőzése a megfelelő élelmiszeripari/háztartáshigiéniai ismereteken, és azok betartásán alapul. A konzervgyártás rendkívül felelősségteljes feladat, mivel emberek tömegeit lehet megbetegíteni rosszul hőkezelt termékkel. A megbetegedésekért az előállító felelős, akinek kötelessége ismerni és betartani az élelmiszerbiztonsági, technológiai szabályokat.

Mit tehet a fogyasztó?

A fogyasztó annyit tehet, hogy a gyanús, elváltozást mutató terméket  - valamint a sajtóban közzétett, jelen esemény kapcsán gyanúba került termékeket - nem fogyasztja el, vagy ha mégis elfogyasztotta, mielőbb orvoshoz fordul.

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai
2016. szeptember 28, szerda

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH
2016. május 2, hétfő

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból
2016. április 22, péntek

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016
2016. április 12, kedd

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet
2016. április 7, csütörtök

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből
2016. március 23, szerda

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH
2016. február 29, hétfő

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Tej Terméktanács a magyar tejágazat védelméért
2016. február 3, szerda

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Tej Terméktanács a magyar tejágazat védelméért

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények gyűjteménye
2016. január 15, péntek

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények gyűjteménye

Amit az édesítőszerekről tudni kell
2015. december 1, kedd

Amit az édesítőszerekről tudni kell

Élelmiszerek által közvetített megbetegedések alakulása
2015. november 22, vasárnap

Élelmiszerek által közvetített megbetegedések alakulása

Országos Közétkeztetési Szakácsverseny - Döntős Receptek
2015. november 9, hétfő

Országos Közétkeztetési Szakácsverseny - Döntős Receptek

Gomba-szakellenőrök friss listája
2015. október 26, hétfő

Gomba-szakellenőrök friss listája

Fokhagymát minden mennyiségben!
2015. október 22, csütörtök

Fokhagymát minden mennyiségben!

Éhezünk és pazarolunk
2015. október 17, szombat

Éhezünk és pazarolunk

Elindult a közétkeztető konyhák minősítő rendszerének tesztüzeme
2015. október 12, hétfő

Elindult a közétkeztető konyhák minősítő rendszerének tesztüzeme