A dioxinok mérgező vegyületek, felhalmozódnak a környezetben és az élelmiszerláncban. Bizonyos kémiai folyamatok (ipari tevékenység, hulladékégetés) nem kívánt melléktermékeként keletkeznek. Nagy mennyiségű dioxin rövid időn belül jelentkező mérgezést okozhat. A dioxinoknak kis mennyiségben, hosszan tartó bevitele is egészségi kockázattal jár: idegrendszeri, szaporodási, fejlődési zavarhoz vezet, a tanulási képességet is befolyásolja, az immunrendszer károsításával gyengíti a szervezet védekezőképességét, és növeli a későbbi életkorban előforduló daganatos megbetegedések valószínűségét. Az élelmiszerekben a dioxinok a PCB-kel együtt fordulnak elő. Az egyes élelmiszerek eltűrhető dioxintartalmát rendelet szabályozza.
További információk:
Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.