Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

4-metil-imidazol
kémiai
technológiai eredetű szennyezőanyagok

A 4-metil-imidazol élelmiszerekben kis mennyiségben hevítés során keletkezhet pl. kávé pörkölésekor, húsok grillezésekor vagy bizonyos karamell színezékek előállítása során. A karamellek sötétbarna vagy fekete színezékek, amelyeket szénhidrátok ellenőrzött hevítésével állítanak elő. A barnulási folyamat elősegítésére, a megfelelő fizikai tulajdonságok kialakítására különféle reagenseket alkalmazhatnak, pl. ammóniás karamell (E 150c) előállítása során ammóniumvegyületeket, szulfitos-ammóniás karamell (E 150d) előállítása során pedig szulfit- és ammóniumvegyületeket használnak. 4-metil-imidazol az ammónia és az ún. redukáló cukrok reakciója során keletkezhet. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelte a karamell színezékek biztonságosságát. Ennek alapján elmondható, hogy a 4-metil-imidazol nem genotoxikus, ugyanakkor kísérleti állatokban (egerekben) nagy mennyiségben rákkeltőnek bizonyult. Értékelte továbbá a karamell színezékekkel bevitt 4-metil-imidazol biztonságosságát, és megállapította, hogy a legnagyobb mennyiségben fogyasztók bevitele sem ad okot aggodalomra. A rendeletben meghatározott maximális 4-metil-imidazol szint elegendő védelmet nyújt a fogyasztók számára.

További információk: