Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

szolanin
kémiai
alkaloidok/glikoalkaloidok

A szolanin a glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozó toxikus anyag. A glikoalkaloidok természetesen előfordulnak különböző elterjedten fogyasztott zöldségekben, pl. burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában. A különböző növényfélék különböző glikoalkaloidokat tartalmaznak, melyek humán toxicitása eltér. A paradicsom pl. alfa-tomatint és dehidrotomatint tartalmaz, míg a burgonya alfa-kakonint (chaconine) és alfa-szolanint. A burgonya glikoalkaloid toxikusabb, mint a paradicsomé. A szolanin és kakonin nagy része a burgonya héjában, vagy közvetlenül a héj alatt van. A mérgező anyag jelenlétét a burgonya megzöldülése jelezheti. Biztonságos beviteli szinteket nem állapítottak meg, a burgonya fogyasztás tapasztalatai alapján azonban a megfelelően termesztett és kezelt gumósok normál glikoalkaloid szintjei nem aggályosak. Bizonyos stresszhatásokra (fénynek való expozíció, mechanikai sérülés, nem megfelelő tárolás, csírázás) a glikoalkaloid tartalom gyors növekedésnek indulhat, ami keserű ízt ad a burgonyának.

A magasabb glikoalkaloid bevitelre kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint pl. émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés. A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben egy sor idegrendszeri tünet merülhet fel (levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás). A megzöldült, sérült, rothadt/romlott vagy csírázó burgonya fogyasztását kerülni kell. Hazánkban nyers, hámozatlan burgonyában a megengedett maximális szolanin tartalom (egyenérték) 100 mg/kg.

További információk: