Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

alumínium
kémiai
fémek

Az alumínium egy könnyűfém, melynek vegyületei nagy mennyiségben fordulnak elő a környezetben, mint pl. kőzetekben, agyagban, talajban. Az emberi szervezetbe elsősorban élelmiszerekkel és ivóvízzel kerülnek be, de kozmetikai termékekkel és gyógyszerekkel (pl. savmegkötők) is bejuthatnak. Az élelmiszerek természetes módon is tartalmaznak alumíniumot, de sok élelmiszer adalékanyag (pl. számos színezék) is tartalmaz alumíniumot, ezen felül élelmiszerekkel érintkező anyagokból is átjuthat alumínium az (különösen savas) élelmiszerbe. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság meghatározta a tolerálható beviteli szintet alumíniumra (1 mg/ttkg/hét), és megállapította, hogy az európai lakosság egy részének bevitele ezt a szintet meghaladja. A szervezetbe kerülő alumíniumnak csupán kis része szívódik fel, egészséges emberek esetén a vese kiválasztja, azonban hosszú évek során kismértékben halmozódik, elsősorban a tüdőben és a csontokban. Vesekárosodás esetén az alumínium kiválasztás nem megfelelő, így felhalmozódás fokozott mértékű. AA túlzott mértékű alumínium bevitel elsősorban az idegrendszerre, a termékenységre és a csontrendszer fejlődésére, magzatfejlődésre hat károsan. Csökkenteni tudjuk alumínium bevitelünket, ha korlátozzuk a nagymértékben feldolgozott, sok alumínium tartalmú adalékanyagot tartalmazó élelmiszer-fogyasztást, és ügyelünk arra, hogy az alumínium edényeket ne használjunk savas ételek esetén.

További információk: