Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

HT-2 toxin
kémiai
mikotoxinok/Fuzárium-toxinok

A T-2 toxin és HT-2 toxin a Fusarium fajok által előállított mikotoxinok. A T-2 toxin az anyagcsere során gyorsan, nagyszámú metabolittá alakul, amelyek közül a HT-2 toxin az egyik legfontosabb. A toxinok legnagyobb átlagos koncentrációit gabonában és gabonaőrlési termékekben mérték, különösen zabban és zabkészítményekben. A gabona és gabonaalapú élelmiszerek, főként a kenyér, finom pékáru, gabonaőrlési termékek, reggeli gabonapelyhek a fő hozzájárulói az összes T-2 és HT-2 toxin expozíciónak. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által 2017-ben megállapított egészségügyi referencia értékek T-2 és HT-2 toxinokra és módosított formáikra: a tolerálható napi bevitel (TDI) 0,02 µg/ttkg/nap, az akut referencia dózis 0,3 µg/ttkg. A lakossági korcsoportok közül a csecsemők és tipegők hosszú távú étrendi T2 és HT2 toxin bevitele a legnagyobb.

További információk: