Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

csecsemőkori botulizmus
mikrobiológiai
élelmiszer eredetű megbetegedés
A botulizmust egy baktérium (Clostridium botulinum) által termelt toxin okozza, amely az idegrendszert támadja meg. A Clostridium botulinum képes spórás alakot ölteni, ami a baktérium olyan állapota, melyben környezeti hatásoknak nagyon ellenálló, így nehezen pusztítható el. A spórák 100 °C hőmérsékleten több óráig életképesek maradnak, így a forralás sem pusztítja el őket. A kórokozó spórái a talajban mindenütt jelen vannak. A talajból kerülhet a baktérium a zöldségfélékbe, földes áruba, és a méhek közvetítésével a mézbe is. A mézben a baktérium szaporodni és toxint termelni nem képes, de a spórák életben maradnak.

A csecsemőkori botulizmus egy ritka, ugyanakkor nagyon súlyos megbetegedés, amely az egy évnél fiatalabb gyermekeknél alakulhat ki a Clostridium botulinum baktérium spórás alakjának lenyelése miatt. A csecsemők éretlen bélrendszerében a Clostridium botulinum spórás alakja képes vegetatív alakká átalakulni, szaporodni és toxint termelni. A toxin megtámadja az idegrendszert. A botulizmus elsőként jelentkező tünete csecsemőknél általában a székrekedés, majd gyenge szopás reflex, kifejezéstelen arc, izmok bénulása következhet be, amely végül a légzőizmok bénulásához és halálhoz vezethet. Fontos, hogy botulizmus gyanúja esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni, mert az azonnali kezelés megmentheti a baba életét.

A megbetegedés leggyakoribb forrása a méz, ezért egy évnél fiatalabb csecsemőknek ne adjunk mézet.

További információk: