állati melléktermékek

Állati eredetű melléktermékek

Az állati eredetű melléktermékek olyan állati eredetű termékek, amelyeket nem szánnak emberi fogyasztásra. Ezek az anyagok kockázatot jelentenek az emberi és az állati egészségre, amennyiben azokat nem kezelik, vagy használják fel biztonságos módon.

Az állati melléktermékek közé tartoznak többek között:

- Az emberi fogyasztásra levágott állatok minden olyan része, amely nem ehető vagy nem élelmiszerként kerül forgalomba, például a bőr, a csontok, a szarv és a paták, a vér, a zsír és a belsőségek.
- A gazdaságban elhullott állatok teste
- Elpusztult kedvtelésből tartott állatok teste
- Az állatok által termelt anyagok, például trágya, guanó, tojáshéj, toll, gyapjú, méhviasz, rovartrágya.
- Korábbi állati eredetű élelmiszerek, mint például tej, tojás, hús, amelyek valamilyen okból (kereskedelmi okokból, minőség, termelési hibák stb.) nem alkalmasak emberi fogyasztásra.

Mikor beszélünk állati eredetű melléktermékről és mikor hulladékról?

Egy tevékenység során keletkezett fel nem használt/felesleges anyagok hasznosítástól függően lehet hulladék vagy állati eredetű melléktermék. Egy adott anyagról azt szükséges eldönteni, hogy az állati melléktermék szabályozás hatálya alá esik-e vagy sem, ezt követően pedig be kell sorolni a meghatározottak szerinti kockázati kategóriák egyikébe. Ha állati melléktermék (ÁMT) kategóriába esik, akkor az az állategészségügyi hatósági hatásköre. Amennyiben hulladékként akarják kezelni, úgy a környezetvédelmi hatóság hatásköre.

Élelmiszer-hulladékként kell kezelni a nem emberi fogyasztásra szánt, illetve az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket, különösen a(z): − kiszolgálásból és felszolgálásból megmaradt vendéglátó-ipari terméket, − lejárt élelmiszereket, − élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő, csomagolásában sérült élelmiszereket, − szennyeződött, fogyasztásra már alkalmatlan csomagolatlan élelmiszert, − romlásra gyanús, vagy már romlásnak indult élelmiszereket, − élelmiszerek tisztításából származó hulladékot, − használt sütőzsiradékot. Nem tartozik az élelmiszer-hulladékok közé a szennyvíz, melyre külön szabályozás vonatkozik.

Az élelmiszerhulladék a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre és a belőlük származó termékekre vonatkozó egészségügyi szabályok megállapításáról és az 1774/2002/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (állati melléktermékekre vonatkozó rendelet) szóló 1069/2009 EU rendelet (a továbbiakban 1069/2009 EU rendelet) 10.cikk. p) pontja szerint 3. kategóriába tartozó állati melléktermék (kivéve, a nemzetközi viszonylatban működő  közlekedési eszközökről származó étkezési hulladék, mely 1. kategóriájú állati mellékterméknek minősül).

Amennyiben a vállalkozás szerepel az 1069/2009/EK rendelet szerint nyilvántartásba vett vagy engedélyezett üzemek jegyzékében, úgy feltételezhető, hogy az állati melléktermék szabályozás hatálya alá esik és a vállalkozás állati eredetű melléktermék kezelő létesítmény vagy üzem.

Települési állati melléktermék gyűjtők (Frissítve: 2022.07.04.)