faerezet

EUTR kereső

A faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet végzők – a tevékenység megkezdése előtt – kötelesek a jogszabályban meghatározott adataikat nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (regisztrálni). A bejelentés eredményeként az érintett láncszereplők két betűből és hét számból álló azonosító számot kapnak (EUTR technikai azonosító szám).

A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik azon erdőgazdálkodókra, akik kizárólag csak az erdőgazdálkodási tevékenységük keretében előállított erdei faválasztékok értékesítését végzik Magyarország területén. Ebben az esetben az erdőgazdálkodói kód minősül az erdőgazdálkodó EUTR technikai azonosító számának.

A Nébih az EUTR technikai azonosító számot és a faanyag kereskedelmi lánccal kapcsolatos tevékenységeket a FELIR rendszerben kezeli. Az EUTR technikai azonosító szám meglétét, érvényességét az alábbi keresővel tudja lekérdezni.

A keresőben az erdőgazdálkodók név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az erdőgazdálkodók FELIR azonosítója nem minősül EUTR technikai azonosító számnak. A kereső nem jeleníti meg 

- az erdőgazdálkodói kódot,
- az erdőgazdálkodók faanyag kereskedelmi lánccal kapcsolatos felfüggesztését vagy eltiltását, a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek oldalon kérdezheti le.

Csak a kereső vagy erdőgazdálkodók esetében az EUTR jogsértés lista szerint tevékenységfelfüggesztés vagy -tiltás alatt nem álló természetes vagy jogi személy láncszereplők végezhetnek a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet, azaz faterméket csak tőlük lehet jogszerűen vásárolni vagy részükre lehet értékesíteni! Természetesen végfelhasználó fogyasztók esetében nem kell megkövetelni az EUTR technikai azonosító szám meglétét.

EUTR információ

Az EUTR regisztrációt a fent található „EUTR ÜGYINTÉZÉS” gombra kattintva tudja elindítani. Részletes leírás az Útmutató az EUTR nyilvántartásba történő bejelentkezéshez című dokumentumban található hozzá. A keresővel kapcsolatos kérdéseit, az esetlegesen előforduló hibákat az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen tudja jelezni.

EUTR adatok keresése

Természetes személy adatai alapjánKülföldi jogi személy adatai alapján

EUTR gyakori kérdések