Nébih kiadványok
Szakmai tartalmak
-
Általános tájékoztató anyagok
-
FELIR tájékoztatók, útmutatók
-
Állat
Rövid ismertető a lovak kevésvérűségéről
Tájékoztató a Nyugat-nílusi vírusról
Útmutató a sertések környezetének gazdagításához
Útmutató a sertések rutinszerűen végzett farokkurtításának megelőzéséhez
A farokkurtítás szükségességének megszüntetése
Sertéseknél természetes hajlam a felfedező és táplálékszerző magatartás akkor is, ha kielégítő mennyiségű táplálékot kapnak. Ha ezek a szükségletek nincsenek kielégítve a nagyüzemi tartás során, az káros következménnyel jár. A legelterjedtebb viselkedési probléma a farokrágás megjelenése. Környezeti, tartási és étrendi tényezők széles skáláját sikerült farokrágási kockázatként azonosítani (ingergazdagító anyagok hiánya, nagy állománysűrűség, versengés, nem megfelelő táplálék, gyenge egészségi állapot, mikroklimatikus tényezők, fajta, szociális környezet stb.). Az alábbi szakmai anyag áttekinti a farokrágás kialakulásának leggyakoribb okait, illetve javaslatot tesz a megelőzést illetőn. Segítséget nyújt abban is, hogy a gazdálkodó hogyan kerülheti el a jogszabály által tiltott rutinszerű farokkurtítást a malacoknál.
A farokkurtítás szükségességének megszüntetése (pdf)
Malacfarokkurtítás? Ne tegye! (infografika) -
Élelmiszer
-
Élelmiszerbiztonság
Élelmiszerek online vásárlásával kapcsolatos tanácsok
Kérdezz-felelek az élelmiszer-adalékanyagokról
Botulizmus - a legsúlyosabb ételmérgezés
Kérdezz-felelek a Campylobacter okozta megbetegedésekről
Jó tanácsok házi disznóvágáshoz
Tájékoztató az E-coli fertőzésekről
Élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal alapvető szabályai
Internetes ételrendelés házhozszállítással
Tájékoztató a fagylaltfogyasztás élelmiszebiztonsági vonatkozásairól
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok fesztiválozóknak
Tájékoztató a helyi termelői piacok üzemeltetéséről
Tájékoztató a kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és -forgalmazás feltételeiről
Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről
Kérdezz-felelek a trichinellózisról
-
Közétkeztetés
Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához
Az Útmutató célja, hogy ösztönözze a megfelelő higiéniai gyakorlat alkalmazását az étkeztetés, vendéglátás szakágazatban.
Felelős kiadó: Nébih
Felelős kiadó címe: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.
ISSN szám: ISSN 2064-2652További jó higiéniai gyakorlati útmutatók
A jó higiéniai gyakorlati útmutatók elérhetőek az Agrárminisztérium weboldalán: https://elelmiszerlanc.kormany.hu/jo-higieniai-gyakorlat-utmutatokKözétkeztetési szakácsverseny kiadványok
- Döntős receptek 2013
- Döntős receptek 2014
- Döntős receptek 2016
- Döntős receptek 2017-1 -
Borászati és alkoholos italok
Borászati termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók
Borhibákról és borbetegségekről
Borkiválóságok könyve
- Aszú- és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019.
- Fehér borkiválóságok könyve 2018.
- Kékfrankos borkiválóságok könyve 2018.
- Vörös és rozé borkiválóságok könyve 2018.Pálinka termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók
-
Takarmánybiztonság
-
-
Növény
-
MGEI
Amit a GMO vetőmag ellenőrzésről tudni kell 2017
Amit a GMO vetőmag ellenőrzésről tudni kell 2018
Szaporítóanyagok
- A dísznövény szaporítóanyagokról
- Az erdészeti szaporítóanyagokról
- A gyümölcs szaporítóanyagokról
- A szőlő szaporítóanyagokrólAz erdészeti génmegőrzés jelene és jövője
Erdővagyon és erdőgazdálkodás Magyarországon 2015-ben
A fa-csomagolóanyagok kockázatosak!
Vetőmag
- A szántóföldi növények vetőmagjáról 2017
- A szántóföldi növények vetőmagjáról 2018
- A kertészeti növények vetőmagjáról 2017
- A kertészeti növények vetőmagjáról 2018
- A hamisított vetőmag ismérvei
- Vetőmag - 10 kérdés, 10 válaszAmit a növény fajtaelismerésről tudni kell
A zöldségpalántákról és a dughagymáról
A zöldségek, gyümölcsök jelöléséről, árusításukhoz szükséges bizonyos kötelezettségekről
-
NTAI
Parlagfű
- Parlagfű kisokos - foglalkoztató füzet gyerekeknek
- A parlagfű és az allergiaTalaj-, termőföld
- Talajvédelem
- Magyarország talajtípusai
- A termésnövelő anyagokról
- A víz romboló ereje
- Belvíz
- Beruházás termőföldönAz integrált termesztés alapelvei
- Szántóföldi kultúrák
- ÜltetvényekSzőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma
A szőlőinket, gyümölcsöseinek, dísznövényeinket fenyegető Xylella fastidiosa baktériumról
-
Kampány kiadványok
-
Ételt csak okosan
Magyarországon minden 3. ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70%-a a háztartásokban történik, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során. Az ilyen jellegű megbetegedések évente több milliárd forint kiesést okoznak az államnak. Ennek súlyosságát és társadalmi jelentőségét felismerve a Nébih 2013 februárjában felvilágosító programot indított Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek címmel, amelynek célja a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása a tudatos vásárlástól kezdve a megfelelő konyhatechnikai módszereken át a biztonságos ételkészítésig.
Mivel a szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért a program szárnyai alatt önálló elemként - Ételt csak okosan Gyerekeknek! címmel - a kisebbeknek szóló információkat tartalmazó részt indítottunk. A gyerekek játékokon, érdekes cikkeken és recepteken keresztül ismerhetik meg a legfontosabb alapszabályokat. 2018 március óta pedig óvodákban is tartanak tematikus foglalkozásokat a Nébih szakemberei.-
Konyhasziget - Ahol biztonságban kiköthetünk
A Konyhasziget magazin a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiadásában megjelenő ingyenes magazin, melynek célja, hogy minél több háztartásba juttassa el olvasmányos formában azokat az információkat, amelyek elősegítik a megfelelő konyhatechnológiai ismeretek elsajátítását.
Felelős kiadó: Nébih
Felelős kiadó címe: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.
ISSN szám: ISSN 2064-1621
-
Vásárolj okosan!
-
Tiszta kézzel
Játékos ismertető gyerekeknek a kézmosás fontosságáról. -
Mese habbal, szülinappal
Mesekönyv, melynek segítségével a kisiskolások észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre.
A Mese habbal, szülinappal mesekönyv
-
Lackfi János: Gyilkosság - összetevők és mellékhatások
-
Ételt csak okosan - tankönyv általános iskolásoknak
-
Biztonságos étkezés a várandósság alatt
-
-
Szabad a gazdi
A 2013 decemberében indított Szabad a gazdi program célja a felelős állattartás szabályainak megismertetése a kutyát vásárló vagy örökbe fogadó emberekkel. A praktikus tanácsok, érdekes cikkek mellett a program 2015-ben bővült a Látótárs projekttel, amely a vakvezető kutyák kiképzésének folyamatát mutatta be egy vakvezető kutya életének a születésétől a kiképzés végéig történő követésével. További információ a http://szabadagazdi.hu/ oldalon.
-
Kutyakötelesség - Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz (2., javított kiadás)
Célunk a kiadvánnyal – mely a társállatok közül elsősorban a kutyákra koncentrál –, hogy olyan tudásbázist hozzunk létre, mely mind az állatvédő szervezeteknek, mind az önkormányzatok, a rendőrség és a szakhatóságok állatvédelemmel foglalkozó munkatársainak segítséget nyújt felelős munkájuk végzésében.
Felelős kiadó: Nébih
Felelős kiadó címe: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.
Nyomtatott változat: ISBN 978-963-89968-9-3
PDF változat: ISBN 978-615-5747-00-7
A Kutyakötelesség kiadvány ingyenesen letölthető innen -
Harmóniában együtt - Kutyákról gyermekeknek: sok minden, amit a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes
Az oktatófüzet célja, hogy a szülőkön, pedagógusokon keresztül minél több kisgyermekhez eljussanak az alapvető kutyatartási és gyakorlati tudnivalók, amelyek a harmonikus ember-állat kapcsolat alapjai.
Felelős kiadó: Nébih
Felelős kiadó címe: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.
A Harmóniában együtt - Kutyákról gyermekeknek kiadvány ingyenesen letölthető innen
-
Szabad a gazdi - szórólap
-
Felelős állattartás - Jogi szabályozás
-
Fogadj örökbe! - Útmutató kutyák örökbefogadásához
A Fogadj örökbe! hasznos, gyakorlati tanácsokat nyújt azoknak a gazdiknak, akik úgy döntenek, otthont és szeretetet biztosítanak egy árva állatnak. Az útmutatóban szó esik többek között a kutya örökbefogadásának jogi feltételeiről, a tartási költségekről, de gyakorlati tanácsokat is ad az összeszokás megkönnyítésére.
Felelős kiadó: Nébih
ISBN 978-615-5747-23-6
Felelős kiadó címe: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.
A Fogadj örökbe! - Útmutató kutyák örökbefogadásához kiadvány ingyenesen letölthető innen
-
-
Szupermenta
A Nébih felvállalta, hogy egy új szemléletű, független, hiteles fogyasztói kommunikáció részeként rendszeresen bevizsgál különböző, nagyobb társadalmi réteget érintő termékcsoportokat, segítve ezzel a vásárlók döntését. Az eredményeket egy saját online felületen, a http://szupermenta.hu/ weboldalon ismerteti rendszeresen. A terméktesztek különlegessége, hogy olyan komplex vizsgálat áll mögöttük, amelyek a termékek a Nébih nemzeti referencia laboratóriumaiban végzett vizsgálatait is tartalmazza.
-
Szupermenta szórólap
-
Konyhasziget - Szupermenta különszám 2019
-
Mindent a sörről
-
-
Maradék nélkül
Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, aminek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 68 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Bár ez a mennyiség elmarad néhány szélsőségesen pazarló országtól – mint amilyen az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország –, a hazai vásárlók kosarának mégis meghatározó részét teszi ki.
Az élelmiszerhulladékok esetében azonban olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség. A Nébih Maradék nélkül programjának feladata, hogy tudatosítsa a vásárlókban, hogyan tehetnek többet a környezetükért, a tudatos és biztonságos élelmiszervásárlás, tárolás és kezelés segítségével. További információ a http://maradeknelkul.hu/ oldalon.-
Ismeretterjesztő kiadvány
Ismeretterjesztő kiadvány az élelmiszerpazarlás ellen
A Maradék nélkül kiadvány ingyenesen letölthető innen.
Tanári kézikönyv (pdf)
Munkafüzet (pdf) -
A kiadványhoz illeszkedő prezentációk magyar és angol nyelven
A Nébih Maradék nélkül programja ezúttal az élelmiszerpazarlás megelőzésével foglalkozó ismeretterjesztő kiadvány egyes fejezeteihez illeszkedő, használatra kész prezentációkkal igyekszik elősegíteni a tudatos és fenntartható vásárlói szemlélet kialakítását. Az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontossága gyakran az egészségnapokon, fenntarthatósági témahéthez kapcsolódó programokon kerül előtérbe. Emellett sokszor a szaktárgyak vagy osztályfőnöki órák során is előkerül a biztonságos élelmiszerek és a fenntartható fogyasztás fogalomköre.
A prezentációk ingyenesen letölthetők és szerkeszthetők, így a pedagógusok és az osztályok igényeihez igazíthatók. A tudásanyagot pedagógusokkal közösen fejlesztettük, és kifejezetten az 3-6. osztályos tanulók életkori igényeinek megfelelően állítottuk össze.
Az egyes prezentációk hossza körülbelül egy tantermi órának felel meg. A 6 db, fejezetekhez illeszkedő prezentáció mellett elkészítettünk egy összefoglaló előadásanyagot is, amelyben a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze. Ezt azok számára ajánljuk, akik csak egy tanórát szeretnének vagy tudnak fordítani e témakörre.
Az oldalon szereplő anyagok oktatási célra a forrás (Nébih, Maradék nélkül programja, 2019) megjelölésével szabadon felhasználhatók. Az anyagok felhasználása bármilyen egyéb céllal a Nébih előzetes, írásos engedélye alapján lehetséges, amelyet a Maradék nélkül program hivatalos email címén (maradeknelkul@nebih.gov.hu) lehet megkérni.
-
Útmutatók az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzéséhez
- Segédlet az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzéséhez – Vendéglátás, közétkeztetés szektor
- Útmutató az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzéséhez – Élelmiszeripar
- Útmutató az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzéséhez – Kereskedelem szektor
- Útmutató az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzéséhez – Civil szektor
-
Élelmiszertartalékolási útmutató
-
Konyhasziget - Maradék nélkül különszám 2017
Az emberi közösségek számára a megfelelő mennyiségű élelmiszer előteremtése évezredeken keresztül súlyos erőfeszítéseket igényelt. Miközben még mindig sok olyan ember van, aki nem jut mindennap megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, ma már az élelmiszerhulladékok keletkezése ellen is küzdenünk kell, amely hazánkban is fontos kérdés. A Nébih 2016 júliusában indult Maradék nélkül programjával vállal szerepet ebben a küzdelemben.
A Konyhasziget - Maradék nélkül különszám 2017 kiadvány ingyenesen letölthető innen.
-
Karácsonyi csoda: ünnep maradék nélkül
-
Maradék nélkül projekt 2016-2020
-
Információk az élelmiszerek lejárati idejéről
-
-
Veszettség-mentesítés
A kampány célkitűzése, hogy a lakosság felismerje a betegségre utaló tüneteket és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé, ugyanakkor a városokban is egyre gyakrabban megjelenő, egészséges rókák ne okozzanak felesleges riadalmat.
A kampány fő üzenete: „Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, esetleg róka, vagy más vadállat tetemét találja meg, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a Nébih zöldszámát, a +36 80 263 244 telefonszámot!”
További információ a http://veszettsegmentesites.hu/ oldalon.
-
Magyarország a veszettség-mentesítés útján
-
-
Firelife - Erdőtűz-megelőzési projekt
A Firelife Erdőtűz-megelőzési projek a magyarországi erdőtüzek megelőzéséről, a tűzgyújtási szabályokról és a tűzgyújtási tilalmakról ad információt. További információ a http://erdotuz.hu/kezdolap/ oldalon.
-
Az erdőtűz megelőzhető!
-
Előzd meg az edőtűzet!
További, a kampányhoz kapcsolódó kiadványok az http://erdotuz.hu/kezdolap/ oldalról tölthetők le.
-
Oktatási anyagok
-
Letölthető oktatási anyagok
-
Tiszta kézzel
Játékos ismertető gyerekeknek a kézmosás fontosságáról. -
Harmóniában együtt - Kutyákról gyermekeknek: sok minden, amit a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes
Az oktatófüzet célja, hogy a szülőkön, pedagógusokon keresztül minél több kisgyermekhez eljussanak az alapvető kutyatartási és gyakorlati tudnivalók, amelyek a harmonikus ember-állat kapcsolat alapjai.
Felelős kiadó: Nébih
Felelős kiadó címe: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.
Harmóniában együtt - Kutyákról gyermekeknek -
Mese habbal, szülinappal
Mesekönyv, melynek segítségével a kisiskolások észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre.
Mese habbal, szülinappal mesekönyv
Mese habbal, szülinappal foglalkoztató füzet
Mese habbal, szülinappal összefoglaló előadás előadói jegyzettel
Mese habbal, szülinappal könyvjelző -
Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek
Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek tankönyv
Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek munkafüzetA kiadvány fejezeteihez illeszkedő prezentációk:
1. Bevezetés
2. Élelmiszervásárlás
3. Otthoni teendők
4. Rendrakás
5. Megbetegedés
6. Összefoglalás -
Maradék nélkül ismeretterjesztő kiadvány
Ismeretterjesztő kiadvány az élelmiszerpazarlás ellen
Maradék nélkül ismeretterjesztő kiadvány
Tanári kézikönyv
Munkafüzet-
A kiadványhoz illeszkedő prezentációk magyar és angol nyelven
A Nébih Maradék nélkül programja ezúttal az élelmiszerpazarlás megelőzésével foglalkozó ismeretterjesztő kiadvány egyes fejezeteihez illeszkedő, használatra kész prezentációkkal igyekszik elősegíteni a tudatos és fenntartható vásárlói szemlélet kialakítását. Az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontossága gyakran az egészségnapokon, fenntarthatósági témahéthez kapcsolódó programokon kerül előtérbe. Emellett sokszor a szaktárgyak vagy osztályfőnöki órák során is előkerül a biztonságos élelmiszerek és a fenntartható fogyasztás fogalomköre.
A prezentációk ingyenesen letölthetők és szerkeszthetők, így a pedagógusok és az osztályok igényeihez igazíthatók. A tudásanyagot pedagógusokkal közösen fejlesztettük, és kifejezetten az 3-6. osztályos tanulók életkori igényeinek megfelelően állítottuk össze.
Az egyes prezentációk hossza körülbelül egy tantermi órának felel meg. A 6 db, fejezetekhez illeszkedő prezentáció mellett elkészítettünk egy összefoglaló előadásanyagot is, amelyben a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze. Ezt azok számára ajánljuk, akik csak egy tanórát szeretnének vagy tudnak fordítani e témakörre.
Az oldalon szereplő anyagok oktatási célra a forrás (Nébih, Maradék nélkül programja, 2019) megjelölésével szabadon felhasználhatók. Az anyagok felhasználása bármilyen egyéb céllal a Nébih előzetes, írásos engedélye alapján lehetséges, amelyet a Maradék nélkül program hivatalos email címén (maradeknelkul@nebih.gov.hu) lehet megkérni.
-
-
Élelmiszerbiztonsági oktatóanyagok középiskolásoknak
Élelmiszerbiztonsági oktatóanyagok középiskolásoknak
1: Az élelmiszer útja pdf/ pptx
2: Élelmiszerbiztonság és élelmiszerminőség pdf/ pptx
3: Mikroorganizmusok az élelmiszerekben pdf/ pptx
4: Rizikós helyzetek pdf/ pptx
5: A járvány nyomában pdf/ pptx
-