null Kereskedelmi okmány állati melléktermékek és származtatott termékek Magyarországon belül történő szállításához

Kereskedelmi okmány állati melléktermékek és származtatott termékek Magyarországon belül és tagállamok közt történő szállításához

Kereskedelmi okmány állati melléktermékek és származtatott termékek Magyarországon belül és tagállamok közt történő szállításához

A nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról szóló 45/2012. (V.8.)VM rendelet előírja az állati eredetű melléktermékek dokumentációját.

Módosítva: 2022.08.02

Belföldi állati melléktermék szállítás


Belföldi szállításnál a tagállamon belüli ún. egyszerűsített (belföldi) kereskedelmi okmány használható, amelyről a 45/2012. VM rendelet 15.§-a rendelkezik, miszerint:


 „az állati eredetű mellékterméket belföldi szállítása során – a 16. § (2*) bekezdésében foglalt esetet kivéve – a (45/2012. VM rendelet) 3. mellékletben meghatározott vagy attól formailag eltérő, de minden tartalmi elemét magában foglaló kereskedelmi okmánynak kell kísérnie, amelyet három példányban kell kiállítani.”


Az eredeti példány a rendeltetési helyig kíséri a szállítmányt, a 2. példányt az átadó őrzi meg, a 3. példány a szállítónál marad.


Az átvevő az 1. és 2. kategóriába tartozó anyagok és származtatott termékeik, valamint a feldolgozott állati eredetű fehérjék (PAP) esetében a kereskedelmi okmány egy aláírt példányának másolatát harminc napon belül visszaküldi az átadónak. 

A kereskedelmi okmányokat legalább két évig meg kell őriznie az állati melléktermék átadójának, szállítójának és átvevőjének.
*A 45/2012. VM rendelet 16.§ (2) bekezdése szabályozza a belföldi trágya szállítás feltételeit.  További információ:


Európai Unión belüli állati melléktermék szállítás


Tagállamok közti szállítmányozás esetén minden szállítmányt a 142/2011/EU rendelet VIII. melléklet előírásai szerinti „Európai Uniós (EU)” kereskedelmi okmánynak kell kísérnie. 

Amennyiben 1-es és 2-es kategóriába tartozó állati melléktermék vagy abból származó termék, és a 3-as kategóriába tartozó feldolgozott állati fehérje (PAP) kerül szállításra tagállamok között, úgy a TRACES rendszerben (úgynevezett DOCOM modul) rögzített kereskedelmi okmány használata kötelező. Egyéb esetben elég, ha papíralapon kerül kiállításra az okmány.


Friss hírek

Lezárult a drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető vállalkozások támogató ellenőrzési kampánya
2022. december 5, hétfő

Lezárult a drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető vállalkozások támogató ellenőrzési kampánya

Támogató helyszíni szemlékkel segítette az elmúlt időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltató vállalkozásokat annak érdekében, hogy a jövőben a rájuk vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően nyújthassanak szolgáltatásokat a hazai gazdáknak. A szemlék hasznos, gyakorlatias tapasztalatokkal zárultak, így várhatóan jövő tavasszal is folytatódnak.

Tovább >

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban
2022. december 5, hétfő

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén. A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok, több terméktípust is kiemelten vizsgál majd a Nébih laboratóriuma.

Tovább >