Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

arzén
kémiai
fémek, elemek

Az arzén egy félfém elem, vegyületei szinte mindenütt megtalálhatóak, pl. talajban, természetes vizekben, így élelmiszereinkben is. Természetes forrásból és emberi tevékenység révén jut a környezetbe. A különböző arzénvegyületek eltérő módon hatnak a szervezetre, szervetlen vegyületei erősen mérgezőek, rákkeltő hatásúak. Az ivóvíz arzén tartalma a világ különböző tájain nagyon eltérő. Hazánkban az ivóvíz maximálisan megengedett arzén tartalmára szigorú határérték van érvényben. Az élelmiszerek közül a halakban és más tengeri élelmiszerekben a kevésbé mérgező, szerves arzénvegyületek fordulnak elő leginkább. A szervetlen arzénbevitel fő forrásai a gabonaalapú élelmiszerek, rizs, tejtermékek, és ivóvíz az európai felnőtteknél. A rizs és bizonyos rizsből készült élelmiszerek szervetlen arzén felső határértékeit rendelet szabályozza az EU-ban.

További információk: