Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

kampilobakteriózis
mikrobiológiai
élelmiszer eredetű megbetegedés

A Campylobacter baktériumok az ún. kampilobakteriózis fertőzést okozzák, amely jelenleg a leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés az Európai Unióban és hazánkban. A megbetegedés történhet nem megfelelően előkészített, tárolt élelmiszer fogyasztása által, szennyezett kéz, ivóvíz, élelmiszerek miatt, vagy fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés útján. A kampilobakteriózis fertőzésekért többnyire a baromfi húsból készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt, illetve a nyers baromfi által szennyezett ételek, a hőkezelés nélkül fogyasztott tej, elvétve az ivóvíz, vagy környezetből eredő szennyeződések felelősek. A fertőzés forrása a beteg vagy tünetmentes fertőzött házi és vadon élő állat, leggyakrabban a csirke. A fertőzés beteg embertől, vagy házi kedvenctől (kutyától, macskától) is származhat, egyes kutatások szerint rovarok is közvetíthetik. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, alapos átsütésével, főzésével megelőzhető. A betegség lappangási ideje 1-10 nap, rendszerint 2-5 nap. A legtöbb fertőzés tünetmentesen zajlik le, de gyakran okoz egészen súlyos megbetegedést is. Tünetei a láz, hasi (görcsös) fájdalom, hasmenés, mely akár véres is lehet. A hányinger gyakori, de a hányás ritka. A hasi fájdalom olyan erős lehet, hogy akár vakbélgyulladás, hashártyagyulladás gyanúját is keltheti. A fertőzés iránt a kisgyermekek a legfogékonyabbak, a legtöbb fertőzés a két év alatti korosztályt érinti. A betegség tíz napig is elhúzódhat, és időnként visszaesések tapasztalhatók, főleg felnőttek között. Súlyos esetekben ízületi vagy idegrendszeri szövődmények is kialakulhatnak.

További információk: