A citrinin egy mikotoxin, amelyet számos - az Aspergillus, Penicillium, Monascus nemzetségbe tartozó - faj termel. Általában a termények betakarítása után keletkezik, és elsősorban a tárolt gabonafélékben fordul elő, de megtalálható más növényi eredetű élelmiszerekben (babok, gyümölcsök, gyümölcs- és zöldséglevek, fűszerek, stb.), továbbá egyes tejtermékekben is. Vörös élesztőt tartalmazó egyes rizskészítményekben nagy mennyiségben fordul elő. Élelmiszerekben és takarmányokban egyaránt a citrinin más mikotoxinokkal együttes előfordulását észlelték (pl. szemekben OTA-val; gyümölcsökben, gyümölcs- és zöldséglevekben patulinnal). A citrinin vesetoxikus hatású, hőre érzékeny vegyület. Európai uniós felső határérték jelenleg csak Monescus purpureus vörös élesztővel fermentált rizsen alapuló étrend-kiegészítőkben előforduló citrininre van.
További információk:
Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.