Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

klorát
kémiai
klorát

A klorátok a klórsav sói, melyek kis mennyiségben előfordulhatnak élelmiszerekben, ivóvízben mint szennyezők. Leggyakrabban az élelmiszer előállításánál felhasznált eszközök fertőtlenítése során használt klórtartalmú szerekből képződő melléktermék révén juthat klorát az élelmiszerbe. Korábban a klorátot növényvédő szer hatóanyagaként is használták, ám jelenleg már nem engedélyezett e célú felhasználása az Európai Unió területén. Extrém nagy mennyiségű klorát rövidtávú fogyasztása (pl. véletlen mérgezés) irritálja az emésztőrendszert, methemoglobin képződést (a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin az oxigénszállító funkcióját elveszti) és akár vesekárosodást is okozhat. A mérgezés tünetei lehetnek hányás, hasi fájdalmak, ataxia (izomrángások), véres vizelet, légzési zavarok. Hosszútávon nagyobb mennyiségű klorát fogyasztása a jódfelvételt gátolhatja.

További információk: