Leírás: Az erukasav egy természetes növényi toxin, a mezőgazdasági termelés, különösen a fajtaválasztás következményeképpen fordul elő az élelmiszerekben. Nagy koncentrációban főként a káposztafélék (Brassicaceae) magjaiban (pl. repce vagy mustármagban) van jelen. A feldolgozott élelmiszerekbe főként repceolaj használatával jut. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság értékelése szerint az erukasav bevitel fő forrásai a finom pékáruk. A legtöbb fogyasztó számára átlagos bevitelnél nem jelent aggályt, azonban olyan gyerekek számára, akik nagy mennyiségű erukasav tartalmú élelmiszert fogyasztanak, hosszú távú egészségkockázatot jelenthet. Európai Uniós határérték előírás van növényi zsírok és olajok, hozzáadott növényi olajokat és zsírokat tartalmazó élelmiszerek, anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek erukasav tartalmára.
További információk: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=OJ:JOL_2015_113_R_0005&from=HU https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0696&from=HU https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4593 https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/161109
Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.