Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

Listeria monocytogenes
mikrobiológiai
baktérium

A Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (pl. nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek). Az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeria-val szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

További információk: