A nikkel a Föld felszínén széles körben előforduló fém. Természetes forrásból és emberi tevékenység révén jelen van/lehet különböző élelmiszerekben, ivóvízben. Kioldódhat az élelmiszerekkel érintkezésben használt egyes edényekből, anyagokból, eszközökből is. A rövid távú nikkel bevitel allergiás reakciót okoz az arra érzékenyeknél, mind érintkezés révén, mind étrendi bevitel esetén. Állatkísérletek eredményei lehetséges reproduktív (szaporodási) és fejlődési hatásokat jeleznek hosszú távú nikkel expozíciónál. Az EU-ban jelenleg nincs határérték előírás élelmiszerek nikkel tartalmára, csak ivóvíz és természetes ásványvíz esetén (20 µg/l).
További információk:
Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.