A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek az élelmiszerekben természetesen előforduló legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak, súlyos késői szövődményeket, daganatos megbetegedéseket okozhatnak. Az élelmiszerekben egyszerre többféle mikotoxin is előfordulhat kis mennyiségben, melyek szinergikus hatásúak lehetnek. Erős toxicitásuk miatt az Unióban szigorú szabályozás alá esnek, rendszeres vizsgálatuk indokolt és szükséges. Gyakorlati szempontból legjelentősebb mikotoxinok pl. az aflatoxinok, ochratoxin A, fuzárium-toxinok, patulin.
További információk:
Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.