null Archívum

Archívum

2011. szeptember 19, hétfő

Az élelmiszerjog, ezen belül az élelmiszer-biztonság megteremtését célzó szabályozások elsődleges feladata az emberi élet és egészség magas szintű védelme. A két alappillére, az Európai Parlament és a Tanács „az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról” szóló 178/2002/EK rendelet és az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról.

Az uniós rendeletek általános megfogalmazásúak, keret szabályokat állapítanak meg, és csak az elérendő célt – jelen esetben az élelmiszer-biztonság garantálását, a fogyasztók egészségének védelmét – illetve a fő követelményeket határozzák meg. Szükség van tehát az élelmiszeripari vállalkozók számára olyan gyakorlati iránymutatásra, amely segítséget ad a biztonságos élelmiszer előállításához, a kockázattal arányos mértékű szabályozással.

Mindezek megvalósulását a HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági programok és eljárások (852/2004/EK) segítik. A HACCP rendszerek a Jó Higiéniai Gyakorlatra épülnek (Good Hygiene Practice, a továbbiakban: GHP), amely a legalapvetőbb feltételeket és szabályokat tartalmazza. A 852/2004/EK rendelet megfogalmazza, hogy „a helyes gyakorlatról szóló útmutatókkal kell ösztönözni a megfelelő higiéniai gyakorlat alkalmazását”. Ezt a célt szolgálják a szakáganként kidolgozott Nemzeti Útmutatók, amelyekben megjelennek a konkrét szabályozások.

Az útmutató elkészítésére még 2008-ban megalakult egy munkacsoport, amelynek tagjai társadalmi munkában dolgoznak, és képviselik a szakmai civil szervezeteket. A közelmúltban megjelent 62/2011 (VI.30.) VM rendelet kapcsán a munkacsoport elkészítette a mellékelt munkatervét, amely alapján dolgozik. A munkaterv szerint egy-egy témának szakmai szervezetekből és a hatóság képviselőiből is van felelőse.

Célunk, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Útmutató (GHP) a szükséges követelményeket kivitelezhető, a mindennapi életben alkalmazható formában tartalmazza, vegye figyelembe a nemzeti szokásokat, technológiákat és nemzeti sajátosságokat. 

Célunk továbbá, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató (GHP) a szakma által elfogadott, megvalósítható, ugyanakkor a mai higiéniai elvárásoknak is megfelelő, az élelmiszer-biztonságot szavatoló szabályozásokat tartalmazza az étkeztetés és vendéglátás, a vendéglátóipar számára.

A munkacsoport ülései nyitottak, azokon a gyakorló vendéglátó szakemberek közül bárki részt vehet, és becsatlakozhat a munkába.

Az ülések helyszíne: Budapest, IX. Mester utca 81. Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság földszinti tanácsterme.

Az üléseken elfogadott, egyes fejezetek szövege terveink szerint 4 hétig kikerül a munkacsoportban dolgozó szakmai szervezetek és az MgSzH honlapjára, azokhoz ez alatt az idő alatt bárki hozzászólhat, javaslatot tehet a változtatása, kiegészítésre. A hozzászólások feldolgozása a negyedik hét utáni következő munkacsoportülésen megtörténik, majd a fejezet lezárásra kerül.

Az útmutató egyes fejezeteinek, a munkaanyagoknak a kezeléséhez és a hozzászólásokhoz az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

A bal oldalon az adott fejezetekhez kapcsolódó jogszabályokból idézett szövegrészek, azaz a jogszabályban előírtak találhatók, azokon változtatni ebben a munkafolyamatban nem lehet. A jobb oldalon találhatók a munkacsoportban kidogozott szöveg tervezetek, amelyek alakíthatók. Ezekhez várjuk a vendéglátó szakma javaslatait, amelyet kérünk szövegszerűen, az útmutatóba beemelhető fogalmazásban megtenni.

 

Hozzászólás az ugyfelszolgalat@mgszh.gov.hu e-mail címen megtehető.

 

2011. szeptember 12-ei ülés anyagai

2011. szeptember 26-ai ülés anyagai

2011. október 10-ei ülés anyagai

2011. október 24-ei ülés anyagai

2011. november 7-ei ülés anyagai

2011. november 21-ei ülés anyagai

2011. december 5-ei ülés anyagai

2011. december 19-ei ülés anyagai

Útmutató egységes szerkezetben

 

Országjáró körút helyszínei:
 

Időpont

Helyszín

Előadók

Szervező civil szervezet

Március 22. Csütörtök

Veszprém

Gizella Hotel Jókai Mór u. 48.

11:00

Zoltai Anna

Horvát Éva

Gulyás Valéria

Szalayné Hogyor Andrea

ÉLOSZ

30 fő

Március 22. Csütörtök

Székesfehérvár

Kodolányi János Főiskola Étterme Fürdő sor 1.

16:00

Zoltai Anna

Horváth Éva

Szakály Attila

KISOSZ

KÖZSZÖV

Március 22. Csütörtök

Kecskemét

Dr. Lizák Erzsébet

Schittler-Lehőcz Éva

Dusnokiné Tóth Zsuzsa

 

BKM Kereskedelmi és Iparkamara

Március 23. Péntek

Szeged

Zoltai Anna

Alpári György

KISOSZ

Március 26. Hétfő

Paks

Kurcz Gy. u. 19.

14:30

Dr. Lizák Erzsébet

Horváth Éva

Nagy Tünde

Tell Anikó

ÉLOSZ

Március 27. Kedd

Békéscsaba

Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet, Gyulai u. 18.

14:30

Dr. Lizák Erzsébet

Schittler-Lehőcz Éva

Alpári György

Ruiszné Nádas Judit

ÉLOSZ

Március 27. Kedd

Budapest, OKSZ székház

Kuny Domonkos u. 13-15.

10:00

Zoltai Anna

Balázs Ildikó

OKSZ

Március 29. Csütörtök

Szombathely

Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Honvéd tér 2.

14:00

Dr. Lizák Erzsébet

Schittler-Lehőcz Éva

Nagy Tünde

 

Vas megyei Ker. és Iparkamara

 

Vas megyei vendéglátósok szövetsége

Március 29. Csütörtök

Győr

Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Róth Emil u. 1.

15:30

Zoltai Anna

Horváth Éva

Alpári György

Ruiszné Nádas Judit

Turizmus Vendéglátás ÁPB

Április 11. Szerda

Balatonszemes

Kistücsök vendéglő, Bajcsy Zs. u. 25.

12:00

Zoltai Anna

Kovács László

MVI


Friss hírek

2025. március 5, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.03.05.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. március 5, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.05.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >