Archívum
Az élelmiszerjog, ezen belül az élelmiszer-biztonság megteremtését célzó szabályozások elsődleges feladata az emberi élet és egészség magas szintű védelme. A két alappillére, az Európai Parlament és a Tanács „az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról” szóló 178/2002/EK rendelet és az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról.
Az uniós rendeletek általános megfogalmazásúak, keret szabályokat állapítanak meg, és csak az elérendő célt – jelen esetben az élelmiszer-biztonság garantálását, a fogyasztók egészségének védelmét – illetve a fő követelményeket határozzák meg. Szükség van tehát az élelmiszeripari vállalkozók számára olyan gyakorlati iránymutatásra, amely segítséget ad a biztonságos élelmiszer előállításához, a kockázattal arányos mértékű szabályozással.
Mindezek megvalósulását a HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági programok és eljárások (852/2004/EK) segítik. A HACCP rendszerek a Jó Higiéniai Gyakorlatra épülnek (Good Hygiene Practice, a továbbiakban: GHP), amely a legalapvetőbb feltételeket és szabályokat tartalmazza. A 852/2004/EK rendelet megfogalmazza, hogy „a helyes gyakorlatról szóló útmutatókkal kell ösztönözni a megfelelő higiéniai gyakorlat alkalmazását”. Ezt a célt szolgálják a szakáganként kidolgozott Nemzeti Útmutatók, amelyekben megjelennek a konkrét szabályozások.
Az útmutató elkészítésére még 2008-ban megalakult egy munkacsoport, amelynek tagjai társadalmi munkában dolgoznak, és képviselik a szakmai civil szervezeteket. A közelmúltban megjelent 62/2011 (VI.30.) VM rendelet kapcsán a munkacsoport elkészítette a mellékelt munkatervét, amely alapján dolgozik. A munkaterv szerint egy-egy témának szakmai szervezetekből és a hatóság képviselőiből is van felelőse.
Célunk, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Útmutató (GHP) a szükséges követelményeket kivitelezhető, a mindennapi életben alkalmazható formában tartalmazza, vegye figyelembe a nemzeti szokásokat, technológiákat és nemzeti sajátosságokat.
Célunk továbbá, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató (GHP) a szakma által elfogadott, megvalósítható, ugyanakkor a mai higiéniai elvárásoknak is megfelelő, az élelmiszer-biztonságot szavatoló szabályozásokat tartalmazza az étkeztetés és vendéglátás, a vendéglátóipar számára.
A munkacsoport ülései nyitottak, azokon a gyakorló vendéglátó szakemberek közül bárki részt vehet, és becsatlakozhat a munkába.
Az ülések helyszíne: Budapest, IX. Mester utca 81. Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság földszinti tanácsterme.
Az üléseken elfogadott, egyes fejezetek szövege terveink szerint 4 hétig kikerül a munkacsoportban dolgozó szakmai szervezetek és az MgSzH honlapjára, azokhoz ez alatt az idő alatt bárki hozzászólhat, javaslatot tehet a változtatása, kiegészítésre. A hozzászólások feldolgozása a negyedik hét utáni következő munkacsoportülésen megtörténik, majd a fejezet lezárásra kerül.
Az útmutató egyes fejezeteinek, a munkaanyagoknak a kezeléséhez és a hozzászólásokhoz az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:
A bal oldalon az adott fejezetekhez kapcsolódó jogszabályokból idézett szövegrészek, azaz a jogszabályban előírtak találhatók, azokon változtatni ebben a munkafolyamatban nem lehet. A jobb oldalon találhatók a munkacsoportban kidogozott szöveg tervezetek, amelyek alakíthatók. Ezekhez várjuk a vendéglátó szakma javaslatait, amelyet kérünk szövegszerűen, az útmutatóba beemelhető fogalmazásban megtenni.
Hozzászólás az ugyfelszolgalat@mgszh.gov.hu e-mail címen megtehető.
2011. szeptember 12-ei ülés anyagai
- GHP ülés emlékezteto 2011 szept 12.
- jelenleti iv 2011_09_12
- 5.1. és 5.2. fejezet 10 .24. modositas alapján
- 5.5. fejezet Berendezésekre vonatkozó követelmények 10 .24. módosítás alapján _2_
- 5 7 Vízellátás 09 12 GHP ülés alapján
2011. szeptember 26-ai ülés anyagai
- GHP ülés emlékezteto 2011 szept 26
- elelmiszerhigienia mindenkinek
- jelenleti 09.26
- 5.8. személyi higiénia_09.26. ülésen elfogadva Nyilvános
- 6.1. étleptervezés 10.24. modositas alapjan
- 6.2. - 6.5. beszerzés áruszállítás áruátvétel tárolás 09.26. munkacsoport ülésen elfogadva Nyilvános
2011. október 10-ei ülés anyagai
- GHP ülés emlékezteto 2011.okt.10.
- jelenleti iv 2011_10_10
- 4.1. -4.10 vallalozok kötelezettsegei 10.24. modositas alapjan _2_
- 5.3. fejezet 10.10. ülésen elfogdva,NYILVÁNOS
- 5.4 szallitas 10.10. ülésen elfogadva NYILVÁNOS
2011. október 24-ei ülés anyagai
- GHP emlekezteto 2011.10.24
- jelenleti iv 2011_10_24
- 5.10. csomagolas 10.26. nyilvanos
- 5.6. elelmiszer-hulladek 10.26. nyilvanos
- 6.6. elokeszites 10.26. nyilvanos
- 7. termekinformacio fogyaszto tajekoztatasa 10.26. nyilvanos
2011. november 7-ei ülés anyagai
- GHP ülés emlékezteto 2011. nov 7.
- jelenleti iv 2011_11_07
- 6.7. étel és termékkészítés ülésen elfogadva + jav 11.10
- 6.7.4. Cukrásztermék készítése ülésre elokészítve 11.11-én konszenzussal végleges_javított
- 6.8. készétel kezelés tárolás ülésen elfogadva + jav 11.10.
- 6.9. talalas 11.07. ülésen elfogadva+jav
- 6.10. kiszallitas ülésen elfogadva11.07._javítva
- 8.1. 8.2. Kiegészíto tevékenységek_ülésen elfogadva 11.07._javítva
2011. november 21-ei ülés anyagai
- GHP ülés emlékeztető 2011. nov. 21.
- jelenleti 2011_11_21
- 5.9. Az élelmiszerekre alkalmazandó rendelkezések
- 5.11. Képzés fejezet
- Függelék - Oktatási napló minta
- 8.3. Mosogatás
- 8.4. Rovarok és rágcsálók távoltartásai
- Kártevők jelenlétének ellenőrzése jav.
- 8.5. Göngyöleg
2011. december 5-ei ülés anyagai
- GHP ülés emlékezteto 2011.dec.5.
- jelenleti iv 2011_12_05
- 6.7.7. szaraz pekaru felhasznalasa
- 8.7. kedvtelésbol tartott állatok a vendégtérben
- 9.1. Lakasetterem
Képgaléria
2011. december 19-ei ülés anyagai
- GHP ülés emlékeztető 2011. dec. 19.
- jelenleti iv 2011_12_19
- 8.6. Élőállat vágása
- 9.2. Oktatókonyhák, főzőiskolák
- 9.3. Rendezvényen megmaradt ételek karitatív felhasználása
- IV. sz. melléklet - Speciális, a hagyományostól eltérő technológiák a vendéglátásban
- VIII. sz. melléklet - Jó higiéniai útmutató az egyéb szálláshelyeken nyújtott reggeliztető tevékenységet folytatók számára
2012. január 16-ai ülés anyagai
Munkaterv-GHP_munkaterv november 24.
Útmutató egységes szerkezetben
Országjáró körút helyszínei:
Időpont |
Helyszín |
Előadók |
Szervező civil szervezet |
|
---|---|---|---|---|
Március 22. Csütörtök |
Veszprém Gizella Hotel Jókai Mór u. 48. 11:00 |
Zoltai Anna Horvát Éva |
Gulyás Valéria Szalayné Hogyor Andrea |
ÉLOSZ 30 fő |
Március 22. Csütörtök |
Székesfehérvár Kodolányi János Főiskola Étterme Fürdő sor 1. 16:00 |
Zoltai Anna Horváth Éva |
Szakály Attila |
KISOSZ KÖZSZÖV |
Március 22. Csütörtök |
Kecskemét |
Dr. Lizák Erzsébet Schittler-Lehőcz Éva Dusnokiné Tóth Zsuzsa |
|
BKM Kereskedelmi és Iparkamara |
Március 23. Péntek |
Szeged |
Zoltai Anna |
Alpári György |
KISOSZ |
Március 26. Hétfő |
Paks Kurcz Gy. u. 19. 14:30 |
Dr. Lizák Erzsébet Horváth Éva Nagy Tünde |
Tell Anikó |
ÉLOSZ |
Március 27. Kedd |
Békéscsaba Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet, Gyulai u. 18. 14:30 |
Dr. Lizák Erzsébet Schittler-Lehőcz Éva |
Alpári György Ruiszné Nádas Judit |
ÉLOSZ |
Március 27. Kedd |
Budapest, OKSZ székház Kuny Domonkos u. 13-15. 10:00 |
Zoltai Anna |
Balázs Ildikó |
OKSZ |
Március 29. Csütörtök |
Szombathely Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Honvéd tér 2. 14:00 |
Dr. Lizák Erzsébet Schittler-Lehőcz Éva Nagy Tünde |
|
Vas megyei Ker. és Iparkamara
Vas megyei vendéglátósok szövetsége |
Március 29. Csütörtök |
Győr Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Róth Emil u. 1. 15:30 |
Zoltai Anna Horváth Éva |
Alpári György Ruiszné Nádas Judit |
Turizmus Vendéglátás ÁPB |
Április 11. Szerda |
Balatonszemes Kistücsök vendéglő, Bajcsy Zs. u. 25. 12:00 |
Zoltai Anna |
Kovács László |
MVI |