laboratóriumi munka

E-szám kereső

Napjaink élelmiszer-előállítása elképzelhetetlen adalékanyagok, vagy ismertebb nevükön E-számok nélkül. Az E-számokról számos tévhit kering a mindennapokban, vannak, akik kizárólag E-mentes terméket szeretnének látni a boltok polcain. Pedig tévhit, hogy minden E-szám mesterséges. Az E330 például nem más, mint a citromsav.

Szűrhető, kereshető adatbázisunk segítségével megismerhetik az egyes adalékanyagok fontosabb funkcióit, esetleges kockázataikat, a részletekre kattintva pedig arról is olvashatnak, hogy mely termékekben fordulnak elő leggyakrabban és további szakirodalmat is ajánlunk.

Főbb adalékanyag csoportok

  • élelmiszer-színezékek,
  • édesítőszerek,
  • tartósítószerek,
  • antioxidánsok,
  • savanyúságot szabályozó anyagok,
  • sűrítők,
  • zselésítők,
  • stabilizátorok,
  • ízfokozók és
  • egyéb vegyületek.


E-szám keresőnk a fogyasztók tájékoztatására szolgál. Kérjük, hogy az élelmiszeripari vállalkozók minden esetben az aktuálisan hatályos jogszabályokból, az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK rendeletéből, valamint a Bizottság 231/2012/EU rendeletéből tájékozódjanak. A Nébih gondozásában folyamatosan frissülő jogszabálygyűjtemény is segítséget nyújt a jogszabályokban bekövetkező változások nyomonkövetésében.

Mi az E-szám?

Élelmiszer-adalékanyagnak nevezik azt az anyagot, amit – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem – élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva annak részévé válik. Általában kis mennyiségben, határozott cél elérésére alkalmazzák a termékekben.

E-szám kereső

E-szám
Név
Leggyakoribb funkció
Esetleges nem kívánt hatások
Részletek
E-szám Név Leggyakoribb funkció Esetleges nem kívánt hatások Részletek
E162 Céklavörös, betanin Színezék
E161g Kantaxantin Színezék
E161b Lutein Színezék
E160e béta-apo-8'-Karotinal (C30) Színezék
E160d Likopin Színezék
E160c Paprikakivonat, kapszantin, kapszorubin Színezék
E160b Annatto, bixin, norbixin Színezék Arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki.
E160a Karotinok Színezék
E155 Barna HT Színezék
E153 Növényi szén Színezék
E151 Brilliánsfekete BN Színezék
E150c Ammóniás karamell Színezék A gyártás során melléktermékként esetlegesen keletkező imidazolszármazék túl nagy mennyiségben az immunrendszerre káros lehet.
E150b Szulfitos karamell Színezék
E150a Karamell Színezék
E142 Zöld S Színezék
E141 Klorofillok és klorofillinek rézkomplexei Színezék
E140 Klorofillok és klorofillinek Színezék
E133 Brilliánskék FCF Színezék
E132 Indigotin, indigókármin Színezék
E131 Patentkék V Színezék
E129 Alluravörös AC Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E127 Eritrozin Színezék
E124 Ponceau 4R, Kosnilvörös A Színezék Érzékeny egyéneknél beszámoltak intolerancia reakciók előfordulásáról. A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E123 Amarant Színezék
E122 Azorubin, karmazsin Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat
E120 Kárminsav, kármin Színezék Arra érzékeny embereknél allergiás reakciókat válthat ki.
E110 Sunset Yellow FCF/Narancssárga S Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E104 Kinolinsárga Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E102 Tartrazin Színezék A lakosság egy kis töredékénél túlérzékenységi reakciót válthat ki. A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E101 Riboflavin Színezék
E100 Kurkumin Színezék