laboratóriumi munka

E-szám kereső

Napjaink élelmiszer-előállítása elképzelhetetlen adalékanyagok, vagy ismertebb nevükön E-számok nélkül. Az E-számokról számos tévhit kering a mindennapokban, vannak, akik kizárólag E-mentes terméket szeretnének látni a boltok polcain. Pedig tévhit, hogy minden E-szám mesterséges. Az E330 például nem más, mint a citromsav.

Szűrhető, kereshető adatbázisunk segítségével megismerhetik az egyes adalékanyagok fontosabb funkcióit, esetleges kockázataikat, a részletekre kattintva pedig arról is olvashatnak, hogy mely termékekben fordulnak elő leggyakrabban és további szakirodalmat is ajánlunk.

Főbb adalékanyag csoportok

E-szám keresőnk a fogyasztók tájékoztatására szolgál. Kérjük, hogy az élelmiszeripari vállalkozók minden esetben az aktuálisan hatályos jogszabályokból, az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK rendeletéből, valamint a Bizottság 231/2012/EU rendeletéből tájékozódjanak. A Nébih gondozásában folyamatosan frissülő jogszabálygyűjtemény is segítséget nyújt a jogszabályokban bekövetkező változások nyomonkövetésében.

  • élelmiszer-színezékek,
  • édesítőszerek,
  • tartósítószerek,
  • antioxidánsok,
  • savanyúságot szabályozó anyagok,
  • sűrítők,
  • zselésítők,
  • stabilizátorok,
  • ízfokozók és
  • egyéb vegyületek.

 

Mi az E-szám?

Élelmiszer-adalékanyagnak nevezik azt az anyagot, amit – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem – élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva annak részévé válik. Általában kis mennyiségben, határozott cél elérésére alkalmazzák a termékekben.

E-szám kereső

E-szám
Név
Leggyakoribb funkció
Esetleges nem kívánt hatások
Részletek
E-szám Név Leggyakoribb funkció Esetleges nem kívánt hatások Részletek
E161b Lutein Színezék nem ismert
E160e béta-apo-8'-Karotinal (C30) Színezék nem ismert
E160d Likopin Színezék nem ismert
E160c Paprikakivonat, kapszantin, kapszorubin Színezék nem ismert
E160b Annatto, bixin, norbixin Színezék Arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki.
E160a Karotinok Színezék nem ismert
E155 Barna HT Színezék nem ismert
E153 Növényi szén Színezék nem ismert
E151 Brilliánsfekete BN Színezék nem ismert
E150c Ammóniás karamell Színezék A gyártás során melléktermékként esetlegesen keletkező imidazolszármazék túl nagy mennyiségben az immunrendszerre káros lehet.
E150b Szulfitos karamell Színezék nem ismert
E150a Karamell Színezék nem ismert
E142 Zöld S Színezék nem ismert
E141 Klorofillok és klorofillinek rézkomplexei Színezék nem ismert
E140 Klorofillok és klorofillinek Színezék nem ismert
E133 Brilliánskék FCF Színezék nem ismert
E132 Indigotin, indigókármin Színezék nem ismert
E131 Patentkék V Színezék nem ismert
E129 Alluravörös AC Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E127 Eritrozin Színezék nem ismert
E124 Ponceau 4R, Kosnilvörös A Színezék Érzékeny egyéneknél beszámoltak intolerancia reakciók előfordulásáról. A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E123 Amarant Színezék nem ismert
E122 Azorubin, karmazsin Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat
E120 Kárminsav, kármin Színezék Arra érzékeny embereknél allergiás reakciókat válthat ki.
E110 Sunset Yellow FCF/Narancssárga S Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E104 Kinolinsárga Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E102 Tartrazin Színezék A lakosság egy kis töredékénél túlérzékenységi reakciót válthat ki. A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E101 Riboflavin Színezék nem ismert
E100 Kurkumin Színezék nem ismert