Kerekasztal
Nébih Kerekasztal
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendszeres szakmai egyeztetéseket indít. A Nébih Kerekasztal néven induló program minden alkalommal egy-egy konkrét téma köré szerveződik, amelyek megválasztásában elsősorban a vállalkozói visszajelzések játszanak szerepet.
A Nébih Kerekasztal célja, feltárni azokat a jogi, szervezési vagy éppen kommunikációs problémákat, amelyekkel a jogkövető vállalkozások visszatérő jelleggel találkoznak. Az egyeztetéseken a Nébih vezetői és legfontosabb szakértői mellett részt vesznek az Agrárminisztérium jogalkotással foglalkozó munkatársai is.
A Nébih munkatársai a beszélgetés során érintett problémákat írásban rögzítik, hogy később szélesebb körben is megvitathatók legyenek azok jogi és szakpolitikai vonatkozásai, amely eredményeképpen a vállalkozások életét kedvezően érintő szabályozási változások léphetnek életbe.
A korábbi rendezvények részleteiről, anyagiról a jobb oldali lenyíló menüpontban tájékozódhatnak.
Korábbi rendezvények
-
I. Nébih Kerekasztal - Élelmiszerhulladékok csökkentése
Időpont: 2018. március 6. 10-13 óra
Helyszín: 1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 1. (OMSZ) díszterem
Téma: Élelmiszerhulladékok csökkentése
A program letölthető formában.
Beszámoló: Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői
-
II. Nébih Kerekasztal - Termékvisszahívások
Időpont: 2018. június 12. 9:30-13:30 óra
Helyszín: 1143 Budapest, Tábornok u. 2. B épület tárgyalóterem
Téma: "Termékvisszahívás - minden cég rémálma(?)"
A program letölthető formában.
Beszámoló: Középpontban a termékvisszahívások
Előadások letölthető formában
- Termékvisszahívás vásárlói szemmel – a Nébih reprezentatív kutatása - Kasza Gyula, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, elnöki megbízott
- Termékvisszahívások a RASFF-on: információk és tapasztalatok - Mészáros László, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, osztályvezető
- Termékvisszahívás - a vállalkozások réme? - Barna Sarolta, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, igazgató
-
III. Nébih Kerekasztal - Tisztességtelen forgalmazói magatartás
Időpont: 2018. december 14. (péntek), 9:00-13:30
Helyszín: 1143 Budapest, Tábornok u. 2. B épület, tárgyalóterem
Téma:Tisztességtelen forgalmazói magatartás
Beszámoló: A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája
Előadások letölthető formában:
- Az élelmiszer ellátási láncban tapasztalható tisztességtelen forgalmazói gyakorlatokról (UTP) szóló irányelv tervezet - Temesfalvi Rita, Agrárminisztérium
- A Tfmtv működése a gyakorlatban ellenőrzési tapasztalatok módosítási javaslatok - Dr. Sebő Ákos, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
-
IV. Nébih Kerekasztal - Élelmiszerek kettős minősége
Időpont: 2019. november 21. (csütörtök), 10:00-14:00
Helyszín: 1143 Budapest, Tábornok u. 2. B épület, tárgyalóterem
Téma: Élelmiszerek kettős minősége
Beszámoló: A fogyasztók kettős minőséggel szembeni védelméről szólt a IV. Nébih Kerekasztal
Előadások letölthető formában:
- Kettős minőség - kétes indokok? - dr. Barna Sarolta
- Élelmiszerek kettős minősége európai szabályozási kitekintésben - dr. Wyszoczky Gábor
- Kettős minőség élelmiszervállalkozói szemszögből - Fekete Zoltán
- A Nébih kettős minőséggel kapcsolatos vizsgálati eljárásainak és módszereinek bemutatása - Sidó Brigitta
- A kérdőíves fogyasztói felmérés legfontosabb tapasztalatai - Szakos Dávid
-
V. Nébih Kerekasztal - „Karantén kutatás”
Időpont: 2020. június 11. (csütörtök), 10:00-12:30
Helyszín: online platform
Téma: „Karantén kutatás” - A koronavírus által okozott járványügyi helyzet hatása az élelmiszerfogyasztókra
Meghívó és program (pdf)Előadások letölthető formában:
- Az élelmiszervásárlói magatartás változása
Szakály Zoltán, egyetemi tanár, intézetigazgató, dékánhelyettes, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet - A táplálkozás és az életmód változása
Antal Emese, szakmai vezető, TÉT Platform Egyesület - Élelmiszerbiztonság és tartalékolás a háztartásokban
Kasza Gyula, osztályvezető, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - Az új koronavírus hatásai az élelmiszeriparban
Szöllősi Réka, szakmai és kommunikációs igazgató, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége - Az új koronavírus hatásai a vendéglátóiparban
Kovács László, elnök, Magyar Vendéglátók Ipartestülete
- Az élelmiszervásárlói magatartás változása
-
VI. Nébih Kerekasztal - Egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok
Időpont: 2021. március 25. (csütörtök), 10:00 - 12:30
Helyszín: A rendezvényt online platformon rendezzük meg.
Téma: Egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok betiltása
Meghívó és program (pdf)Előadások letölthető formában:
- A SUP irányelv élelmiszer biztonsági hatásai - Dr. Szilvássy Blanka Daniella, Nébih-ÉTbI
- Az egyszer használatos műanyagok kiváltásának lehetőségei a vendéglátás területén - Kovács László, elnök Magyar Vendéglátók Ipartestülete
- Műanyagok környezeti hatásainak csökkentési lehetősegei - Dr. Tátraaljai Dóra, BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet
- "Sokoldalú" élemiszercsomagolás - Dr. Barna Sarolta, alelnök Nébih
- A Nébih fogyasztói felmérésének legfontosabb tapasztalatai - Dr. Kasza Gyula, osztályvezető Nébih
- Csomagolások környezeti lábnyoma - Szilágyi Artúr, WWF
- A SUP irányelv csomagolási szemszögből - Nagy Miklós, főtitkár Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség
-
VII. Nébih Kerekasztal - Imitátumok
Időpont: 2022. március 10., csütörtök 10.00-13.00
Helyszín: A rendezvényt online platformon rendezzük meg.
Téma: Az imitátumok fogyasztói és kereskedelmi megközelítése
Meghívó és program (pdf)Beszámoló: Frissföl, baromfirudacska, növényi „tejek” és más imitátum élelmiszerek a VII. Nébih Kerekasztalon
Előadások letölthető formában:
- Az imitátumok fogyasztói és kereskedelmi megközelítése - Dr. Barna Sarolta
- Imitátumok fogyasztói szemmel: segítség vagy megtévesztés - Dr. Kasza Gyula, Dr. Izsó Tekla
- Élelmiszer-imitátumokkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok - Dr. Pleva György
- Az imitátumok élelmiszerjogi megközelítésben - Dr. Felkai Beáta Olga