Állategészségügy, állattartás

A koronavírus állategészségügyi vonatkozásai

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a jelenlegi vírushelyzet esetleges állategészségügyi vonatkozásait. Az alábbiakban a koronavírussal kapcsolatos „kérdezz-felelek” segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők a legfontosabb tudnivalókról.

 • Állategészségügy

  • Megfertőződhetnek-e a háziállatok vagy a vadállatok az új COVID-19 vírussal, és megbetegedhetnek-e?

   Néhány állatfaj fogékony lehet a COVID-19 vírusára, de a betegség legfőképpen emberek között terjed. Egyedi megbetegedéseket már leírtak macskáknál, de jelen pillanatban nem tudunk olyan esetről, hogy az ember egy állattól kapta volna el a fertőzést.

  • A COVID-19 vírussal fertőzött embereknek kerülniük kell-e az állatokkal való érintkezést?

   Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), javasoljuk, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek lehetőség szerint korlátozzák a kapcsolatot a társállataikkal és haszonállataikkal mindaddig, amíg a vírusról több információ nem ismert.

   Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Kisállatorvosok Világszövetsége (WSAVA) is azt javasolja a COVID-19 vírussal fertőzött betegeknek, hogy bízzák inkább másokra az állatok gondozását, és ne osszák meg az ennivalójukat az állatokkal!  Amennyiben nem tudják másra bízni az állatgondozást, akkor javasolt a maszk viselése, a rendszeres kézmosás az állatokkal való kapcsolatba lépés előtt és után, valamint az intenzív kontaktus (pl. nyalogatás) kerülése. Ugyanezt javasolják abban az esetben is, ha a társállat valahol érintkezett egy fertőzött emberrel.

  • Az állati koronavírusok megegyeznek a járványt okozó COVID-19 koronavírussal?

   A koronavírusokat több nemzetségbe sorolják. Az ún. alfa- és béta-koronavírusok általában az emlősöket, míg a gamma- és delta-koronavírusok általában a madarakat és a halakat fertőzik meg. Számos különböző koronavírust különböztetünk meg. Ezeket a betegségeket nem szabad összetéveszteni a mostani COVID-19-el.

   A teljesség igénye nélkül, az állati megbetegedéseket okozó koronavírusok a következők:

   • A kutya-koronavírusa hasmenést vagy légzőszervi megbetegedést okozhat.
   • A macskák emésztőszervi koronavírusa okozza a macskák fertőző hashártyagyulladását azaz, a FIP-et.

   A haszonállatok körében:

   • Régóta ismert a fertőző bronchitis, amely a házityúkoknál okozhat súlyos légzőszervi tüneteket, illetve tojáshozam-csökkenést. Előfordulhat a pulykák koronavírus okozta bélgyulladása is.
   • A szarvasmarha koronavírusa emésztőszervi és légzőszervi kórképet is okozhat (szarvasmarha téli hasmenése). Ismertek továbbá a sertések járványos hasmenését, valamint a fiatal malacok agy- és gerincvelő-gyulladását előidéző koronavírusok.

   Lovaknál, rágcsálóknál és denevéreknél is előfordulnak különböző koronavírus kórokozók.

  • A kutyák koronavírusa elleni vakcina hatásos ez ellen a koronavírus ellen is?

   A kutyák emésztőszervi koronavírusa (CCoV) ellen létezik vakcina, amely kérhető az állatorvosoktól, ugyanakkor a vakcinázással a kutyák nem védhetők meg a COVID-19 fertőzéstől. A vakcinázás kizárólag a kutyák emésztőszervi koronavírusával szemben nyújt védelmet.

   A kutya enterális koronavírusa (CCoV) felnőtt kutyáknál általában enyhe bélgyulladást, hányást, hasmenést okoz. Fiatal kutyáknál komoly emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek, ami akár az állat elhullásához is vezethet. Gyakran együtt jelentkezik a betegség a kutyák parvovírus-fertőzésével. A vírus bélsárral kerül a környezetbe. A kutyák légzőszervi koronavírusa (CRCoV) felső légúti megbetegedést okozhat, ez a vírus egyike a téli időszakban gyakoribb kennel-köhögést okozó kórokozóknak, amelyek cseppfertőzés útján,váladékokkal terjedhetnek az állatok között.

  • A vadállatok megfertőződhetnek-e a COVID-19 vírussal?

   Nincs bizonyíték arra, hogy a vadállatok megfertőződhetnek vagy terjeszthetik a betegséget. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, érintettek lehetnek-e a különböző állatfajok a betegség terjesztésében.

  • Életbe léphetnek-e állatszállítást korlátozó intézkedések a COVID-19 járvány miatt?

   Jelenleg nincs ok az állatok szállításának vagy kereskedelmének korlátozására, de a járványhelyzet alakulásától függően a hatóságok bármikor elrendelhetnek korlátozó intézkedéseket.

  • Kockázati forrást jelentenek-e a takarmányok a COVID-19-fertőzés szempontjából?

   Mint bármely más élelmiszer esetén sem, állateledelek és takarmányok esetén sem áll rendelkezésre arra vonatkozó adat, hogy azokon keresztül terjedhet a vírus. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszerek közvetítésével terjedne. Nem valószínű, hogy megfertőződhetünk állateledel kezelése alkalmával. Az állateledelek kezelésére (csomagolás) vonatkozó ajánlások ugyanazok, mint a bármely egyéb csomagolásra vonatkozóak.

  • Terjedhet-e a koronavírus haszonállatokon keresztül?

   Nincs tudományos bizonyíték ara, hogy haszonállatok fertőződtek volna meg a vírussal. állomány fertőzöttségére. Előzetes eredmények alapján a baromfi és a sertés állomány nem fogékony COVID-19 vírusra. 
   Az állattenyésztésnek magas élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi, állatjóléti és környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelnie az Európai Unióban, amelyek nagy mértékben csökkentik a patogének terjedését.

  • Jelentenek–e kockázatot a prémes állatok vagy az állatkerti állatok?

   Hollandiában több nyércfarmon COVID-19 korona vírus fertőzést mutattak ki nyércekben. A fertőzött állatok közt voltak tünetmentesek, enyhe ill. súlyos tüneteket mutatók is, néhány közülük el is pusztult. Bár a legtöbb esetben a farmokra a fertőzött dolgozók vihették be a vírust, a fertőzést az állatok egymásnak is átadták. A vírus genetikai vizsgálatával kapcsolatos kutatás alapján megállapították, hogy két dolgozó a fertőzött nyércektől kapta el a koronavírust. A közegészségügyi kockázat miatt a fertőzött nyércfarm állományokat felszámolták. A nyérc a menyétfélékhez tartozik, mint a vadászgörény és tudományos kutatások kimutatták, hogy a vadászgörény fogékony lehet a COVID-19 vírusra.
   Laboratóriumi kísérletekből és terepről származó adatok azt mutatták, hogy számos állat (macska, tigris, oroszlán, vadászgörény, nyérc és kisebb mértékben kutyák) fogékonyak a fertőzésre.

Állattartási, állategészségügyi tájékoztatók, útmutatók

Több mint 3000 kutyának jutott már eledel a tápadományokból
2020. május 20, szerda

Több mint 3000 kutyának jutott már eledel a tápadományokból

Hazai tápgyártó és forgalmazó cégek tápadományainak köszönhetően, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) elosztórendszerén keresztül, több mint 3000 kutya és néhány száz macska jutott eledelhez az elmúlt hetekben.

Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih
2020. május 7, csütörtök

Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih

A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél. A vizsgálatok elsődleges célja a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeinek feltérképezése, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. Az ellenőrzéssorozat eddigi tapasztalatait figyelembe véve a Nébih engedélyezi a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához. Az intézkedés a járványhelyzet megszűnéséig tart, azonban fontos, hogy nem vonatkozik az antibiotikumokra és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre.

Ismét szállíthatók kereskedelmi célból kedvtelésből tartott állatok Olaszországba
2020. április 15, szerda

Ismét szállíthatók kereskedelmi célból kedvtelésből tartott állatok Olaszországba

Jelentkezzenek a takarmányhiánnyal küzdő menhelyek az állatvédelmi ernyőszervezeteknél
2020. április 11, szombat

Jelentkezzenek a takarmányhiánnyal küzdő menhelyek az állatvédelmi ernyőszervezeteknél

Kereskedelmi korlátozás: átmenetileg tilos kutyát és macskát vinni Olaszországba
2020. április 7, kedd

Kereskedelmi korlátozás: átmenetileg tilos kutyát és macskát vinni Olaszországba

Tanácsok a haszonállattartó telepek vezetői számára koronavírus járvány miatt kialakult munkaerőhiány pótlására
2020. április 6, hétfő

Tanácsok a haszonállattartó telepek vezetői számára koronavírus járvány miatt kialakult munkaerőhiány pótlására

Tanácsok horgászoknak a koronavírus járvány idején
2020. március 25, szerda

Tanácsok horgászoknak a koronavírus járvány idején

Gazdik figyelmébe: gyűjtőoldal a nyitva tartó kisállat praxisokról
2020. március 24, kedd

Gazdik figyelmébe: gyűjtőoldal a nyitva tartó kisállat praxisokról

Tájékoztatás élőállat és állati eredetű élelmiszerek szállításával kapcsolatosan
2020. március 23, hétfő

Tájékoztatás élőállat és állati eredetű élelmiszerek szállításával kapcsolatosan

Haszonállat tartó gazdaságoknak állatvédelmi szempontú tanácsok koronavírus járvány idején
2020. március 21, szombat

Haszonállat tartó gazdaságoknak állatvédelmi szempontú tanácsok koronavírus járvány idején

Türelmi időt biztosít a hatóság az ebek kötelező veszettség elleni oltására
2020. március 19, csütörtök

Türelmi időt biztosít a hatóság az ebek kötelező veszettség elleni oltására

Tanácsok állattartóknak koronavírus járvány idején
2020. március 18, szerda

Tanácsok állattartóknak koronavírus járvány idején