null Türelmi időt biztosít a hatóság az ebek kötelező veszettség elleni oltására

Türelmi időt biztosít a hatóság az ebek kötelező veszettség elleni oltására

2020. március 19, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a kutyatartókat, hogy az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre való tekintettel türelmi időt biztosít a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására. A hatóság a korlátozások visszavonásáig a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az évente esedékes, ismétlő oltás elmaradását. A kötelező oltás pótlásának határidejéről a későbbiekben tájékoztatjuk az érintetteket.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008 (XII.20.) FVM rendelet 4.§ (1) bekezdése értelmében az állattartó köteles minden 3 hónapos kort betöltött ebet 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, majd ezt követően évenként veszettség ellen beoltatni valamely szolgáltató állatorvossal.

A koronavírus járvány kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel az állategészségügyi hatóság – további intézkedésig – nem alkalmaz szankciót azon a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek tartóival szemben, akik az évente esedékes veszettség elleni ismétlő oltást határidőben nem adatják be.

A kötelező oltás pótlásának határidejéről a későbbiekben, a korlátozások feloldásának függvényében születik döntés.