null Tanácsok állattartóknak koronavírus járvány idején

Tanácsok állattartóknak koronavírus járvány idején

2020. március 18, szerda

A koronavírus járvány miatt kialakult – a mindennapi életvitelt jelentősen megváltoztató – járványhelyzetben a felelős állattartóknak a kivételes helyzetekre is érdemes előre felkészülniük, hogy kedvenceiket biztonságban tudhassák.

Frissítve: 2020. május 12.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. Ezek kialakítása során tekintettel kell lennie az állatok korára, nemére és élettani állapotára. A „jó gazda gondossága” mindazon állattartói magatartásokat magában foglalja, melyek egy állat jólétéhez nélkülözhetetlen. Különösen e körbe tartozik a megfelelő elhelyezés, ellátás, táplálás, valamint a mozgás lehetőségének biztosítása.
Annak érdekében, hogy az állattartók kedvenceiket biztonságban tudhassák, érdemes előre felkészülniük a váratlan helyzetekre.

1. Házi karantén elrendelése

 • Az állatok napi ellátása alapvetően biztosítható házi karantén esetén is, de elővigyázatosságból érdemes a megszokott tápokból kicsit többet beszerezni, hogy legyen tartalék.
 • Tartós beteg vagy speciális tápszert igénylő állat esetén szerezzünk be minél hosszabb időre gyógyszert és speciális tápot.
 • Miután a házi karanténból személyek nem, vagy csak korlátozottan mozdulhatnak ki, az esetleges sétáltatás lehetőségét előre egyeztessük barátokkal, ismerősökkel, természetesen a mindenkori járványügyi szabályok betartása mellett.
 • Megfelelő mennyiségű alomanyag és tisztítószer beszerzéséről is gondoskodni kell, amennyiben a sétáltatás egy ideig nem kivitelezhető.
 • A rendszeres szellőztetés az emberek és az állatok számára egyaránt fontos.
 • Az állattartók kövessék figyelemmel az állatorvosi rendelők közleményeit! Kedvenceiket csak indokolt esetben vigyék orvoshoz, ekkor is kérjenek időpontot. Kisebb problémák esetén inkább telefonon kérjék ki az orvos véleményét, a halasztható ügyeket (pl. ivartalanítás) halasszuk el.

2. Kórházi karantén elrendelése

A felelős állattartónak érdemes előre átgondolnia, hogy tartós távollét esetén hogyan tudja kedvence ellátását biztosítani.

 • Egyeztessenek előre családtagokkal, szomszédokkal, barátokkal, hogy tudnak-e ilyen helyzetben segíteni. Az ellátás történhet akár az állat tartási helyén – amennyiben ezt a járványügyi előírások lehetővé teszik – vagy a segítő személy lakhelyén, környezetében.
 • Ha az egyedül maradt házikedvenc(ek) ellátását az eredeti tartási helyül szolgáló lakásban oldják meg, az első belépést követően a lakást ajánlott alaposan fertőtleníteni (beleértve az állatok ellátására szolgáló eszközöket is!) és átszellőztetni, illetve az állatokat lehetőség szerint samponnal megfürdetni. Ekkor maszk és gumikesztyű viselése ajánlott.  Ezt követően a továbbiakban már nem szükséges a belépéshez védőfelszerelés használata.
 • Egyedülálló személyek esetében felmerülhet az a lehetőség is, hogy az állattartó lakhelye szerinti önkormányzat bevonásával biztosítják a kedvencek ideiglenes elhelyezését. Az önkormányzatoknak célszerű előre felmérniük azon civil önkéntesek körét, akik ilyen helyzetben bevonhatók.
 • A környékbeli állatmenhelyeknél is érdeklődhetnek, hogy adott esetben tudnak-e segíteni az ideiglenes elhelyezésben.
 • Az állat oltási könyvét, esetleges gyógyszereit, az adagolási információkat, orvosi feljegyzéseket célszerű összekészíteni és könnyen elérhető helyen tartani.

3. Társállatok mentése (a Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatai alapján)

 • Koronavírussal fertőzött ingatlanról történő társállat mentése során az ingatlan területére védőfelszerelésben (egyszer használatos gumikesztyű és maszk) ajánlott belépni.
 • A helyszínről kizárólag az érintett állatokat lehet elhozni, azok eledelét, táljait, fekvőhelyét, játékait, stb. a helyszínen kell hagyni.
 • Az ingatlant a lehető legrövidebb időn belül el kell hagyni, majd a gumikesztyű levételét követően virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szerrel ajánlott kézfertőtlenítést végezni. 
 • A mentett társállat szállítása után a gépjárművet ajánlott virucid szerrel (pl.: 70%-os alkohollal vagy 50-szeresre hígított háztartási hipóval) fertőtleníteni.
 • A mentett társállatot gumikesztyű és szájmaszk használata mellett alaposan meg kell fürdetni. A samponos fürdetés elpusztítja az esetlegesen a szőrére tapadt víruspartikulákat.
 • Jelen tudásunk szerint a társállatok nem fertőződnek meg az új koronavírussal, továbbá nem válnak az ember számára fertőzőforrássá, így fertőtlenítésükre, illetve karanténba helyezésükre nincs szükség.
 • Javasolt azonban ezen állatok gondozásánál is a higiéniai előírások fokozott betartása, valamint az állatok egészségi állapotának folyamatos monitorozása. Amennyiben a mentett állatoknál bármilyen tünetet észlelnek, telefonon keresztül vegyék fel a kapcsolatot egy állatorvossal.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani, célszerű elkerülni, hogy idegeneknek simogassák kedvenceinket!