null Haszonállat tartó gazdaságoknak állatvédelmi szempontú tanácsok koronavírus járvány idején

Haszonállat tartó gazdaságoknak állatvédelmi szempontú tanácsok koronavírus járvány idején

Haszonállat tartó gazdaságoknak állatvédelmi szempontú tanácsok koronavírus járvány idején
2020. március 21, szombat

A vonatkozó jogszabályok értelmében minden állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni, azok kialakítása során tekintettel lenni korára, nemére és élettani állapotára. Mindez természetesen a hobbi-, a kis- és nagylétszámú állattartókra egyaránt vonatkozik.

A jó gazda gondossága mindazon állattartói magatartásokat foglalja magában, melyek egy állat jólétéhez nélkülözhetetlenek. Különösen ezen fogalomkörbe tartozik a megfelelő elhelyezés, ellátás, táplálás, valamint a mozgás lehetőségének biztosítása.

Normál körülmények között:

  • Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő, rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.
  • Az állatot fiziológiai szükségleteinek megfelelő időközönként meg kell etetni és itatni, a tejelő állatokat meg kell fejni.
  • Az állattartás helyén folyamatosan gondoskodni kell arról, hogy a világítás, a hőmérséklet, a relatív páratartalom, a levegő portartalma és egyéb környezeti paraméterek értékei az állatra ne legyenek káros hatással, és megfeleljenek az állat élettani és viselkedésbeli szükségleteinek.
  • Mesterséges szellőztetésű istállókban kiemelt figyelemmel kell gondoskodni a folyamatos felügyeletről és a rendszeres ellenőrzésről.

A koronavírus járvány okozta rendkívüli helyzetben:

A most kialakult – a mindennapi életvitelt jelentősen megváltoztató – koronavírus járványhelyzetben a haszonállat tartó gazdaságok vezetőinek lehetőség szerint előre fel kell készülniük a kivételes helyzetekre is, annak érdekében, hogy a telepen tartott gazdasági haszonállatok ellátása folyamatosan biztosított legyen.

  • A telepen az általános járványvédelmi előírások betartása mellett, a koronavírus járvány megelőzése érdekében is, fokozott figyelmet kell fordítani a higiéniai szabályok szigorú betartására, folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.
  • A munkát végzők számára lehetőség szerint érintést nem igénylő kézfertőtlenítőszer adagolót helyezzünk ki a szociális blokkokban.
  • Hívjuk fel a munkavállalók figyelmét arra, hogy amennyiben betegek, vagy a velük egy háztartásban élő megbetegedett, maradjanak otthon és értesítsék telefonon a háziorvosukat és a foglalkozásegészségügyi ellátást végző orvost is.
  • Át kell gondolni azt, hogy a telep dolgozóinak megbetegedése és munkájuk kiesése esetén ki tud bekapcsolódni az állatok átmeneti ellátásába. Az állatok gondozásával és felügyeletével akár ideiglenesen is megbízott személyt el kell látni a szükséges útmutatással az állatok ellátására vonatkozóan.
  • Lehetőség szerint érdemes nagyobb mennyiségű takarmányt és alomanyagot beszerezni a tartalékképzés biztosítása érdekében.

Friss hírek

Szüret a „korona” idején
2020. október 5, hétfő

Szüret a „korona” idején

A kertészeti üzemekben javában zajlik az őszi szüreti munka. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, az osztályozó és csomagoló üzemekben. A Nébih összegyűjtötte azokat a javasolt intézkedéseket, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben a dolgozók egészségének megóvását leginkább szolgálják.

Tovább >

Gyermekétkeztetési tanácsok a tanév kezdetén
2020. szeptember 4, péntek

Gyermekétkeztetési tanácsok a tanév kezdetén

További járványügyi intézkedésekig a tanév szeptember 1-jén a hagyományos módon megkezdődik. A pandémiát okozó SARS-CoV-2 vírus azonban továbbra is jelen van – és a járványügyi adatokat figyelve – sajnos az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik. A tanévkezdés – ennek tudatában – a korábbiaknál is nagyobb feladatot ró a gyermekétkeztetést végző vállalkozásokra, főző- és tálaló-melegítőkonyhákra, kiszállítást végzőkre egyaránt. A szülők részéről is jogosan merül fel a kérdés: biztonságos-e a gyermekek közösségi étkezése?

Tovább >