null Vendeglato es kozetkezteto letesitmenyekre vonatkozo intezkedesek 2020 november 4-tol visszavonasig

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig
2020. november 16, hétfő

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

  • Mindennemű rendezvény (pl. karácsonyi vásár, kulturális rendezvény, magánrendezvény) megtartása tilos.
  • Az élelmiszer-higiéniai, biztonsági-, és minőségi ellenőrzések, auditáló szemlék, támogató szemlék továbbra is változatlanul zajlanak.

I.    A vendéglátó létesítményekre vonatkozó védelmi intézkedések (a közétkeztetést végző létesítmények kivételével)

  • A vendéglátó létesítmények – a rendelkezések visszavonásáig – vendéget nem fogadhatnak.
  • A vendéglátó létesítményekben csak elvitelre készíthető étel.

a)    Vendéglátó üzletben (beleértve a vendégforgalomtól elzárt üzemi területet és a vendégteret is) az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak, valamint
b)    az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében – az ehhez szükséges időtartamig – a szállítást, elvitelt végző személy is bent tartózkodhat a vendégforgalmi területen. A vendéglátó üzletben a dolgozók és a vendégek részére egyaránt kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszk viselése és a távolságtartás betartása. 
c)    Élelmiszer kiszállítást – beleértve a csomagküldő és az üzleten kívüli kereskedelmet – csak az előírt feltételeket biztosítani képes élelmiszer-vállalkozás végezhet. Korábbi cikkünk itt olvasható:Tanácsok élelmiszer-házhozszállítást (online értékesítést) végző vállalkozásoknak koronavírus járvány idején).
d)    Ételkészítéshez szükséges élelmiszerbiztonsági tanácsaink itt érhetők el: Tanácsok koronavírus járvány idején az étel-házhozszállítást végző vállalkozásoknak.
e)    Az ételszállításba ugyan bevonhatók a taxisok is, de csak abban az esetben, ha a korábbi tájékoztatónk SZÁLLÍTÁS, SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ, SZÁLLÍTÓK (FUTÁROK)(Tanácsok élelmiszer-házhozszállítást (online értékesítést) végző vállalkozásoknak koronavírus járvány idején) részében foglaltakat teljesíteni tudják.
f)    A védelmi intézkedések betartásáról a vendéglátó létesítmény üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.

II.    Közétkeztetést végző létesítmények

A veszélyhelyzet kihirdetése kapcsán bevezetett korlátozó intézkedések az alábbi létesítményekre NEM vonatkoznak:
-    munkahelyi étteremre, illetve büfére;
-    a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégeit szolgálják ki;
-    a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény (a továbbiakban együtt: nevelési, oktatási intézmény) menzájára, valamint büféjére, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetvea nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki;
-    az egészségügyi intézményben található étteremre, illetve büfére.

Élelmiszerbiztonsági ajánlásaink, elvárásaink a Gyermekétkeztetési tanácsok a tanév kezdetén oldalon találhatók meg.


III.    Maszk- és kesztyűviselés szabályai

Maszk
Kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő orvosi maszk, vagy textil maszk használata a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekben a munkavégzés minden területén, és minden fázisában.

Fontos kiemelni, hogy a maszk semmilyen védelmet nem nyújt, ha a szájat vagy az orrot szabadon hagyja!
Ugyancsak lényeges, hogy a maszkviselés ne adjon hamis biztonságérzetet, hiszen önmagában, rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés nélkül nem jelent kellő védelmet.
A maszk viselésével, helyes használatával kapcsolatban bővebb tájékoztatást talál a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján a Tájékoztatás a járványügyi készültségi időszak alatt betartandó általános járványügyi megelőző szabályokról linken

Kesztyű
A kesztyű használata a fogyasztók felé látványos, de élelmiszerbiztonsági szempontból nem elvárt követelmény. Fontos figyelembe venni, hogy a kesztyű használata nem helyettesíti a kézmosást! A kesztyű viseléssel kapcsolatosan megjegyezzük, hogy azokat az NNK járványügyi szempontból nem tartja előnyös megoldásnak, tekintettel arra, hogy a dolgozóknak álbiztonságot nyújt és nem történik meg azok gyakori cseréje. A kesztyű viselése esetén a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés is elmaradhat, amivel lehetőség nyílik a fertőzés továbbadására.

A kesztyű használat helyett javasolt a gyakori és megfelelően elvégzett kézmosás és kézfertőtlenítés fontosságára felhívni a dolgozók figyelmét. Az ehhez szükséges felszerelést (hideg, meleg folyóvízellátás, szappan, virucid hatásspektrummal is rendelkező kézfertőtlenítő szer, egyszer használatos papír kéztörlő, fedeles, kézzel érintés nélkül nyitható, műagyag zsákkal bélelt hulladékgyűjtő edény) folyamatosan biztosítani kell. A kézmosók folyamatos tisztántartásáról is gondoskodni kell.


Friss hírek

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén
2020. november 23, hétfő

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz. A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség, melyet a veszett állat, harapása útján, akár az embernek is átadhat, tehát az ellene való védekezés a humán megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Tovább >

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány
2020. november 23, hétfő

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit. A KMÉ-védjegyekkel fémjelzett, megbízható minőségű termékek mögött ellenőrzött alapanyagok és gyártási folyamatok állnak.

Tovább >