Tanácsok koronavírus járvány idején az étel-házhozszállítást végző vállalkozásoknak
Az ételek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket a étel-házhozszállítást végzők számára
Frissítve: 2020.04.09.
Ételek:
- Az ételkészítés során a https://portal.nebih.gov.hu/-/tanacsok-koronavirus-jarvany-idejen-vendeglato-es-kozetkezteto-letesitmenyeknek linken található tájékoztatóban foglaltak szerint kell eljárni.
- Ételkiszállítást csak a megfelelő körülményeket biztosítani képes, külön engedéllyel rendelkező élelmiszer-vállalkozás végezhet.
- Fontos fokozottan betartani valamennyi higiénés előírást az alapanyagok beszerzése/átvétele/raktározása/előkészítése, valamint az ételkészítés, a csomagolás és a kiszállítás során egyaránt.
- A jelenlegi helyzetben kizárólag a frissen (a rendelés napján) készült, biztonságos hőkezeléssel készített készételek kiszállítása javasolt.
- Az ételek szállítása során azok jellegének megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. Azaz a kiszállítás +63 ºC felett, illetve +5 ºC alatt, de nem fagyasztva történhet. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, illetve a hűtést igénylő ételek nem melegedhetnek fel.
- Különösen kockázatos, vagy gyorsan romló étel szerepeltetése az étlapon nem javasolt, ilyen ételek pl. a madártej, a nyers tojást tartalmazó (pl. tatár bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött étel (pl. steak), majonézes saláták, tojásos galuska.
- A hideg ételeket és a meleg ételeket külön-külön, a megfelelő hőmérséklet tartását biztosító táskában/boxban kell szállítani.
- A szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, így javasolt a megrendelőhöz a legközelebb eső létesítményből kiszállítani az ételt. Az útvonal tervezésekor arra kell törekedni, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját.
- Az ételek átadása-átvétele során sem szabad megfeledkezni a higiéniáról. A szennyeződések elkerülése érdekében nem javasolt a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése. Amennyiben a szállító nem találkozik a fogyasztóval, az élelmiszert lehetőleg plusz zacskóban, kilincsre akasztva hagyja a megbeszélt helyszínen.
- A fogyasztó részére megfelelő tájékoztatást kell adni, az étel összetételére, jellegére, származására vonatkozóan.
Az előre megrendelt egyadagos, kiszállított ételek esetében a fogyasztó figyelmét fel kell hívni a következőkre is:
- az étel fogyasztás előtti újra hőkezelésére,
- az azonnal el nem fogyasztott étel hűtve tárolására,
- az étel allergén tartalmára,
- az étel fogyaszthatósági idejére.
A figyelemfelhívás elhelyezhető például a csomagoláson, számlán, szállítólevélen, megrendelőlapon, tájékoztatón, de elhangozhat szóban is az átadóhelyen.
Környezet, berendezések, eszközök:
- Az étel kiszállítása kizárólag szemmel láthatóan is tiszta gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen tartó és/vagy hűtőtáskában, ládában. Az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba kell csomagolni és oly módon lezárni, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen.
- A többször használható ételszállító eszközöket, edényeket vagy göngyölegeket virucid hatású fertőtlenítő mosogatószerrel kell elmosogatni.
- Ugyancsak virucid hatású felületfertőtlenítő szerrel kell a szállítóboxokat, vagy a szállítást végző jármű felületeit megtisztítani, naponta több alkalommal is.
Dolgozók:
- Az ételek készítésében és kiszállításában csak olyan személy vehet részt, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket.
- A futárok az étel készítés helyére nem léphetnek be.
- A futárok számára virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer biztosítása szükséges, melyet kötelesek rendszeresen, kiemelten az étel kiszállítás és az átadás előtt, valamint fizetés és távozás után azonnal használni.
Új dolgozó felvétele (NNK tájékoztatása alapján)
A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága. Ezt a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri orvosi alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással jelölheti: „Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.”
Az alapvető fontosságú ágazatok esetében (mint, amilyen az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás is) javasolt olyan munkavállalók felvételének előnyben részesítése, akik rendelkeznek egy éven belüli érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel.
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/591-rendelkezes-a-foglalkozas-egeszsegugyi-alapszolgaltatoknak
Vásárlók, megrendelők:
- Minden vásárlótól elvárható a felelősségteljes magatartás.
- Az önkéntes izolációban élő vásárlók lehetőleg a rendelés leadásakor „megjegyzésben” jelezzék a szolgáltatónak az izoláció tényét, hogy a kiszállítás megfelelő időpontját, körülményeit és lehető legbiztonságosabb módját szükség esetén előre egyeztethessék a megrendelővel.
- Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak az átadott információ szerint – jellemzően hűtőben – szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!
Pénzkezelés:
- A közvetlen érintkezés, ezzel pedig a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, a megrendelőnek ajánlott előreutalással fizetnie.
- A „készpénzkímélő” fizetést számos élelmiszer-vállalkozó kifejezetten meg is követeli, amelyről rendszerint honlapján, hírlevélben vagy egyéb szokásos módon tájékoztatja a vásárlóit.